ŠKOLSTVO

Svi žele studirati podvodne znanosti, vojno upravljanje,fitness i – biljar!

Zašto maturanti hrle na Hrvatsko vojno učilište, Kineziološki fakultet i Studij ekologije i akvakulture?
 Igor Sambolec/Cropix

Zemljini sustavi. Oceanografija. Geologija mora. Podvodno inženjerstvo. Podvodna arheologija. Biomimikrija. Pomorske konstrukcije. Eksploatacija podvodnih resursa. Ronilačka obuka. Napredna ronilačka obuka. Operacije spašavanja. I nezaobilazna tjelesna i zdravstvena kulturu u prva dva semestra.

– Ne postoji sličan ili usporediv studij u Hrvatskoj, ali niti na Mediteranu. Za ovakvim studijem postoji velika potreba - uvjerava Slaven Zjalić, pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, koji ove godine upisuje prvu generaciju redovnih studenata u Studij podvodnih znanosti i tehnologija.

Sličan studijski program nudi se primjerice na sveučilištu Plymouth i Southampton, gdje je ronilačka obuka također integrirana u akademski studij, no njihove školarine čine taj studij dostupnim samo za iznimke. Na javnom sveučilištu u Zadru redovni studij je besplatan.

S obzirom da cijeli program planiraju pokrenuti i na engleskom jeziku, očekuju veliki interes stranih studenata, ne samo iz zemalja regije poput Crne Gore, Srbije, BiH, Italije, Grčke, Francuske i Španjolske, već i s Bliskog istoka i iz Azije. Kvota za akademsku godinu 2015./16. je mala - mjesta je za 30 redovitih i 30 izvanrednih studenata (plaćaju školarinu od 8000 kuna), no to je tek početak. Na ideju pokretanja studija s paletom fantastično zanimljivih kolegija došli su iz razloga što ničega sličnoga u državi s pozicijom na Jadranskome moru nema, niti je ikada bilo, a razinu egzotike podiže docentica Claudia Kruschel, predstojnica studija. Ona je 46-godišnja Njemica, koja je godine prije Zadra provela kao predavačica u Miamiju, a prije toga kao znanstvena suradnica u Oregonu.

- U Miamiju mi je bilo teško živjeti. Tamo je život suprotan od onoga kakvog volim. Puno stresa, anonimnosti i automobila - priča Claudia Krushel, koja se u Hrvatsku preselila sa suprugom Stewartom Schultzom. Svidio im se Zadar. U njega su došli 2006., taman na raspisani natječaj za strane profesore. Oboje su biolozi i bez problema su primljeni na rad u četvrtom po veličini sveučilišnom gradu u Hrvatskoj.

- Kako smo jedini biolozi na Sveučilištu u Zadru, bilo je pitanje tko će od nas dvoje voditi novi studij. Ispalo je da sam to ja - kaže Claudia, smijući se zaključku da je šefica svom suprugu.

Što konkretno nude studentima?

Za početak, praktičnu nastavu i vježbe u laboratorijima te terensku nastavu. Za istraživanja i nastavu koriste tako laboratorij za ribarstvo, akvakulturu i ekologiju mora, a imaju i enološko-pedološki laboratorij.

– Laboratorij za ribarstvo, akvakulturu i ekologiju mora sastoji se od tzv. mokrog dijela, prostorije u kojoj se odvijaju istraživanja vezana za ribarstvo, akvakulturu, biologiju i ekologiju mora. Uskoro će taj laboratorij dobiti i pet akvarija, koji će značajno pridonijeti kvaliteti istraživanja, posebice onima iz područja ihtiologije, najavljuje Bosiljka Mustač, zamjenica pročelnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Labos ima i kemijski dio, te dio za razvoj neinvazivnih metoda istraživanja (audiovizualna tehnika) i analizu podataka.

Tristotinjak kilometara dalje, od kandidata za upis očekuje se solidna fizička sprema. Damir Knjaz, drugi najmlađi dekan u Hrvatskoj, trudi se sa svojim timom mladih prodekana napraviti odmak od loše reputacije kakvu je u jednom razdoblju imao nekadašnji Fakultet za fizičku kulturu.

- Nadrasli smo sami sebe. Nekada je fakultet bio orijentiran prema studju za nastavnike i prema vrhunskome sportu. Danas je Kineziološki fakultet najmanje orijentiran prema tome. Otišli smo u širinu i interes kandidata za upis na naše studije je ogroman - kaže Damir Knjaz.

Prema službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij kineziologije našao se na četvrtom mjestu po prijavama kandidata kada je riječ o njihovom prvom izboru. Pri upis na neke od ukupno 170 studija u Hrvatskoj svaki kandidat - a godišnje je riječ o oko 40-ak tisuća mladih - ima pravo aplicirati na 10 studija, ovisno po prioritetu. Kineziologija je ispala četvrti najtraženiji studij prvoga izbora u državi, odmah iza jakih studija koje izvode FER, Medicina i Ekonomski fakultet. Našli su se i na drugoj indikativnoj listi, onoj koja pokazuje omjer prijavljenih i slobodna mjesta. Tu je njihov stručni studij izobrazbe trenera - fitness, zauzeo sedmo mjesto u državi. Trenutačno konkurira sedam studenata na jedno mjesto (a kraj prijava je u srpnju).

Očekuju rekordnih 1000 prijava. No, otkud porast interesa za stručne studije na Kineziološkom fakultetu?

– Naš trenerski studij nudi plejadu od 40 sportova, a njihov konačan broj ovisi o interesu kandidata. Najtraženiji su sportovi nogomet i primjerice košarka, no kandidatima su zanimljivi i tzv. egzotični sportovi, poput umjetničkog klizanja, streličarstva ili biljara.

Stop. Sudij biljara?

- Nas ne zanimaju rekreativci iz zapušenih kafića koji igraju biljar. Zanimaju nas oni koji žele djecu profesionalno podučavati sport. Zato svaki sport pokrećemo u dogovoru s nacionalnim savezom. Tako je počela priča i s biljarom: došli su nam ljudi iz biljarskog saveza (ne zaboravite da je biljar službeno priznati sport) i pitali možemo li im pomoći u školovanju kadra - priča Knjaz, koji na digresiju kako nisam znala da se na Zagrebačkom sveučilištu može studirati biljar, odgovara da nije ni on.

Barem ne do prije dvije godine. - Bio sam skeptičan. No, svatko tko radi s djecom zaslužuje imati školovanog trenera - kaže dekan. Zahvaljujući ovom studiju uskoro će djeca moći trenirati biljar s profesionalnim trenerom, prvostupnikom kojemu je specijalnost biljar.

Zapravo, cijela priča u kineziologiji (pre)orijentirana je posljednjih godina na djecu. Djelom, pojašnjava dekan, i na starije, točnije na specifične strukture koje imaju potrebe za tjelesnom aktivnošću.

- Na primjer, manageri. Često nam dolaze jer su shvatili da bi mogli brzo umrijeti ako nešto sa sobom ne naprave. Pod stresom su, puno jedu, piju, imaju ogromnih fizičkh problema. Dolaze u naš dijagnostički centar i traže da im pripremimo stručne programe - priča Damir Knjaz. Osim pojedinaca, Kineziološkom fakultetu javljaju se predstavnici velikih firmi. Zahtjev je isti - napravite nam program treninga za zaposlenike, a cilj - smanjiti broj bolovanja.

I ovaj fakultet počeo se usmjeravati na nastavu na engleskom. Od 2016. u planu je cijelu kineziologiju predavati i na engleskom. Dokaže li se akreditacijom da je program za obuku trenera dobar, kandidati s Bliskog istoka polako počinju stizati. Jedan od mamaca je i u ovome slučaju cijena studija, daleko niža no vani. Jedan od ključnih stručnih studija fitness, kojega podjednako upisuju oba spola, vodi Goran Marković.

- Specijalistički predmeti sadrže više od 50 posto praktične nastave koja omogućuje stjecanje vještina za poslove osobnog trenera fitnessa i trenera grupnih programa fitnessa, kaže Marković. Ovaj studij nije nov, upisuje studente već treću godinu.

Za još dva studija potrebna je fizička spremnost kandidata pri upisu, pri čemu je interes iznenađujuće dobar. Studiji vojno inženjerstvo i vojno vođenje i upravljanje počeli su studente upisivati prošle godine i prijavilo im se više od tisuću kandidata na stotinjak mjesta.

General pukovnik Slavko Barić, ravnatelj Hrvatskog vojnog učiliša, za Globus kaže kako su benefiti njihovih studija veliki. Školovanje je u pravom smislu besplatno i osim pokrivenih svih akademskih troškova, uključujući literaturu i laptop, polaznici dobivaju besplatan smještaj i hranu, sportsku odjeću i obuću, ali i dodatne sate - instrukcije. Plus stipendija. Po završetku čeka ih siguran posao. Ove godine upisna kvota im je sto studenata i deset stranaca.

- Upravo smo u postupku akreditacije novih studijskih programa na engleskom, a zemlje koje su nekad školovale svoje časnike u Splitu i Zadru već sad pokazuju interes - kaže general Barić.

Iako je još preuranjeno prognozirati iz kojih bi država stizali kandidati za upis, general kaže kako nije tajna da su za zrakoplovstvo zainteresirane Libija, Oman, Jordan i Katar.

– Nema razloga da ne uspijemo, samouvjeren je ravnatelj Vojnog učilišta.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:54