Iz arhive Globusa

Sirotice iz hrvatskog Hollywooda

Globus je usporedio zarade domaćih glumica s njihovim američkim kolegicama i došao do zaključka: da bi preživjela, većina Hrvatica osuđena je na glumu u sapunicama

Zagrebačka glumica Nataša Janjić jako dobro zna da je Hrvatska daleko od Hollywooda.

Jer kada Forbes izbaci godišnju top-listu najplaćenijih hollywoodskih glumica, apsolutnom broju jedan, 35-godišnjoj Angelini Jolie, dolari samo što ne isijavaju iz očiju.

O zaradi od čak 162 milijuna kuna, koliko je ta glumica utržila od lipnja 2008. do lipnja 2009., hrvatske glumice mogu samo sanjati. Tako i Nataša Janjić, iako je u 2009. glumila u ”Kenjcu” Antonija Nuića, potom zaigrala u filmu “U zemlji čudesa”, a na kraju se i skinula za srpski spektakl “Sveti Georgije ubiva aždahu”. Pa se tome još pribroje 3 epizode srpske serije “Na terapiji” te 13 epizoda “Mamutice”, ali uzalud…

Najplaćenija glumica u Hrvata u godinu dana zaradi 60-ak tisuća eura bruto, nešto manje od pola milijuna kuna, točno onoliko koliko Jolie naplati u – samo jednom danu.

Mlada glumica Nataša Janjić tako se našla na prvome mjestu Globusove top-liste najplaćenijih filmskih i televizijskih glumica u protekloj godini. No, za razliku od američkih kolegica, Hrvatice svoj novac zarađuju većinom prihvaćajući angažmane u sapunicama.

Prema riječima hrvatskih producenata, honorari za igrane filmove znatno su veći od onih predviđenih za sapunice. Problem je što se u Hrvatskoj ne snima više od pet filmova godišnje. Ali, kad se snima, po danu snimanja glavna glumica u igranom filmu utržit će 600-tinjak eura bruto, dok će dan snimanja sapunice biti duplo manji, 300-tinjak eura. No, između snimanja igranih filmova zna proći i do godinu dana, dok rad na sapunici ipak pretpostavlja dulji angažman pa time i znatno sigurniji izvor prihoda.

Odmah ispod Nataše Janjić na listi se našla kraljica sapunica, Bojana Gregorić Vejzović. U 2009. snimila je 104 epizode serije “Sve će biti dobro” te 19 epizoda “Doline sunca”. U igranim filmovima nije se pojavljivala, a izračunali smo kako je u godinu dana uspjela zaraditi gotovo 37 tisuća eura. Njezin hollywoodski pandan, Jennifer Aniston, ipak se može pohvaliti “nešto” većom zaradom. “Prijateljici” je u godinu dana na račun sjelo 25 milijuna dolara, prvenstveno zahvaljujući angažmanima na romantičnim komedijama “Marley and Me” i “The Baster”. Također, Aniston još uvijek dosta dobro zarađuje zahvaljujući novcu koji joj sjeda od serije “Prijatelji”, a lijep džeparac dobiva i od reklame za Glacéauov Smartwater.

I hrvatska Meryl Streep, mlada glumica Mirna Medaković, danas uglavnom zarađuje od angažmana u sapunicama. Ona je zauzela treće mjesto top-liste, iako se njezinih 29 tisuće eura, koliko smo izračunali da je zaradila glumeći u sapunicama “Dolina sunca” i “Sve će biti dobro”, teško mogu mjeriti s milijunima dolara koje godišnje zarađuje američka filmska diva. Mirna Medaković kaže kako je u sapunice ušla slučajno, još kao naturščik kada je prije 6 godina dobila ulogu u “Zabranjenoj ljubavi”. “Tada još nisam mislila da ću se baviti glumom. Prije toga sam, primjerice, jedno ljeto zarađivala radeći u Ledu, a i posao u sapunici prihvatila sam radi džeparca. Međutim, ubrzo sam odlučila upisati Akademiju”, dodaje. U 2009. Mirna Medaković pojavila se u 12 epizoda ”Doline sunca”, 84 epizode “Sve će biti dobro” te u jednoj epizodi serije “Zakon”.

“Sapunice se često snimaju, česte su i audicije pa svatko može dobiti priliku”, kaže i dodaje kako se ipak veseli skorašnjoj premijeri filma “Suma summarum” u kojem je odigrala ulogu Judite…

I sljedeće mjesto top-liste rezervirano je za glumicu iz sapunica.

Dok četvrta po plaćenosti hollywoodska diva, Sarah Jessica Parker, od filmova, ali i serije “Seks i grad” zarađuje milijune dolara, Barbara Nola na 4. je mjesto zasjela zahvaljujući zaradi nešto malo nižoj od 29 tisuće eura.

“Jezivo je koliko love zarađuje Sarah Jessica Parker, a ja sam toliko bolja glumica”, smije se Barbara Nola.

U filmovima nije glumila posljednje tri godine. Ne zato što ne bi htjela, kaže, već jer u posljednje vrijeme nije dobivala angažmane. “Danas se snima užasno malo filmova, a i budžeti su toliko mali da glumac zarađuje možda petinu nekadašnjeg honorara”, priča Nola koja je u 2009. glumila u 76 epizoda serije “Sve će biti dobro”, 19 epizoda ”Doline sunca” te jednoj epizodi sitcoma “Bibin svijet”.

“U Hrvatskoj se uglavnom snimaju sapunice pa i ja u njima glumim. Ali, to je grozno puno posla uzme li se u obzir koliko smo za nj u konačnici plaćeni. Naši honorari nemaju veze s američkima”, žali se lijepa glumica.

Da su glumački honorari pali na niske grane, potvrđuju i producenti. Posebno su, smatra Damir Terešak iz producentske kuće Maksima film, problematični honorari za debitantske filmove.

“Oni često iznose tek 20 posto normalnog budžeta. Većinom je to posljedica krize. Cijene se kreću oko granice prihvatljivosti, pa mnogi glumci ne žele prihvatiti angažman za koji su premalo plaćeni”, kaže Terešak.

Osim angažmana na filmovima i sapunicama, hrvatskim glumicama preostaje još sudjelovanje u serijama i sitcomima. Tu su honorari, doznajemo, još niži nego oni u sapunicama.

Za dan snimanja sitcoma glumci dobivaju honorar od 200-300 eura. Za razliku od sapunica, kod kojih redatelj dnevno snimi jednu ili jednu i pol epizodu, epizoda sitcoma snima se dva, maksimalno tri dana. Nešto se više može zaraditi složenijim serijama kao što je ”Mamutica”. I u njoj honorar iznosi od 200 do 300 eura, jedino što snimanje jedne epizode traje 4 do 6 dana pa je moguće, zbog složenosti snimanja, zaraditi i nešto veći novac.

Siguran novac s HRT-a. Tom se logikom vodi i Vera Zima. U 2009. snimila je 24 epizode sitcoma “Luda kuća”, 3 epizode serije “Odmori se, zaslužio si”, a glumila je i u dva filma: “Čovjek ispod stola” Nevena Hitreca te “Metastaze” Branka Schmidta. Sa zaradom nešto većom od 28.000 eura zauzela je 5. mjesto top-liste i pandan je Cameron Diaz. Pitamo je što misli o toj usporedbi. Zima se smije, a potom izusti kako joj je od smijeha - iz ruku ispala blitva! “A kaj da vam velim na tu usporedbu, ona je jako lijepa”, smije se glumica koja kaže kako dobro živi od honorara HRT-a. “Privatna je produkcija, po pitanju honorara, ostala ista kao i prije pet godina. Na HRT-u su honorari znatno bolji, a novac sjeda na vrijeme. Ja sam i više nego zadovoljna”, tvrdi Zima koja dodaje kako nema ništa protiv sapunica, ali u taj bi se posao nerado upustila: “Ti su scenariji dosta loši, a ako glumac nije dobar da se nekako snađe, onda piš’ ga vrit”, pojašnjava Vera Zima.

Barbara Prpić i Ksenija Pajić, za razliku od Zime, ipak se više pojavljuju u sapunicama. Prpić je po zaradi tako zauzela šesto mjesto, koje u Hollywoodu pripada sve popularnijoj Sandri Bullock, dok je američka verzija Ksenije Pajić, sedme na Globusovoj ljestvici, simpatična plavuša s Harvarda, Reese Witherspoon.

Najviše se svojoj američkoj suparnici razveselila mlada glumica Zrinka Cvitešić. “Nicole Kidman? Ja sam kao Nicole Kidman? Čovječe, juhu”, zavrištala je od sreće u telefonskom razgovoru. No, njezina karijera, pa tako i zarada, ipak se ne mogu mjeriti s onom australske crvenokose dugonoge ljepotice.

“Još uvijek nisam dobila polovicu honorara od snimanja filma ‘Što je muškarac bez brkova’, a za ostale nisam dobila sve dnevnice”, žali se Zrinka Cvitešić koja dodaje kako joj laska usporedba s Nicole Kidman, ali kako za razliku od nje, teško može preživjeti isključivo od snimanja filmova.

“Od 2003. do sada glumila sam u nekoliko filmova, ali puno mi je sigurnija alternativa stalan angažman u kazalištu. Također, nešto dodatno zaradim od gaža i sinkronizacije u crtićima”, kaže Zrinka Cvitešić te dodaje kako je sva sreća što se glumačkim poslom još uvijek bavi iz ljubavi.

Slično razmišlja i Ksenija Marinković, glumica koja se smjestila tek jedno mjesto ispod, u rang s američkom glumicom Drew Barrymore. Procijenili smo kako je angažmanima na filmovima “Metastaze” i “Neka ostane među nama” te serijama “Stipe u gostima” i “Odmori se, zaslužio si” zaradila oko 17.600 eura.

Na četiri tisuće eura manje procjenjujemo zaradu Darije Lorenci. Dospjela je na dno liste, kao i Rene Zellweger, a u posljednje vrijeme više ne snima jer je postala majka 8-mjesečnih blizanaca.

Na posao se planira vratiti za mjesec dana, i to u matično kazalište Trešnja, jer za angažman na filmovima i serijama zbog obveza nema vremena.Baš poput Zrinke Cvitešić, i ona najviše zarađuje radom u kazalištu.

“Na televiziji je danas dobar honorar, ali mene su onamo malo zvali, valjda zato što ostavljam dojam da ja to ne bih. A i ne bih”, zaključuje Darija Lorenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:17