U NOVOM GLOBUSU

Kina želi biti na čelu novog globalnog poretka: Jedina može uvjeriti Putina da zaustavi agresiju

U ovom je trenutku Xi je jedini koji ima snagu uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi agresiju

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Sergei Karpukhin/Afp

Kako je lijepo pratiti autokrate, nema tu iznenađenja. Kineski predsjednik Xi Jinping nikad ne bi samo tako osvanuo u Kijevu kao američki predsjednik Joe Biden, njegov put u Moskvu se najavljuje danima. Predvidivost, to je njihova odlika - Donald Trump je tvrdio da će biti nepredvidiv, a čim je ušao u Bijelu kuću svaki se njegov potez mogao predvidjeti. Autokrati žele trajnu stabilnost što je u suprotnosti s prirodnim zakonima, čega su svjesni, i zato su paranoični.

Trilateralna komisija, koja nije neka skrivena organizacija nego skup na kojem se raspravlja, održala je sastanak u New Delhiju (zato jer Indija predsjeda G20) na kojem je jedan od sudionika - imena se ne navode, takvo je pravilo - zaključio: “Ova godina, 2023, prva je godina novog globalnog poretka.” Lako se s time složiti, inflacija je postala strukturna, počela je europska energetska tranzicija, posljednji sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, START, više se ne primjenjuje.

Vrhunac je vijest da su Islamska Republika Iran i Saudijska Arabija u Beijingu/Pekingu dogovorile normalizaciju odnosa.

Narodna Republika Kina objavila je stajalište o ratu u Ukrajini da bi sve kulminiralo odlaskom Xija u Moskvu. “Mao Zedonga su zvali Velikim kormilarom. Čini se da Xi Jinping stvara temelje da postane Veliki državnik”, povijesnu je usporedbu sažeo Bloomberg. Prvo je Xi pomirio dva ljuta zaljevska rivala, a sada se upušta u odsudnu europsku krizu. Realno, u ovom je trenutku Xi jedini koji ima snagu uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi agresiju i koji o tome može razgovarati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Koji, kako za Reuters tumači Samuel Ramani, stručnjak za Rusiju sa Sveučilišta Oxford, ne želi toliko isprovocirati Kinu da počnu naoružavati Rusiju.

Prva godina novog globalnog poretka u kojem NR Kina nastupa kao globalni miritelj. SAD promatra sa strane. Zhang Hanhui, kineski ambasador u Rusiji, za partijski Global Times je rekao da je Xijev državni posjet Rusiji prekretnica za kinesko-ruske odnose u novoj eri. Nova era ili novi globalni poredak, svejedno. Valja se naviknuti. John Authers i Isabelle Lee za Bloomberg zaključuju kako još jedan kaotičan tjedan za banke (krah Silicijske i još nekih manjih u SAD-u, spas u zadnji čas za Credit Suisse) obilježava kraj jedne ere globalne ekonomije. “Pax Volckeriana” (razdoblje nakon što je Paul Volcker, šef Fed-a, početkom 1980-ih, suzbio inflaciju) nestaje pritiskom viših stopa i inflacije koja pokazuje — i istiskuje — slabije točke u financijskom sustavu.” Kraj jedne ere. Početak nove. Povišena temeljna inflacija.

Xi je ostvario što je htio na domaćem planu, u listopadu prošle godine je na 20. Kongresu Komunističke Partije Kine dobio treći mandat glavnog tajnika ispunivši Stalni, sedmeročlani Politbiro, glavnu polugu vlasti, vjernim sljedbenicima. Ovog je mjeseca na Svekineskom narodnom kongresu dobio treći predsjednički mandat da bi 17. ožujka proveo unutarnju reformu Partije kojom je Državno vijeće, vlada, izgubila znatan dio ovlasti, osobito na planu financija, ekonomije i tehnologije koje su prešle u ruke partijskih komisija. Xi sad nadzire sve. Za sve je i odgovoran.

Simbolika je u azijskoj percepciji važna pe će u Beijingu naglasiti da je ovo Xijevo prvo putovanje nakon što je dobio treći predsjednički mandat, a da mu je prvo putovanje prije deset godina, kad je preuzeo vlast, također bilo u Rusiju.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju novog broja Globusa

image

Xi Jinping


Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 01:19