ČAJANKA U LAUBI

Pater Tvrtko Barun: ‘Tradicija kršćanstva je žrtvovati se za drugoga. Treba malo zanijekati sebe‘

U najnovijoj Čajanci koju Globus objavljuje 1. prosinca razgovaralo se o utjecaju pandemije na društvo i podjelama koje su nastupile

Tvrtko Barun

 Hanza Media

U najnovijoj Čajanci koju Globus objavljuje u srijedu 1. prosinca razgovaralo se o utjecaju pandemije na društvo i podjele koje su nastupile u društvu. Koji su motivi podjela i kakvog to utjecaja ima na društvo govorili su Marija Brajdić Vuković, sociologinja Instituta za društvena istraživanja, pater Tvrtko Barun, isusovac, i Petar Vidov, glavni urednik Faktografa.

Između ostalog, pater Barun je kazao da je savjest osnovni kriterij odlučivanja. "To je pitanje sukoba različitih vrijednosti i moralnih načela i onda se u tom sukobu pojavljuje pitanje koje načelo ima prednost, kako se postaviti?", rekao je Barun.

"Tu nadbiskup Uzinić ide u smjeru tradicije Crkve da treba brinuti o vlastitom dobru, zdravlju, ali i o općem dobru, onome što je zajedničko. Ovdje je prisutna i dimenzija osobnog odlučivanja, savjesti, unutarnjeg odlučivanja, intuicije ali i odgovornosti. Pojedinac treba biti formiran i informiran i donijeti odluku svatko za sebe, što osoba želi postići. Tu je pitanje koji su principi važniji? Tradicija kršćanstva je žrtvovati se za drugoga, dati sebe za drugoga. Treba malo zanijekati sebe, ne biti toliko sebičan, koliko treba biti velikodušan" smatra Barun.

Kazao je da odluka pojedinca koji odlučuje za sebe uključuje i brigu za drugoga. "To je uvijek tako. Savjest, koja treba biti formirana i odgojena, je vrhovni princip. Čak i da Crkva govori jedno, a moja savjest drugo, trebam slušati savjest. Ona je glavni princip prosudbe, ako hoćemo u apokaliptičkom smislu osude ili Božjeg suda, ali trebamo uzeti u obzir i druge potrebe, pogotovo potrebe onih koji su slabiji, koji su marginalizirani, koji su ranjiviji. To je ono što u ovoj situaciji moramo uzeti u obzir" rekao je Barun tijekom panel diskusije koju Globus sutra objavljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:52