KOMENTAR MARKA BIOČINE

Predsjednik koji je balkanizirao američku političku scenu

 
 REUTERS

Oxfordski rječnik engleskog jezika ovako definira značenje glagola balkanize: “Podijeliti (regiju ili entitet) u manje, međusobno neprijateljske države ili skupine.” Njegova jezična upotreba dosad je, uglavnom, bila ograničena na kontekst geopolitičkih rasprava, prvenstveno u opisima procesa raspada multietničkih država.

Ipak, balkanizacija postaje i sve relevantniji politološki pojam. Najvažniji događaj proteklih tjedana, što se svjetske politike tiče, bila je objava izvješća specijalnog istražitelja Roberta Mullera o rezultatima istrage koju je mjesecima provodio temeljem sumnji o dosluhu aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom.

Usprkos brojnim indicijama Muller u svojoj istrazi nije pronašao dovoljno dokaza za optužnicu protiv Trumpa, no zaključkom kako “ne može ni optužiti, ali ni osloboditi Trumpa sumnji za ometanje istrage” pripremio je scenu za novu rundu političkih obračuna u Washingtonu, gdje Demokrati sada kontroliraju Zastupnički dom Kongresa i imaju mogućnost pokretanja procesa predsjedničkog opoziva.

Reakcije na objavu izvještaja pokazale su kako se kroz različite ideološko-interesne naočale isti dokument može čitati na potpuno različite načine. Na brojne derogativne detalje izvješća Trumpovi protivnici reagirali su zgražanjem. Na činjenicu da nije optužen njegovi ljubitelji reagirali su euforijom. Manje od samog sadržaja, ključna spoznaja nakon objave izvještaja jest da su odnosi snaga, zapravo, ostali isti.

Naime, čak i objektivnim promatračima izvještaj ne otkriva više od spoznaja koje su već imali: Donald Trump krajnje je hirovit i impulzivan čovjek, opsjednut vlastitom medijskom slikom, bez značajnijeg znanja o političkom upravljanju i ikakvih skrupula za poštovanje tradicionalnih normi međunarodnog poretka. Ta činjenica, garnirana raznim pikanterijama, u neko drugo vrijeme, za nekog drugog predsjednika bila bi kobna. Ne i za Trumpa. Istraživanja pokazuju kako on, čak i u trenucima najnižeg općeg rejtinga, među svojim najzagriženijim simpatizerima uživa jednako jaku podršku kao i kad je izabran.

Identitetska politika koju vodi i s kojom se dio birača identificira djeluje kao teflon za sve tradicionalne političke diskvalifikacije. Naprosto, kad se politika definira oko podjela na “naše” i “njihove”, pripadnost ima veću specifičnu težinu od ispravnosti. Biračima u balkanskim državama taj će model biti poznat, no njegova ekspanzija na najmoćniju svjetsku silu i najrazvijeniju demokraciju trend je koji će imati globalni eho. Utoliko, balkanizacija američke političke scene mogla bi biti najtrajnija ostavština boravka Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:03