Iz arhive Globusa

Radio bez žutila i reklama

Prije nego što krenu na kemoterapiju, pacijenti upale naš radio. To im jača volju da se bore

Zašto Sunce? Sunce evocira pozitivne stvari, dobre emocije, svjetlo, toplinu i nadu. Zbog toga taj naziv. Osim toga, jedno je Sunce. Govori mi to Tonći Jukić, glavni urednik Radija Sunce, jedinstvene radijske postaje koja je prije pet godina otvorena u splitskoj bolnici Firule, preciznije u zgradi onkologije.

Sunce je u prošli ponedjeljak slavilo svoj peti rođendan, pa je u radijskim prostorijama na drugom katu zgrade, iznad današnje Klinike za onkologiju i radioterapiju bilo itekako živo. Šareni baloni, šarene salvete, hrpa hrane, pića, kolača i slatkiša, sve kako i priliči rođendanu. Svako malo je netko dolazio i odlazio. Navraćali su slušatelji s punim torbama kolača, zahvaljivali i nazdravljali dosadašnjem radu. Zavladala je simpatična gungula, “čestita Kljuna, čestita Boban, pozdravi ženu, oću hvala“, odmah na prvu vidi se da ondje vlada izrazito prisna atmosfera. Radio Sunce, međutim, ne može se odvojiti od udruge Županijska liga protiv raka – Split. Ono, naime, nije pravna osoba, već je projekt Lige.

Županijska liga protiv raka – Split postoji od 1967. godine, a 1972. godine pokrenula je izgradnju tadašnjeg Centra za tumore u sklopu bolnice Firule. Tijekom punih 35 godina, međutim, u Centar za tumore nije se ulagalo. Vrijeme je učinilo svoje, zgrada, namještaj i prateća oprema dotrajali su.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 20:10