LIBURNIJA

ŠTO JE U POZADINI PODJELE SN HOLDINGA: Kraj jedne od najkontroverznijih priča privatizacije

Ksenija Juhn Bojađijev i Darko Ostoja godinama su bili najmoćniji dvojac među turističkim investitorima na Jadranu. Različit pristup biznisu potaknuo je stvaranje nove kompanije
 lrh








Ova je turistička sezona na izmaku, a u SN Holdingu upravo počinje vrhunac sezone pregovora koji bi mogli dovesti do toga da njegov turistički portfelj sastavljen od hotela na Kvarneru, u Cavtatu i Portorožu iduću sezonu dočeka s promijenjenim vlasničkim odnosima. Riječ je o 13 hotela i jednom kampu na Kvarneru, dva hotela u Cavtatu te četiri hotela u Portorožu, u kontekstu hrvatskog turističkog sektora, poduzeću srednje veličine koje će analitičari sektora opisati kao investicijski zanemareno. I to u trenutku kada je cijela branša u investicijskom zamahu.

Dioničari SN Holdinga su prošli tjedan na Glavnoj skupštini izglasali izdvajanje svega što nije smješteno na Kvarneru iz portfelja stare Liburnije u novo poduzeće, a mali dioničari koji drže po 9,42 posto udjela u obje tvrtke od velikih su zatražili i dobili izlistavanje dionica nove kompanije - LRH Hoteli Cavtat na Zagrebačku burzu.

Iako provedeno razdvajanje prema ocjeni analitičara nije najsretnije rješenje za njegovu vrijednost jer bi, tumače neslužbeno, cijena po dionici potencijalno bila veća da je portfelj ostao objedinjen u jednu tvrtku zbog više kapaciteta pod jedinstvenom kontrolom. To, naime, nosi i veću pregovaračku moć u prodaji. No, velika je podjela bila strateški nužna. Suvlasnici su svjesno žrtvovali potencijalno veću vrijednost kompanije kako bi zauzvrat dobili više fleksibilnosti u raspolaganju svojim dionicama.

U pozadini priče je poslovno razdvajanje velikih dioničara SN Holdinga Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev, početni motiv bila je želja kvarnerskih jedinica lokalne uprave, vlasnika kontrolnog paketa u obje tvrtke da unovče imovinu koja se ne nalazi na teritoriju kojim politički upravljaju.

Dvojac, Ostoja i Juhn Bojađijev ove je godine podijelio imovinu SN Holdinga koji su prije dvadeset godina zajedno stvarali, a danas ih drži zarobljene u suvlasničkom odnosu iako već dugo imaju različite ciljeve.

Tijekom ovog mjeseca SN Holding će, kako neslužbeno doznajemo, na natječaju izabrati konzultanta za prodaju dionica Liburnija Rivijera Hotela. Prvi je to korak u konkretizaciji prodaje Liburnije. Međutim, žurbe u prodaji, uvjeravaju pojedinci među ključnim akterima priče, nema.

Istovremeno lokalnim proračunima Opatije, Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage, smiješi se prihod od prodaje 25 posto udjela u tvrtki LRH Hoteli Cavtat, koji uz cavtatske hotele Albatros i Epidaurus imaju četiri nedavno kupljena hotela u Portorožu.

Za kupnju se, kako doznajemo iz izvora bliskih SN Holdingu, natječe sam Darko Ostoja koji bi preko nekog od svojih poduzeća htio kupiti te dionice od Nove Liburnije. Tako bi povećao utjecaj na izdvojenu tvrtku u odnosu na partnericu Kseniju Juhn Bojađijev koja preko udjela u SH Holdingu zajedno s njim i još nekoliko velikih dioničara Holdinga drži većinski paket od 61,85 posto obiju Liburnija, kvarnerske i cavtatsko-portoroške.

Nova Liburnija, poduzeće u čije ime najčešće nastupa opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, u ime kvarnerskih općina drži dionice turističkih kompanija. Za njih radi Zagrebačka banka i njezin pravni tim. Zadatak im je procijeniti vrijednost LRH Hotela Cavtat kako bi lokalni proračuni dobili što više novca u prodaji.

Kako ističu izvori iz SN Holdinga, uknjiženje nove tvrtke u Sudski registar potrajat će nešto više od mjesec dana, a potom će se pripremati prospekt za listanje dionica na burzi što može trajati dulje od pola godine. Nova Liburnija nije predlagala uvrštavanje dionica LRH Hoteli Cavtat na burzu, ali gradonačelnik Opatije Dujmić rado je prihvatio prijedlog malih dioničara.

- Prihvatili smo uvrštenje na burzu kako bi mali dioničari mogli pratiti kretanje cijena dionica - rekao nam je Dujmić, dodajući da uvrštenje na burzu neće utjecati na pregovore o prodaji udjela, nego će pridonijeti transparentnosti poslovanja. Prodaja se, naime, može dogoditi i prije izlaska na burzu dođe li do suglasja oko cijene. Neslužbeno se govori o 50-ak milijuna kuna za kontrolni paket cavtatsko-portoroške tvrtke.

Opatijske općine imenovat će dva člana Nadzornog odbora LRH Hotela Cavtat i imati nadzor nad njezinim poslovanjem. Imenovat će ih izravno, što znači da ostali dioničari na tu odluku neće imati utjecaj.

Lanjska akcija kupnje četiri portoroška hotela, Metropol, Roža, Barbara i Lucija, odnosno tvrtke Hoteli Metropol d.o.o., raspirila je negodovanje kvarnerskih općina. Liburnija Rivijera Hoteli portoroške su hotele kupili preko svoje cavtatske tvrtke na što je izdvojeno između 26 i 30 milijuna eura. Hoteli Cavtat, tumače stručnjaci, imaju dobru razvojnu perspektivu zbog, kako ocjenjuju, veće kvalitete destinacije od one opatijske, i dobrih mikrolokacija hotela Albatros i Epidaurus, i s pravim ulaganjima mogu biti plodonosniji od opatijskog biznisa.

Iako je prema ocjeni stručnjaka u turizmu taj potez bio dobar zbog koncentracije kapaciteta na jadranskoj obali, lokalne je političare to natjeralo da postave pitanje kako je moguće da za akvizicije ima novca dok se istovremeno u opatijski turistički portfelj ne ulaže "koliko bi trebalo". Nakon podjele poduzeća novac od prodaje u cavtatsko-portoroškom biznisu žele utrošiti na unapređivanje infrastrukture za turistički portfelj Kvarnera, kvarnersku Liburniju natjerati na značajnije investicije. Primjerice, istaknut će gradonačelnik, na renoviranje opatijskih hotela, ponajprije onih koji su dan danas zatvoreni . Opatija, u kojoj se nalazi i većina portfelja stare Liburnije sa svojom karakteristikom "stare dame", ocjenjuju stručnjaci, treba ozbiljan face lifting. Kvarnerski LRH ima, naime, svega jedan hotel s pet zvjezdica, Ambasador, koji je ujedno i najveći. Stručnjaci procjenjuju da bi još jedan ili dva trebalo dovesti do te kategorije, a cijeli grad vide kao destinaciju od četiri zvjezdice. Najmanji opatijski hoteli iz portfelja Liburnije, Belvedere i Residenz, imaju svega dvije zvjezdice. Većinom zahvaljujući kupnji portoroških hotela, danas već razdvojeni turistički portfelj u prvoj je polovici godine poslovao uspješnije nego u istom razdoblju lani. Ostvareno je 18 posto više noćenja, a prihod je bio 23 posto veći i iznosio 118,5 milijuna kuna.

Najvećim dioničarima SN Holdinga Darku Ostoji i Kseniji Juhn Bojađijev u poslovnom je razdvajanju ostao još turistički portfelj Liburnije. Početkom godine podijelili su ostalu imovinu na tvrtke Pectinatus, u kojoj je Ostoja najveći dioničar, i Lux ulaganja u kojoj je najveća dioničarka Juhn Bojađijev. Međusobnom zamjenom udjela u kojoj Juhn Bojađijev izlazi iz Pectinatusa, a Ostoja iz Lux ulaganja, umjesto suvlasništva zajednički će im ostati samo mali dioničari.

Imovinu je dvojac podijelio većinom po principu Sjever-Jug, pri čemu je Ostoji u Pectinatusu pripalo nešto manje imovine, a nešto više novca dok je Juhn Bojađijev dobila više nekretnina, a manje gotovine. U Pectinatusu je ostalo 125 milijuna kuna gotovine dok je u Lux ulaganjima ostalo 30 milijuna kuna. Ostoja je u Pectinatusu, dobio zemljište od 50-ak tisuća kvadrata u Rovinju te zemljište od 12 tisuća kvadrata u rovinjskoj zoni Kokaleto, te udio u staračkom domu na Ključić brdu. Juhn Bojađijev u Lux ulaganja je dobila biznis na Hvaru, zemljište od isto 50-ak tisuća kvadrata u hvarskom Starigradu te turističko poduzeće Vrboska koje ima dva manja hotela i poljoprivredno zemljište u Slavoniji od 650 tisuća četvornih metara. Imovinu u zgradi BCI kraj zagrebačkog hotela Internacional gdje je i sjedište SN Holdinga, podijelili su tako što je Ostojinom Pectinatusu pripao deseti i deveti kat, a Lux ulaganjima prvi kat, mezanin i prizemlje. Ulaganja SN Holdinga u obnovljive izvore energije podijelili su tako da je Juhn Bojađijev dobila tvrtku Feh projekti d.o.o. koja ima nekoliko projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana, a Ostoja Feh ulaganja koja imaju 30 posto udjela u vjetroelektrani Ogorje.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:34