HDZ-ov POLITIČKI PATRIJARH

VLADIMIR ŠEKS: TREBAMO UVESTI DVOSTRANAČKI SUSTAV KAO U AMERICI 'Predlažem zabranu predizbornih koalicija, izborni prag od 7 %, dopisno glasovanje...'

 
 Neja Markićević / Hanza Media

“Dozrelo je vrijeme za promjenu našeg izbornog sustava. Postojeći sustav opasno tendira tome da će nakon sljedećih izbora Vladu biti moguće sastaviti s krajnjom mukom. Bit će gotovo nemoguće sastaviti takve vlade koje neće svaki čas padati. O stabilnosti Vlade u budućnosti možemo samo sanjati. Zato ja razmišljam o tome da se u Hrvatsku praktički uvede dvostranački sustav”, kaže Vladimir Šeks u velikom intervjuu Globusu u kojem potanko iznosi svoja razmišljanja i prijedloge za promjenu izbornoga zakonodavstva.

Zašto izborni sustav koji je u funkciji od 2000. godine i koji je on sam uvelike osmislio više ne funkcionira?

“Pojavile su se protestne stranke, Most, Živi zid i neke druge političke inicijative, a istovremeno imamo i trend rasta populizma”, kaže Šeks. “Mislim da je sada nastupilo vrijeme, radi buduće stabilnosti hrvatske države, vlada i parlamenta, a zbog tih rastućih populističkih pokreta i stranaka koje mogu dovesti do visoko fragmentiranog parlamenta, da treba krenuti s preventivnim onemogućavanjem tih protestnih skupina i stranaka, koje žele biti ne samo prevaga ili uteg nego i kreator. Naime, događa nam se da o Vladi odlučuju političke skupine koje imaju najmanju reprezentativnost u biračkom tijelu.”

Šeks smatra da bi uvođenje dvostranačkog sustava, kakav postoji u nekim velikim zapadnim demokracijama, značajno pridonijelo pročišćavanju hrvatske političke scene: “Amerikanci imaju Republikance i Demokrate. U Njemačkoj imate CDU/CSU s jedne i SPD s druge strane. Pri tome treba otvoriti prostor da postoji i treća politička snaga s kojom bi mogla koalirati i jedna i druga opcija, i socijaldemokratska i konzervativna. I, naravno, posebni status nacionalnih manjina. Na taj bi se način, uvođenjem većinskog izbornog sustava i zabranom prijeizbornih koalicija, izbjegli bezbrojni kompromisi i političke trgovine. Tomovi knjiga mogli bi se napisati o tome kako su ove male stranke s dva-tri zastupnika ucjenjivale ozbiljne i velike stranke”, kaže Šeks.

Po njegovu mišljenju, valjalo bi povisiti izborni prag.

“Predlažem da za prijelaz izbornog praga bude potrebno osvojiti sedam posto na izborima. Ali ja sam i za to da se poveća broj preferencijalnih glasova, naravno, zbog drugih razloga.”

Bi li izborne jedinice ostale iste ili bi i njih trebalo podvrgnuti promjenama?

“Izborne jedinice trebalo bi prekrojiti tako da određeni broj birača, plus-minus 1-2 posto, bira isti broj zastupnika. Sada imamo velike diskrepancije. U velikim izbornim jedinicama kao što su Splitsko-dalmatinska ili Osječko-baranjska trebalo bi, naprimjer, birati i do 15 zastupnika, a u manjima samo sedam-osam. Treba napraviti ravnotežu, kao što bi trebalo uvesti institut dopisnoga glasovanja”, govori Šeks, ali napominje: “To su samo moja razmišljanja o kojima raspravljam s nekim pravnim teoretičarima, u tišini.”

Na pitanje što misli o osnutku saborskoga Istražnog povjerenstva za Agrokor i o tumačenju oporbe da ono može raditi neovisno o sudbenom postupku Šeks odgovara: “Onog trenutka kad DORH podnese zahtjev za pokretanje istrage i kada počne istražni postupak, kad DORH-ov zahtjev za pokretanje istrage bude pravomoćan, Istražno povjerenstvo treba prestati s radom.”

No, smatra Šeks, istraživati bi se mogle sve ostale okolnosti vezane za osnutak i funkcioniranje Agrokora, činjenice koje izlaze izvan okvira kriminalnih radnji. “Ja, naravno, nisam savjetnik oporbe, ali bih im ipak savjetovao da predlože osnivanje povjerenstva kojim bi se istražilo funkcioniranje koncerna poput Agrokora: kakav je bio odnos političke vlasti prema njemu, kakav je bio odnos bankarskog sustava, kako su se postavljale razne vlade…”

U intervjuu Vladimir Šeks govori i o svojoj novoj knjizi sjećanja “Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana”; iznosi tvrdnju da je Stipe Mesić godinama bio suradnik Službe državne sigurnosti; otkriva kako je Tuđman prisilio HOS da ukloni ustaško znakovlje i integrira se u regularnu Hrvatsku vojsku…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 01:50