PROTIV KOMUNIZMA

ŽESTOK ISTUP KARAMARKA U NOVOM GLOBUSU 'SDP se mora odreći Tita, moramo se obračunati s crvenim vragovima'

 Boris Kovačev/CROPIX

- Svaki put kada SDP dođe na vlast, pokaže svoje pravo lice. Nije ih predsjednik Franjo Tuđman tek tako nazivao crvenim vragovima, ustvrdio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u velikom intervjuu za Globus , kojeg od danas možete potražiti na svim kioscima.

- Pitanje svih pitanja, po mom mišljenju, glasi: kada je to SDP, kao sljednik Saveza komunista Hrvatske, osuđivao ili osudio svoj vlastiti totalitarizam? Mi u današnjoj Hrvatskoj nećemo imati istinsku socijaldemokraciju sve dok se SDP ne odrekne Josipa Broza Tita i njegovih zločina. Oni ne samo da se ne odriču Tita, nego Milanović od Tita pravi heroja, uspoređujući ga s Tuđmanom. To je povijesni revizionizam jer Tito je govorio da će prije Sava poteći prema Triglavu nego što će Hrvatska biti samostalna, a Tuđman je otac moderne hrvatske države, tvrdi Karamarko.

Vođa glavne oporbene stranke naglašava da je Hrvatskoj, 'strahovito opterećenoj komunističkom prošlošću, što je jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo', potrebna velika promjena društvene klime kako bi se ispravilo pogrešno i nakaradno tumačenje naše novije povijesti, nametnuto, tvrdi Karamarko, 'komunističkom indoktrinacijom'. Osim što najavljuje izlaz iz gospodarske krize i cjelovitu društvenu reformu, Karamarko objašnjava i da bi njegove reforme više sličile nastavku Tuđmanove 'duhovne obnove'.

- Lustracija nije suđenje nekome ili zatvaranje nekoga, nego temeljita promjena opće društvene klime, cjelokupnoga vrijednosnog sustava, a naposljetku i provođenje rezolucija Europske komisije koje osuđuju sve totalitarizme, kaže Karamarko. A gdje prvi čovjek HDZ-a vidi sličnost, a gdje razlike između sebe i Franje Tuđmana i što točno podrazumijeva pod pojmom “promjena društvene klime” pročitajte u novom broju Globusa.

Od ostalih zanimljivih tema, Globus donosi i sve detalje globalnog uspjeha Matije Kopića, mladića koji je kreirao virtualnu megafarmu u kojoj se muze stado od milijun krava. Tu je i ispovijest bijele Romkinje u kojoj opisuje što je sve doživjela prilikom traženja posla. NOVI GLOBUS donosi i psihijatrijski dosje Jovanke Broz. U velikoj Titovoj biografiji pročitajte sve o paranoidnom poremećaju od kojeg je bolovala Jovanka Broz. Pročitajte specijalni izvještaj o novom svjetskom naftnom poretku te kako Saudijci uzvraćaju udarac američkom škriljevcu. Anto Bajo poručuje da je javni dug najteži uteg koji Vlada ostavlja svojim nasljednicima.

U rubrici Politika pročitajte zašto je Saša Broz odbila Josipovićev poziv, saznajte kako su u borbi za čovjeka HHO i Documenta postali neprijatelji te zašto svi žele studirati fitness i biljar. Donosimo suočavanje doktora Goluže i ministra Varge te saznajemo zašto Hrvati ne vole političare. U novom broju Globusa otkrivamo i tajnu Lidlova uspjeha, donosimo popis najboljih restorana u Europi, pišemo o tome kako je EU izašla iz recesije i prestigla Ameriku te saznajemo kamo se izvozi 1,5 milijuna tona hrvatskog šećera.

U rubrici Svijet čitajte sve o nemirima u Makedoniji, saznajte što donose nove europske novine – Politico koje će izvještavati o zbivanjima iza kulisa briselske birokracije te pročitajte kako će kontroverzni sporazum od Europe učiniti velesilu 2020. godine. Za Globus ekskluzivno govore žene koje su ukrotile zrakoplove, donosimo nova otkrića o fenomenu tik do smrti i otkrivamo tajnu Virdžina – žena koje su proglašavali muškarcima.

Globusovi reporteri razgovarali su sa suvremenim japanskim piscem i prevoditeljem Haruki Murakamijem, saznali smo što su to Periscope i Meerkat te otkrivamo tko je novi književni hipster.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:19