INTERVJU ZA GLOBUS

ZA MNOM ULIJEVO 'Moramo dokazati da je SDP dijete radničkog pokreta, a ne banaka i kapitala. Ali o dolasku na vlast zasad ne trebamo razmišljati'

 Tom Dubravec / CROPIX

- Moramo dokazati da je ova stranka dijete radničkog pokreta, a ne banaka i kapitala. To ne znači da smo protiv poduzetnika, što sam u svom programu jasno i obrazložio. Moramo otvarati i teme minimalne plaće, plaća radnika, ravnopravnog statusa žena, da za isti posao koji rade dobijaju istu plaću kao muškarci. Na tim će temama SDP pokazati svoju politiku - kaže u intervjuu Globusu Ranko Ostojić, kandidat za predsjednika SDP-a, koji je prvi, ubrzo nakon izbornog poraza stranke i odluke Zorana Milanovića da se više neće kandidirati, objavio da ulazi u utrku za čelnu funkciju.

Ostojić u opsežnom razgovoru s novinarom Juricom Körblerom izlaže svoju viziju SDP-a kao stranke kojoj je potreban značajan pomak ulijevo, a dosadašnju njezinu politiku podvrgava ozbiljnoj kritici.

- Mi jesmo stranka ljevice, ali je dojam da sve ono što je napisano na papiru nismo provodili u praksi kao socijaldemokrati. Jest, porezno smo rasteretili dio plaća, branili slabijega u slučaju franak, ali to nije dovoljno. Budemo li imali jasnu politiku, otvorit će se prostor za sve koji su izgubili povjerenje u SDP i odmakli se od njega - smatra Ostojić.

Po njegovu mišljenju, SDP se dosad nije dovoljno angažirao na široj društvenoj i političkoj sceni:

- Mnogi su smatrali da nije bilo potrebe da se mi pojavljujemo i na ulici. A moj je osobni stav da treba stati i uz one koji se bore za nešto, od sabornice do prosvjeda. Biti uz njih, a ne iza njih. Tu dolazimo do sindikata, udruga civilnog društva, lijeve inteligencije, jer mi smo najjača politička stranka na lijevom spektru.

Na pitanje koliko SDP-u treba da se konsolidira i da se umjesto unutarnjim stranačkim odnosima počne baviti problemima građana Ostojić odgovara:

- Brzo ćemo se konsolidirati. No, ako mislite na to kad će SDP doći u situaciju da bude ponovo na vlasti, moj je stav da o tome ne trebamo u ovom trenutku previše razmišljati. Naš je prioritet da budemo korektiv u Saboru.

Kad je riječ o odnosu s Milanovićem, niječe tvrdnje da su se njih dvojica potpuno razišli i da, duboko posvađani, uopće više ne razgovaraju:

- Nemam problema s tim izmišljotinama koje se šire. Nas dvojica razgovaramo.

No, svojem bivšem šefu zamjera što nakon izbornog poraza nije jasno i nedvosmisleno rekao članovima SDP-a što namjerava.

- Izjavom da se više neće kandidirati za predsjednika stranke povukao je odgovoran potez, iako je možda trebao biti jasniji. Možda je trebao reći: 'Ja danas dajem ostavku’' - smatra Ranko Ostojić.

U intervju govori i o HDZ-u pod vodstvom Andreja Plenkovića te o desnom radikalizmu u toj stranci; otkriva o čemu je kao kandidat za šefa SDP-a razgovarao s kardinalom Josipom Bozanićem; zašto mu je važan odnos s HSS-om…

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Globus/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 13:12