Iz arhive Globusa

Zašto se u Udbini nitko nije sjetio mučenika Murraya?

Dok je 11. rujna 1976. njujorski policajac držao u ruci bombu i omotnicu sa zahtjevima Bušićevih Boraca za slobodnu Hrvatsku, on je ovakvu sanjao nije

Ovo je besmisleno, dao je život nizašto! – ogorčeno je nakon tragedije rekla shrvana udovica, i teško da je u manje riječi mogla stati biografija čovjeka koji je za Hrvatsku dao cijeli jedan život, sve što je imao. I dao ga “nizašto”.

Hrvatska danas nije niti nezavisna, a kamoli sretna država, onakva kakvu su Zvonko Bušić sa suprugom Julienne i njihovim Fighters for Free Croatia – Borcima za slobodnu Hrvatsku – sanjali prije točno trideset sedam godina, baš ovih, prvih dana rujna planirajući u New Yorku spektakularnu otmicu Boeinga 727, pa od gelignita i devetvoltne baterije sastavljajući bombu koju će postaviti u pretinac broj 5713 na željezničkoj stanici Grand Central Terminal na Manhattanu.

Danas – trideset sedam godina kasnije – dosanjanom, ali prevarenom i poniženom Hrvatskom vladaju mito i korupcija, umjesto Hrvata svojih na svome vladaju pohlepa, sebičnost i nepovjerenje, a ljude koji su u borbi za njenu slobodu dali živote nitko više i ne pamti.

Je li vrijedilo? Danas znamo da nije. Barem ne za jednog čovjeka. “Ovo je besmisleno, dao je život nizašto.”

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:16