Iz arhive Globusa

Zar smo o aušvickom vitezu morali doznati od cinkera?

Srami se, Domovino! Kako se moglo dogoditi da živahni starčić što je 40-ih pazio da koji od milijun zatočenika ne preživi Auschwitz živi u nas posve anoniman?

Najprije sam, majke mi, mislio da je Jutarnji proletio na zajebanciju nekog od onih internetskih portala s lažnim vijestima, kakav je srpski Njuz, što se ono prije par godina pročuo kad su gotovo svi balkanski mediji – a i lijepi broj svjetskih, od moskovske Pravde do New York Posta – prenijeli njihovu vijest kako je neki Srbin spasio turističku sezonu u Egiptu, kad je pijan pao u more i usmrtio morskog psa ubojicu što je mjesecima terorizirao poznato ljetovalište Sharm el-Sheikh.

Sve od tada, Njuz bezočno zajebava urednike balkanskih medija, kojima se uz sav oprez i danas dogodi da mrtvi ozbiljni prenesu njihovu vijest kako je, recimo, mladi srpski fizičar Andrea Pešić pronašao logiku kojom su davani nazivi blokova na Novom Beogradu, a neki Miloš Trajković vraćajući se s posla pronašao slobodno parking-mjesto na Dorćolu. Ili kako je, štajaznam, središnji njemački Ured za otkrivanje nacističkih zločinaca u Hrvatskoj pronašao živog, zdravog i nepoznatog čuvara logora Auschwitz-Birkenau.

Prenijele tako hrvatske novine da je stanoviti Kurt Schrimm, viši tužitelj i voditelj Središnjeg ureda za otkrivanje nacističkih zločinaca iz Ludwigsburga, objavio završetak predistrage protiv preživjelih čuvara zloglasnih koncentracijskih logora, među kojima ih trideset još uvijek živi u Njemačkoj, a još sedam diljem svijeta, od kojih jedan, eto, i u Hrvatskoj. Ne zna se još tko je, kako se zove i gdje se krije, ali ludwigsburški Ured, kažu, ima dovoljno dokaza za njemački Vrhovni sud, koji će odlučiti hoće li protiv starih nacista raspisati optužnice, a za one iz nacističke dijaspore i zloglasni Europski uhidbeni nalog.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 04:27