DEMOGRAFIJA

STJEPAN ADANIĆ: Tuđmanov general u bitki za natalitet

Stjepanu Adaniću, jednom od najbližih časnika predsjednika Tuđmana, s kojim je jedva preživio raketiranje Banskih dvora, šef HDZ-a Karamarko povjerio je izradu pronatalitetne politike
 Damir Krajač/Cropix








Gledajte, pa to je najvažnija stvar na kojoj će HDZ graditi svoj izborni program. Pronatalitetna politika. Činjenica jest da Kukuriku-koalicija nije ništa napravila po tom pitanju, da iza sebe ostavljaju demografski egzodus i da će Domoljubna koalicija to svakako iskoristiti – rekao je Globusu jedan sugovornik iz HDZ-a.

Stranka je zato veliku pažnju posvetila upravo pronatalitetnoj i migracijskoj politici.

Cilj im je prilično ambicozan: podići natalitet na razinu od 50 tisuća novorođenčadi godišnje, dakle izjednačiti broj rođenih i umrlih te time prirodni prirast svesti na nulu, a potom povećavati broj rođenih u odnosu na umrle, što je pojava kakvu Hrvatska ne pamti desetljećima.

Kukuriku-koalicija u izbore će ići s dosad najgorim demografskim rezultatima.

Prema podacima Državnog ureda za statistiku, u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je nikad veći negativni prirodni prirast – rođeno je 9322, a umrlo 15.913 Hrvata – što je podatak kojeg će HDZ, doznajemo, itekako koristiti u kampanji.

Čovjek koji im je već napisao i detaljno razradio strategiju pronatalitetne politike 56-godišnji je Stjepan Adanić.

Riječ je o dugogodišnjem članu HDZ-a, ali i jednom od najbližih Tuđmanovih generala koji je 1991. godine, uz Gojka Šuška, Antu Markovića, Stipu Mesića i Ivana Jarnjaka, izbjegao atentat na Tuđmana kad je zrakoplovstvo JNA raketiralo Banske dvore, a Adanić ozlijedio nogu dok se stepenicama spuštao prema izlazu.

“On je tih, samozatajan, ali odan član stranke koji se s Karamarkom poznaje još od 90-ih godina i kojemu je predsjednik HDZ-a povjerio izradu pronatalitetne politike. Adanić je za to kvalificiran, on je bio autor posljednjeg Obiteljskog zakona iz HDZ-ova mandata, autor je 35 zakona i pravilnika i bivši državni tajnik u Ministarstvu branitelja i obiteljske solidarnosti”, govori Globusu izvor iz HDZ-a.

Adanić je navodno rado prihvatio biti autorom HDZ-ove pronatalitetne politike koja se, kao i ostatak programa, drži daleko od očiju javnosti.

Ipak, od nekoliko sugovornika iz HDZ-a doznajemo kako će dio te politike vjerojatno biti delimitiranje porodiljne naknade i na drugih šest mjeseci dopusta, što je ideja o kojoj je razmišljala i Kukuriku-koalicija, ali su zaključili kako za to nemaju novca.

“Mora biti novca, majkama je potrebno omogućiti da punih godinu dana imaju pravo primanja naknade u visini plaće i za to se uvijek moraju naći sredstva”, kaže Globusu sugovornik iz HDZ-a.

Kad je u pitanju Adanić, riječ je o najšutljivijem hrvatskom generalu, vrlo dobrom Tuđmanovu prijatelju i suradniku koji je nakon rata odbio vojnu mirovinu, a danas radi u Janafu kao pomoćnik direktora. Vojnu je karijeru započeo kao ratni gradonačelnik Varaždina, ali nije dovršio mandat jer ga je, kako je sam bio ispričao za jedan zagorski internetski portal, Tuđman pozvao da s Imrom Agotićem sudjeluje u pregovorima s generalom Andrijom Rašetom kako bi se oslobodilo nešto hrvatskih vojnika iz srpskog zarobljeništva.

Adanić je tako postao pomoćnik ministra obrane, bio na pregovorima u logoru Manjača, a u jednom intervjuu pohvalio se kako mu je svojedobno vozač bio današnji šef Reformista Radimir Čačić.

Kad mu je u jednom od napada na grad bio uništen službeni, ali i osobni automobil, upravo je Čačić bio taj koji je Adanića vozio na Varaždin Breg, u tada osvojeno vojno skladište.

O svojim uspjesima u postupku razmjene ratnih zarobljenika Adanić je napisao i knjigu, a trenutačno, kako doznajemo, dovršava i svoje novo djelo, memoare o ratnim pregovorima s generalom Rašetom.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:27