WUHAN

OD KORONE PREMINUO LIJEČNIK ČIJA JE KOŽA PROMIJENILA BOJU Borio se za život pet mjeseci. U travnju se počeo oporavljati, ali onda je doživio moždani

 
Dr. Hu Weifeng (42)
 Screenshot / YOUTUBE

Kineski liječnik čije je koža iznenada potamnila tijekom liječenja od posljedica koronavirusa umro je nakon pet mjeseci borbe za život.

Dr. Hu Weifeng (42), zarazio se Covidom-19 još u siječnju, a preminuo je u bolnici u nekadašnjem epicentru koronavirusa u Wuhanu, izvorištu zaraze, izvještava kineski novinski portal The Paper.

Urolog dr. Hu bio je kolega preminulog zviždača Lija Wenlianga, koji je još u početku upozoravao na koronavirus, zbog čega je kažnjen, a na početku veljače je i sam preminuo od posljedica zaraze.

Obojica su radili u Wuhanskoj centralnoj bolnici.

U toj je bolnici najmanje petero liječnika preminulo od posljedica Covida-19. Boja njegove kože je potamnjela uslijed uzimanja antibiotika tijekom liječenja. Jedan od Huovih kolega, dr. Yi Fan, čija je koža također iznenada potamnjela tijekom liječenja, u potpunosti se oporavio, a razbolio se u isto vrijeme kada i dr. Hu.

Pekinška TV postaja objavila je 6. travnja fotografije tih liječnika na bolničkoj postelji. Profesor Duan Jun, zamjenik ravnatelja na Odjelu za intenzivnu skrbi pri Bolnici kinesko-japanskog prijateljstva rekao je da su obojica liječnika dobili isti antibiotik Polymyxin B. Objasnio je da je taj lijek izazvao hiperpigmentaciju, ali da se boja kože polako vraćala na staro kako se pacijent oporavljao.

Prethodno su liječnici mislili da je abnormalna boja kože posljedica hormonalne ravnoteže jer je virus napao njihovu jetru.

Obojici liječnika je koronavirus dijagnosticiran 18. siječnja. Najprije su smješteni u bolnicu za plućne bolesti u Wuhanu, a zatim su ih dvaput premještali u druge bolnice.

Kardiolog doktor Yi pobijedio je Covid-19 nakon što su ga liječnici spojili na uređaj ECMO, na kojem je bio čak 39 dana. Riječ se o uređaju koji zamjenjuje funkciju srca i pluća te upumpava kisik u krv.

Screenshot / YOUTUBE
Dr. Yi Fan (42)

Stanje dr. Hua bilo je puno ozbiljnije. Bio je u krevetu punih 99 dana, sve do kraja travnja i njegovo opće stanje bilo je nezadovoljavajuće, rekao je dr. Li Shusheng koji je liječio dr. Hua. Liječnici su također bili zabrinuti njegovim psihičkim zdravljem.

- Nije prestajao pričati s liječnicima kada bi liječnici došli u kontrolu.

I on je bio na terapiji uređajem ECMO od 7. veljače do 22. ožujka, a ponovno je mogao govoriti 11. travnja. Na običan odjel smjestili su ga 14. travnja. Ali dr. Hu je doživio moždani udar 22. travnja, nakon čega je došlo od teškog cerebralnog krvarenja. Ponovno se vratio na odjel intenzivne njege, gdje je boravio sve do smrti.

Fotografije koje je objavila Pekinška TV postaja prikazuju liječnika bolnice kinesko-japanskog prijateljstva kako razgovara s oboljelim liječnicima u bolnici Tongji 6. travnja.

Dr. Yi je tada rekao da se dobro oporavlja, a dr. Hu nije u to vrijeme mogao pričati zbog lošega stanja, ali se rukovao s dr. Zhanom kako bi mu se zahvalio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:21