ODLAZI IZ CENTRA

Radnička može odahnuti: Katran se do kraja godine seli u Ivanić Grad

Ovdje smo skladno postojali 130 godina, a onda su nam došljaci počeli slati prijave. Željeli su nas silom otjerati, ali mi ćemo uzeti novac od EU i otići, kažu iz tvornice
Zagreb, 200215.Radnicka,KatranPrica o navodnom smradu koji dolazi iz dvorista u kojem se nalazi tvornica Katran.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Stanari Radničke ulice uskoro će odahnuti jer će se do kraja godine iz njihova naselja prošaranog poslovnim zgradama odseliti pogoni Katran Hidroizolacije. Nova lokacija je Ivanić Grad, a za nju već imaju lokacijsku dozvolu.

Tvornica s adresom u Radničkoj cesti 27 jedna je od posljednjih u središtu grada, a u njoj se proizvode hidroizolacijske trake, metalne folije i krovna ljepenka. Stanarima je tvornica u tom nekad industrijskom kvartu već godinama trn u oku zbog kojeg tvrde da više ne otvaraju prozore.

Zbog smrada su se žalili i Ministarstvu okoliša navodeći da se iz poduzeća više puta mjesečno širi zagađeni zrak. Tvrde da se iz dimnjaka tvornice po cijelom kvartu često širi gust dim praćen jakim smradom te su se zbog potencijalnog zagađenja zraka zabrinuli. Smatraju da se radi o nepoštivanju zakonskih odredbi te su zbog toga zatražili i očevid inspekcije Ministarstva okoliša.

Kiseli ispuh

- Iz dimnjaka tvornice izlazi gust dim u ranim jutarnjim, a ponekad i u poslijepodnevnim satima. Gotovo nikad ne otvaramo prozore, a ako smo vani kad zapuše vjetar, od kiseline zasuze nam oči - tvrdi Dino Vidić. Slično nam je potvrdila i Slavica Mitrović, koja u ulici iza tvornice živi cijeli život.

- Širio se jak smrad prije, moja kći je znala imati glavobolje. Sve je prestalo prije desetak godina kad su uveli nove filtre za zrak. Sad imaju probleme stanari u novogradnjama čiji su stanovi viši od dimnjaka - tvrdi Slavica.

U kvartu je u proteklih desetak godina izgrađeno nekoliko visokih novogradnji do kojih dopire dim iz tvornice, čiji je dimnjak visok tek nekoliko desetaka metara. Iz tvornice Hidroizolacija Katran tvrde da su upoznati s pritužbama stanara, no smatraju da su neutemeljene i da se tvornica već godinama pokušava prisilom zatvoriti. Zbog toga su odlučili svoju tvornicu preseliti u Ivanić Grad.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb,030210.Htv snima novu sezonu serije Stipe u gostima u bivsoj tvornici Katran na Radnickoj cesti ciji scenarij potpisuje Ognjen Svilicic. Vedran Mlikota.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U krugu tvornice snima se serija ‘Stipe u gostima’ (gore), a Mario Petreković organizira zabave (dolje)

Nina Djurdjevic / CROPIX
Zagreb, 200111.Radnicka cesta, bivsi prostor tvornice Katran.Mario Petrekovic, zabavljac i voditelj, iznajmio je prosor u prosoru bivse tvornice Katran u kojemu je neko vrijeme i zivio, a sada tamo organizira zabave. Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX

Nema opasnosti

- Na ovoj lokaciji poslujemo već 130 godina i nikad nije postojala opasnost za stanare. Nekoliko puta nas je posjetila inspekcija i svaki put smo prošli pregled bez i jednog prigovora. Uvijek smo skladno živjeli sa susjedima dok se oko nas nisu počele pojavljivati novogradnje, onda je odjednom svima počelo smetati - tvrdi direktor financija Katran Hidroizolacije Ivan Madunić. Poduzeće Katran najstariji je proizvođač bitumenskog materijala u Hrvatskoj, a za novu tvornicu u Ivanić Gradu već imaju lokacijsku dozvolu. - Još ne znamo točan datum preseljenja jer smo trenutačno u procesu izrade projektne dokumentacije prema kojoj planiramo zatražiti i sredstva iz Europskih fondova - dodaje Ivan Madunić. Iz tvrtke su nam rekli kako se već javilo nekoliko zainteresiranih kupca, no nitko ozbiljan.

Što se tiče preseljenja, iz tvrtke kažu da se planiraju preseliti do kraja 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:38