EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

TKO JE ZAPRAVO BOŽO PETROV? U izbornoj noći djelovao je kao skromni liječnik iz malog mjesta. Sad hoda dignuta ovratnika, sa sunčanim naočalama i slušalicama

U izbornoj noći djelovao je kao skromni liječnik iz malog mjesta. Sad hoda dignuta ovratnika, sa sunčanim naočalama i slušalicama u ušima. Time kao da poručuje: Važniji sam od drugih, nadmoćan sam i preuzimam stvar u svoje ruke
 Arhiv EPH i Glorije








Ne mogu vjerovati da su nas ovako podcijenili.” Četvrtak je kasno navečer, 29. listopada, točno deset dana do parlamentarnih izbora, a Božo Petrov vraća se sa skupa u Metkoviću.

U automobilu je, razgovaramo telefonom, a ovo je prvo što kaže na početku intervjua. Nisu ga shvatili ozbiljno.

Da je uspio iznenaditi Jamba, objašnjavao mi je tada, još i razumije. Ali da će se to ponoviti na nacionalnoj razini, to mu je bilo posve nevjerojatno.

“Milanović i Karamarko dvije su strane istog novčića i s njima ne možemo, a niti oni s nama. Prije će oni međusobno koalirati jer naše uvjete ne mogu prihvatiti”, zaključio je.

Točno 50 dana kasnije Božo Petrov najvažnija je politička figura postizborne drame.

Govorili su mu da je to nemoguće, ali za isti stol posjeo je Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Stalnim preokretima u pregovorima na rub strpljenja doveo je cijelu naciju. Redom je izbacivao sve koji su mu se suprotstavljali u stranci. Političke analitičare razočarao je neodlučnošću i stalnim izmišljanjem novih zahtjeva koji bi redovito rušili sve dogovoreno dan prije. Nakon svega njegovi pobornici tvrde da će promijeniti sliku politike u Hrvatskoj. Kritičari kažu da je Božo Petrov čitavu zemlju uzeo za taoca.

Jedni kažu da je lider, drugi da je luzer.

Ali jedna je teza iz tog prvog intervjua svih 50 dana bila točna: Petrova su svi podcijenili.

Međutim, tko je zapravo lider Mosta?

Mladi metkovski psihijatar, koji je umalo postao svećenik, obiteljski je čovjek i otac troje djece. Sposobni lokalni političar koji je iz sedla u Metkoviću izbacio lokalnog šerifa i preuzeo vođenje grada. I koji sada to isto pokušava s Milanovićem i Karamarkom.

Postoji li nešto više iza ove općenite slike o njemu?

Arhiv EPH i Glorije

Jambo i Petrov, “Mnogima se svidio početak njegova političkog puta: smijenio je sumnjivog prethodnika s vlasti, pa sebi smanjio plaću...”, kaže Globusov sugovornik

U novom Globusu donosimo prvi registar iseljenika koji su kapital investirali u rodnom kraju: “Ulagali smo u Hrvatsku više srcem nego razumom...” , Globusovi reporteri prvi su obišli 15 potpuno obnovljenih zgrada zagrebačkih studentskih naselja “Cvjetno” i “Stjepan Radić”, razgovarali smo s vlasnicom prve televizije za vjernike - Ksenijom Abramović, a likovna kritičarka Globusa izabrala je umjetnike koji su najviše utjecali na naš vizualni okoliš u 2015. godini.

U intervjuu sa vođom Hladnog piva, Kekinom otkrivamo sve o novom singlu “Lijepa riječ”.

Doznajemo prijedloge uglednih ekonomista za reformski proračun u 2016. godini, a naša novinarka razgovarala je s direktorom tvrtke “Selectio kadrovi” .

U rubrici Biznis otkrivamo što je Dark social, donosimo priču o Getybus startup revoluciji iz Splita koja prodaje karte za sve hrvatske buseve online i doznajemo zašto BDP raste već treće tromjesečje zaredom.

Otkrivamo što je zapravo otkrio eksperiment u akceleratoru LHC i jesu li u Ženevi pronašli česticu koja nikad nije viđena, istražujemo kako su mladići plaćali oko 160 tisuća kuna za mlade Vijetnamke koje bi se za njih udale, a nakon toga netragom nestale, te doznajemo kako je Monti iz Vlade potpuno izbacio političare i tako spasio Italiju od propasti.

U novom Globusu donosimo ispovijest Hermine Stefanović, djevojke koja je u 18 godina bila na 21 operaciji, otkrivamo sve o misiji vojnog kapelana Marka Mede u Afganistanu, a razgovarali smo i sa mladom produkt-dizajnericom Adrianom Pavelić, koja je osmislila set od pet kockica, Story Teller Cube, uz pomoć kojih djeca vježbaju pričati priče.

Donosimo intervju sa Bekimom Serjanovićem, piscem koji je opsjednut rijekama i pišemo kritiku na novi nastavak Ratova zvijezda – Sila se budi.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:59