VOJKO OBERSNEL

VOĐA RIJEČKOG SDP-A OTKRIVA KAKO JE ODBIO MILANOVIĆA: "Premijer je od mene tražio da budem na izbornoj listi i nudio mi mjesto u Vladi..."

Imali smo sastanak. Premijer je od mene tražio da budem na izbornoj listi. Nudio mi je mjesto u budućoj Vladi. Razmislio sam i rekao: Ne
 Davor Pongračić/CROPIX








Dok razgovaramo u njegovu uredu na prvom katu zgrade poglavarstva smještene na riječkom Korzu, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ne ostavlja mi dojam čovjeka naročito uvjerenog u pobjedu svoje stranke na skorim parlamentarnim izborima. Naprotiv, Obersnel se, kako otkriva Globusu, premijeru Milanoviću, zabrinutom što će u osmoj izbornoj jedinici biti dosta velika gužva, zahvalio na ponudi da tamo nosi izbornu listu i radije odabrao odraditi mandat gradonačelnika do kraja.

Nikakvi premijerovi argumenti nisu ga mogli navesti da se predomisli: niti činjenica da će koalicija Hrvatska raste na ovim izborima biti daleko od prošlog, povijesnog rezultata kao niti činjenica da bi Obersnelov dobar rejting itekako mogao povući koji saborski mandat više...

Kad govori o čelništvu SDP-a i nedavno potpisanom koalicijskom sporazumu, riječki gradonačelnik najčešće koristi riječi i fraze “korektno”, “u redu” i “ja sam optimist”, no itekako nedostaje onog samodopadnog uvjerenja s kojim je primorski SDP nastupio na zadnjim izborima...

Riječka desnica najavljuje da će se povezati i s crnim vragom sve da bi s vlasti skinuli opciju koja u Rijeci, prema njima, neprekidno vlada od '45. godine. Što vi na to kažete?

- Oni koji to govore ne moraju se povezivati s crnim vragom jer su oni taj crni vrag. Netko tko u 21. stoljeću može tražiti obračun s ideološkim i genetskim nasljednicima komunista nije ništa drugo nego crni vrag. To je ideologija koju smo imali prilike vidjeti u najcrnje doba fašizma, nažalost i u Hrvatskoj, vođenoj podanicima njemačkog i talijanskog fašizma u okviru NDH. Meni je neshvatljivo da se 25 godina nakon što smo izborili demokraciju u Hrvatskoj može nastupati s takvim tezama. SDP je stranka koja je pokrenula i omogućila procese demokratizacije u Hrvatskoj, organizirala prve slobodne demokratske izbore u zemlji i takve ljude zvati poklonicima komunizma, to sigurno nije normalno.

Mislite li da ste imenovanjem intendanta Olivera Frljića zapravo dali motiv desnici da se okupi?

- Gledajte, povezivati Frljića s totalitarizmom je smiješno. Njega je izabralo Gradsko vijeće u kojem sjede legalno izabrani predstavnici grada. Već sam ukazivao na apsurdnost toga da se traži intervencija politike kako bi se s funkcije maknulo intendanta. Nikad se nisam miješao u posao intendanta, posebno ne u programski dio jer to nije moj posao. Legalno je pravo reći da se nekome nešto ne sviđa, ali ne i pokušavati stvari mijenjati na nasilan način. Ta desnica mene i vlast povezuje s totalitarizmom, a istovremeno se otvoreno zalaže za ponašanje koje je tipično za totalitaristički režim. Redoviti sam posjetitelj kazališta od mladosti i mogu reći da sam zadovoljan kako Frljić i ekipa rade posao jer se povećao broj gledatelja, ali i prihod od ulaznica.

Jesu li istinite optužbe desnice da je Rijeka postala “slijepo crijevo” za ulagače?

- Teško mi je zamisliti da bi jedan od većih operatera u teretnim prijevozima, filipinska kompanija ICTSI, odlučila u jedno slijepo crijevo uložiti 65 milijuna eura za novi kontejenerski terminal. I češki su investitori, očito, odlučili baš u slijepom crijevu uložiti 50 milijuna eura kako bi na Costabeli sagradili ogroman turistički resort. Imamo, naravno, i domaćih primjera poput Jadranskog galenskog laboratorija koji je iz jedne male priručne djelatnosti vezane uz ljekarne izrastao u jednu od vodećih hrvatskih farmaceutskih industrija i koji su u novi pogon u Rijeci također uložili 50-ak milijuna eura. Na kraju, Svjetska banka pristala je sufinancirati izgradnju novog terminala na zapadnoj obali kroz kreditni aranžman vrijedan 70 milijuna eura, a prije toga još je toliko investirano u prometnu i lučku infrastrukturu. Sumnjam da bi banka koja vodi računa o povratu kapitala toliki novac investirala u lošu priču.

Ipak, ne možete pobjeći od činjenice da se u deset godina raselilo 15 tisuća stanovnika?

- Eto, baš to je naslijeđe koje nam je ostavila ta probuđena desnica. Naime, 1993. godine napravljena je reforma lokalne samouprave i tada je bivša Općina Rijeka podijeljena u Grad Rijeku i osam općina i gradova. Ta je podjela svela Rijeku na 44 kvadratna kilometra koja su gotovo u potpunosti izgrađena, a u tim je okolnostima bilo nemoguće očekivati da bi se u Rijeci našlo prostora za veću stambenu izgradnju pa je veliki dio mladih obitelji otišao u sredine gdje im je bilo jeftinije i jednostavnije osigurati stambeni prostor. No, podaci pokazuju da u Rijeku dnevno dolazi 45 posto radno sposobnog stanovništva iz Bakra, 52 posto iz Kastva, 31 posto iz Kraljevice, 50 posto iz Čavla. Sve to nekad je bilo u sastavu grada Rijeke i ti podaci najbolje pokazuju da je odljev stanovništva posljedica čudnog administrativnog ustroja te da je većina stanovnika i dalje životno vezana uz naš grad.

Bojite li se najava HDZ-a da će vam u osmoj izbornoj jedinci “slomiti kičmu”? Oni ocjenjuju da ste ovdje danas znatno slabiji nego prije, najviše zbog cjepkanja lijeve opcije...

- Ne bojim se ni onih koji o lomljenju kičme govore doslovno, a kamoli onih kojima je to prenesena fraza. Tih sam se priča naslušao u karijeri. Svjestan sam da rezultat moje stranke i partnera neće biti tako dobar kao prije četiri godine, ali tad su bile neke druge okolnosti. Danas ne možemo očekivati isti rezultat, ali će SDP s partnerima ovdje i dalje ostati vodeća stranka. Siguran sam da će i rezultat kolega iz IDS-a, čak i ako budu išli samostalno na izbore, na kraju biti doprinos lijevom bloku u osmoj izbornoj jedinici.

Zašto mislite da će doći do slabijeg rezultata?

- Ima tu više razloga, a jedan je sigurno taj što su se prije četiri godine izbori događali u drugom okruženju. Građani su bili zasićeni HDZ-ove osmogodišnje vlasti i niza afera. A činjenica je i da su građani od nove vlasti očekivali drukčiji, moderniji pristup te pokretanje gospodarskog oporavka. To se, na žalost, nije u cijelosti desilo, što zbog objektivnih što zbog subjektivnih okolnosti. I konačno, stvorene su i neke druge političke opcije, od Laburista, preko Oraha, pa sve do Slavka Linića i Ive Josipovića. Osobno ne vjerujem da će oni ovdje ostvariti značajan rezultat, ali uzet će nam dio biračkog tijela. U takvim okolnostima nemoguće je očekivati isti rezultat kao na prošlim izborima.

HDZ se hvali da je na posljednjim izborima za mjesne odbore ovdje ostvario povijesni rezultat?

- Pa gledajte, oni ili ne prate svoju povijest ili bi je se htjeli odreći. To nije nikakav povijesni rezultat, u svim izbornim ciklusima za mjesne odbore do 2008. godine HDZ je u Rijeci uvijek imao većinu u mjesnim odborima. Ipak, čak ni tada nisu imali dobar rezultat niti na izborima za parlament ili onima za lokalnu samoupravu. Preporučujem im da prouče vlastitu povijest.

Kako tumačite najave IDS-a da će na izbore ići samostalno?

- Ta odluka još nije službeno donesena na tijelima stranke, ali ne vidim u tome problem. IDS je u relativno komotnoj situaciji s obzirom na stabilnost njihova biračkog tijela i pretpostavka je da mogu osvojiti tri mandata, išli na izbore samostalno ili u koaliciji.

Je li SDP trebao malo više raditi na tome da zadrži koaliciju?

- Volio bih da su kolege iz IDS-a odlučili da idu sa SDP-om jer bi to bila dobra poruka za okrupnjavanje lijevog biračkog tijela, posebno u okolnostima u kojima desnica prijeti i igra vrlo opasnu igru. Mislim da smo mogli i trebali poslati jednu snažniju poruku kroz rezultat u osmoj izbornoj jedinici, koji bi s IDS-om sigurno bio jači. No, nimalo ne sumnjam da će oni na kraju stati uz lijevu opciju. Odluka IDS da na izbore idu samostalno može nam naškoditi samo u sinergijskom smislu, ali ne u smislu preslagivanja odnosa unutar Sabora. U to sam duboko uvjeren.

Bili ste bliski s bivšim ministrom Slavkom Linićem. Kako vam se danas čini njegova retorika i ponašanje?

- Meni je žao zbog svega što se dogodilo kad je u pitanju Slavko Linić kojeg poznam niz godina. Ali, smatram da treba poštivati proceduralne principe. O tome sam sve rekao kad se donosila odluka o njegovu izbacivanju. Nakon što je donesena odluka da Slavko Linić više nije član stranke, za mene je ta priča završila. Žao mi je što će nam se sada suprotstaviti, no jednako tako mi je i pomalo apsurdna situacija da ga sada brani HDZ koji je godinama radio na njegovoj kriminalizaciji.

Kakvi su vaši odnosi s Linićem danas?

- Mi se znamo jako dugo. I danas se sretnemo tu i tamo, popričamo, ali zbog svega ne otvaramo puno političkih tema. Meni je žao što se on odlučio za ovakav nastavak političke karijere pa možda i zbog toga i izbjegavamo o svemu tome govoriti.

A kako gledate na današnju političku poziciju Ive Josipovića?

- Moram priznati da me Josipović izuzetno razočarao. Svi smo mi uložili puno truda i veselili se njegovoj izbornoj pobjedi prije pet godina, a uložili smo puno truda i u posljednju kampanju. Razočarao me stavovima koje je nakon toga izricao. Pa on je čovjek koji je ponikao u SDP-u, čovjek kojemu je SDP puno toga pružio, i to ne samo SDP u Zagrebu nego ljudi na terenu koji su radili za njega i davali donacije za njegovu kampanju ili promrzli skupljali potpise za kandidaturu. Mislim da je razočarao mnoge zbog čega neće dobro proći na ovim izborima.

Je li on sam sebi najviše kriv za gubitak predsjedničkih izbora ili je i SDP griješio?

- Slušajte, to je danas teško reći. Sigurno je da su izbori bili u vrijeme kad popularnost SDP-a nije bila na velikoj razini, ali je isto tako točno da se Josipović u kampanji pokušao dopasti svakome, na uštrb vlastitog biračkog tijela ili svjetonazorskih principa. Ta, malo pogubljena kampanja, u kombinaciji s lošim rejtingom SDP-a, rezultirala je gubitkom izbora.

Danas on brani Karamarka i daje mu alibi da nije bio član Udbe, a ovih je dana komentirao i koalicijske predizborne mjere izjavivši kako “građani nisu retardirani i da znaju da je sve to magla”?

- Jedno je sigurno - građani nisu retardirani, ali kako će to završiti, znat ćemo nakon izbora. Mnoge od ovih tema Josipović je mogao otvarati ranije, i kao predsjednik i kao čovjek koji tad nije bio član stranke.

U kakvim ste odnosima sa SDP-ovim koordinatorom u svojoj izbornoj jedinici Željkom Jovanovićem?

- Korektnim. Željko i ja se znamo niz godina i vjerujem da će učiniti maksimalno što je u njegovoj moći. Sigurno da sve što se događalo u Rijeci vezano uz SDP i Slavka Linića, kao i sve ono što se dešavalo u istarskoj organizaciji SDP-a s nasilnim razrješenjima i imenovanjima, ostavlja traga na članstvu. To će imati utjecaja na rezultat, što Jovanoviću ne olakšava posao.

Pitam vas, uz ostalo, i zato što on slovi kao konfliktna osoba?

- Ne mislim da je konfliktna osoba u kontekstu koordinacije izbornih aktivnosti i vjerujem da će kvalitetno odraditi taj posao. Istina je da osobno mislim da se koordinatore nije trebalo mijenjati, kako Komadinu u našoj izbornoj jedinici tako i mnoge druge. Oni koji su iza sebe imali rezultate sigurno su mogli odraditi i tu dužnost. No, stav stranke bio je da trebaju novi ljudi.

Koliko će na formiranje izborne liste za vašu jedinicu utjecati Zagreb, a koliko Rijeka?

- Zagreb će imati maksimalan utjecaj, što je propisano i statutom stranke. Mi na lokalnoj i županijskoj razini obavljamo koordinatorske aktivnosti, dajemo prijedloge, ali konačna odluka o listi je na predsjedniku stranke koju on predlaže Glavnom odboru.

Hoćete li vi ipak ovdje biti na listi?

- Ne, neću biti. Već puno puta u nizu izbornih ciklusa imao sam stav kako je funkcija gradonačelnika nespojiva s mandatom saborskog zastupnika. Zašto bih nudio svoje ime ako sam u startu svjestan da neću sjediti u Saboru? Naravno, učinit ću sve što je u mojoj moći i maksimalno se angažirati da se postigne što bolji rezultat.

Je li bilo poziva iz Zagreba, konkretno od premijera Milanovića da vi budete prvi na listi?

- Da, bilo je. Imao sam razgovor s predsjednikom stranke, ne samo u kontekstu mjesta na listi nego čak i o mogućnosti preuzimanja nekog resora u Vladi u novom mandatu. Ali ja sam negdje na pola mandata u Rijeci i mislim da ga moram odraditi do kraja jer sam to dužan Riječanima.

Hoćete reći da vas je premijer nagovarao da pristanete?

- Je, imali smo prijateljski razgovor u kojemu je svatko iznio svoje argumente.

Koji su bili premijerovi argumenti?

- To ipak morate pitati njega, ne bih o tome govorio. Bilo je sve vrlo korektno i ja sam na određen način počašćen takvom inicijativom i ponudom, ali nakon promišljanja, kao i činjenice da sam pri kraju političke karijere s obzirom na godine, mislim da trebam odraditi do kraja ono što sam započeo u interesu Riječana.

A koji vam je to resor premijer nudio?

- Nemojte me to pitati, ionako sam već puno rekao.

Govorimo li o nekom nedavnom susretu i razgovoru s premijerom?

- Ne znam što za vas znači nedavno. Taj razgovor se odvijao prije 10-ak dana.

Je li vas taj poziv, odnosno ponuda iznenadila?

- Pa i nije previše. Naime, i uoči ranijih parlamentarnih izbora bilo je riječi o tome da se na neki način uključim u nacionalnu politiku, no moj je odabir i tada bio Rijeka.

Jeste li se i u jednom trenutku zapitali biste li trebali prihvatiti taj poziv jer bi vaše ime na čelu liste sigurno pomoglo SDP-u u toj jako važnoj izbornoj jedinici za SDP?

- Naravno da sam razmišljao i o tome. Ipak, mislim da bi to bila prevara birača jer Riječani jako dobro znaju moj stav. Gradio sam i profilirao svoje principe i ne želim ih mijenjati.

Mislite li da vam je premijer zamjerio odbijanje?

- Ne vjerujem. Mislim da SDP ima dovoljno kvalitetnih ljudi s našeg područja koji se mogu profilirati na nacionalnoj razini. Siguran sam da je u politici ipak važan princip i da ga i građani razumiju.

A koliko često ste u proteklom mandatu imali ozbiljnih razgovora s premijerom o temama koje su vas najviše zaokupljale poput decentralizacije?

- Više puta, pogotovo na početku mandata Vlade.

Znači li to što spominjete godine da se uskoro opraštate i s političkom karijerom na lokalnoj razini?

- Ne, to nisam rekao. No, još ima vremena da o tome odlučim.

Mislite li da se predsjednik vaše stranke dosad previše povodio za onom starom “podijeli pa vladaj”?

- Teško mi je reći je li to bila neka osmišljena politika. Ali kad je Rijeka u pitanju, činjenica je da se može steći takav dojam, iako se prije svega radi o okolnostima. Možda bi nam, ne samo u Rijeci nego i šire, dobro došlo malo više komunikacije, više razgovora, više brušenja tema oko kojih se ne slažemo, makar na nekim zatvorenim sastancima.

Mislite li da SDP treba biti spreman i na mogućnost gubitka izbora?

- Kad god idete na izbore, morate računati i na tu opciju, posebno u okolnostima u kojima se sada nalazimo temeljem rezultata ispitivanja javnog mišljenja. Ali, ja sam optimist i vjerujem da uza sve što je dosad učinjeno, a nije učinjeno baš tako malo, kao i sve ono što se očekuje u zadnjim tjednima, SDP može nastaviti voditi Vladu još jedan mandat.

Mislite li na ove mjere koje danas nazivaju populističkima? Rješenje za dužnike u francima, povećanje socijalnih naknada, poticaje...?

- To je politika. Činjenica je da to nije ni prvi ni zadnji puta da se tako radi niti je to nešto specifično za SDP i Milanovićevu Vladu. Logično je da svatko tko brani mandat ima pravo odraditi ga do kraja.

Hoće li i koliku će ulogu imati riječki SDP u eventualnom preslagivanju u stranci dođe li do gubitka izbora?

- Gledajte, mislim da se svi SDP-ovci, pa tako i riječki, moraju koncentrirati na to kako ostvariti što bolji rezultat i kako obraniti mandat koalicije. Što će biti ako bude, o tome ćemo već imati prilike razgovarati.

Imate li vi stranačkih ambicija? Dosad se spekuliralo samo o Komadini kao mogućem kandidatu za predsjednika stranke u budućnosti?

- Ne, ja sam po pitanju stranačke hijerarhije dominantno vezan za Rijeku i i dalje me ne zanimaju nikakve funkcije u Zagrebu.

Koga biste od kolega SDP-ovaca posebno izdvojili kao ljude koji su se najviše iskazali u ovom mandatu?

- Nije baš mudro isticati pojedince jer ima mnogih koji su i više nego izvrsno odradili svoje zadaće. Spomenuo bih možda ipak Miranda Mrsića, koji je, na iznenađenje mnogih, vrlo uspješno vodio nimalo jednostavan resor, i kad su u pitanju pregovori sa sindikatima, i kad je u pitanju niz mjera poticanja zapošljavanja... Tu je i ministar Hajdaš Dončić koji je u razdoblju u kojem baš i nije bilo puno novca ipak uspio osigurati ulaganje u određene infrastrukturne projekte te negdje započeti, a negdje dovršiti procese restrukturiranja.

A kako biste ukratko ocijenili Milanovićev mandat?

- On je u okvirima mogućega odradio dobar posao. Možda je nekad davao izjave koje baš i nisu nailazile na dobar prijem u javnosti, ali generalno mislim da je kao premijer dobro predstavljao Hrvatsku u EU i drugim međunarodnim institucijama te da je stao iza nekih ključnih stvari koje su se događale. Kad se ovdje nešto riješi, to se brzo zaboravi. Ali, trebalo je imati hrabrosti i uhvatiti se ukoštac s brodogradnjom, i to u trenutku kad je ona bila na rubu da potone. U ključnim trenucima on je ipak znao donijeti potrebne odluke.

Ipak, imao je neobične kriterije prema članovima i suradnicima?

- Da, bio bih sretniji da smo neke stvari rješavali kroz više razgovora u stranačkim okvirima, a manje kroz javne istupe.

Jeste li zadovoljni početkom kampanje koalicije? Sloganom, premijerovom retorikom, načinom na koji on izaziva predsjednika HDZ-a?

- Sve što je učinjeno u zadnjem periodu djeluje poticajno i nemam primjedbi. Točno je da se treba baviti vlastitim aktivnostima, ali je isto tako točno da se baš ne može suparniku dopustiti da na ovakav način pljuje i vrijeđa kako je to činio HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom.

Je li HDZ koji danas vodi Tomislav Karamarko reformiran? Očišćen od tereta iz Sanaderova mandata?

- On je itekako reformiran, ali na gore. Gledajte, u doba Ive Sanadera i Jadranke Kosor, bez obzira na afere koje su se vezivale uz stranku, HDZ je u svjetonazorskom i ideološkom segmentu bio stranka koja je mogla stati uz bok bilo koje europske konzervativne i desne stranke. Ovo što se sada nudi kao politička platforma HDZ-a kao i postupci Karamarka i njegovih suradnika poput priča o lustracijama, ucjenjivanja, prijetnje, koketiranje sa ustašlukom – sve to nije jedan nego dva koraka unazad i to nije dobro za Hrvatsku. Hrvatskoj treba jaka, ali moderna stranka desnice poput njemačkog CDU-a ili konzervativaca u Engleskoj. Tamo nitko ne zaziva duhove prošlosti, oni su okrenuti dnevnim problemima, razvoju, gospodarstvu...

Kad smo kod gospodarstva, zašto i HDZ i SDP i dalje skrivaju svoj gospodarski program?

- To vam ja ne bih znao odgovoriti. Osobno sam tu očekivao cjelovitiju sliku, jasno definirani program, i to ne samo u gospodarskom smislu.

A kakav bi to program prema vama trebao biti?

- Prije svega smatram da treba na adekvatan način sagledati gospodarske aktivnosti, potom i decentralizaciju, a i osobno bih volio da mjesto u programu nađu i jasno određene svjetonazorske teme.

Kakav odnos imate s predsjednicom Grabar-Kitarović?

- Vrlo korektan. S njom sam se susretao i prije nego što je postala predsjednica, posebno dok je bila u Bruxellesu. Iskreno, očekivao sam da će se malo više posvetiti nekim konkretnim problemima, a malo manje lepršanju od cvijeta do cvijeta.

Jadranka Kosor u posljednjem intervjuu Globusu rekla je da joj je suradnja s Milanovićem danas bliža nego prije četiri godine. Možete li vi zamisliti Kosor kao partnera SDP-u?

- Teško mi je danas uopće definirati što u političkom životu znači Jadranka Kosor, kolika je njena politička snaga te koliko ona ima istomišljenika. Mislim da ne treba poduzimati takve zahvate i da ne treba stvarati koalicije između SDP-a i pripadnika nekih desnih opcija.

Može li onda SDP surađivati s Josipovićem? Ima li za njega mjesta u SDP-u?

- Dogodilo se tu puno čudnih stvari, čak i teških riječi, ali vjerujem da će se, ako to bude bilo potrebno, u smislu stvaranje većine u Saboru na te glasove ipak moći računati.

Nakon svega što je Josipović rekao o SDP-u?

- Sve ovisi o tome što će biti nakon izbora. Moguće je da će i jedan i drugi blok tražiti partnere, a ako Josipović i njegov blok na kraju podrže HDZ, za mene će to zbilja biti dno dna. No, ponavljam, ne vjerujem da će oni u Saboru uopće imati relevantan broj glasova. Bude li Josipović išao na listu u osmoj izbornoj jedinici, kako se sada najavljuje, po meni on nema nikakve šanse.

Jeste li zadovoljni novopotpisanim koalicijskim sporazumom?

- Mislim da je u redu, partneri su u redu. Volio bih da je i IDS u toj priči, ali što je, tu je.

Dobije li ipak SDP s partnerima izbore, kako bi prema vama trebala izgledati nova Vlada? Treba li je bitno mijenjati?

- To ćete morati pitati premijera. Osobno smatram da su određene promjene bitne, ali isto tako mislim da se prvo trebamo baviti programima, a tek onda raspravljati tko treba biti u Vladi.

Je li Tomislav Karamarko spreman voditi državu?

- Nije, i moram priznati da mi je to prilično teško zamisliti.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57