NEZAVISNI ZASTUPNIK

VELIKI INTERVJU MARKA VUČETIĆA ZA GLOBUS 'Ja sam siromašan i možda malo nerazumljiv jer govorim filozofski, ali bit ću predsjednik svih građana'

 
 Dragan Matic / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović nije ispunila što je obećala, radi se o povijesnoj obmani. Predsjednik ne smije biti onaj tko će udomiti psića pa se s njim zabavljati. Umjesto da grli psa predsjednica bi u rukama trebala imati Ustav. Ne mogu istaknuti ni jedan pozitivan primjer njezina djelovanja. Zato sam se odlučio kandidirati za predsjednika”, kaže u velikom intervjuu Globusu Marko Vučetić, bivši zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, a sad nezavisni zastupnik, doktor filozofije, koji je na Facebooku objavio da će biti protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović ako ona uđe u utrku za drugi mandat.

Vučetić je odlučio da na parlamentarne izbore više ne izlazi, a funkciju predsjednika države vidi kao jedinu u kojoj “čovjek može vlastitim snagama donijeti promjene”. Iako mu simpatizeri savjetuju da u komunikaciji s građanima komplicirani filozofski diskurs zamijeni jednostavnijim načinom izražavanja, on misli da mu “nerazumljivost” neće biti zapreka ni u kampanji ni kao mogućem budućem šefu države.

“Kakav bih bio predsjednik? Uz to što sam nerazumljiv, siromašan i ozbiljan, bio bih predsjednik koji bi komunicirao s građanima i institucijama, vodio bih računa o svima, o kompletnom građanskom kolektivu, svim manjinama, i nacionalnim i spolnim. Bio bih svjestan da jesam predstavnik nacionalne države, ali da ona pretpostavlja mnoštvo tih raznolikosti. Bio bih predsjednik svih građana.”

Dobar predsjednik države mora se emancipirati od svoje političke prošlosti i ne smije dopustiti da mu vlastiti svjetonazor usmjerava djelovanje, smatra filozof Vučetić.

“Za razliku od premijera, ministara i zastupnika, koji sebi mogu dopustiti da im svjetonazorske dimenzije oblikuju politiku, predsjednik se nalazi u gotovo nečovječnoj i nadčovječnoj poziciji – on mora zaboraviti vlastitu prošlost, mora postati zarobljenik sustava da bi građanima jamčio slobodu, mora zaboraviti vlastite preferencije, svjetonazor, vlastiti život da bi mogao skrbiti o građanima. A mi smo to sveli na predstavu na Pantovčaku”, smatra Vučetić.

Kako misli voditi i financirati svoju izbornu kampanju?

“Ako su mi potrebna velika sredstva, onda sam u startu onemogućen jer izvore financiranja nemam. Prema financijama se bezbrižno odnosim i duboko se nadam da mi nisu potrebne. Moja je prednost što imam vidljivost kroz Sabor. Ja ne trebam osvajati javni prostor, već jesam u njemu.”

U intervjuu Globusu Marko Vučetić govori i o svojem odnosu s Dalijom Orešković; o tome zašto se ne slaže potpuno s Bojanom Glavaševićem s kojim gradi novu političku platformu; o svojoj borbi za građansku, a ne “plemensku” Hrvatsku...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36