TVORNIČKE HALE

Gradonačelniče, propale tvornice u ruke mladima!

Kako su napuštene tvorničke hale postale omiljena okupljališta mladih i najživlji dio noćne scene grada

Napušteni tvornički kompleksi u Zagrebu - nekadašnje perjanice gospodarstva bivše države i simboli radničke klase, danas uglavnom zapostavljeni i neiskorišteni prostori izloženi propadanju - u posljednje vrijeme postali su nova središta urbane scene i trendovska mjesta za izlaske mladih. U halama u kojima su se nekada proizvodile boje i lakovi, lijekovi, željeznička vozila, meso... danas se proizvode novi kulturni sadržaji koji potiču oživljavanje prostora industrijske arhitekture i oplemenjuju učmalu klupsku scenu.

Privlačnost hladnih hala

Nešto je jako privlačno u hladnim tvorničkim halama, golim betonskim zidovima i bačvama s industrijskim otpadom koji privlače publiku željnu nekonvencionalne zabave. S tim će se sigurno složiti svi oni koji su prošle subote plesali uz Mixela u staroj Klaonici u Heinzelovoj, kao i oni koji su barem jednom posjetili bivšu tvornicu boja i lakova Katran na Radničkoj cesti, Mediku u Pierottijevoj, Jedinstvo na Trnjanskom nasipu ili pak oni koji se sjećaju posljednjeg partyja u halama Tvornice željezničkih vozila Gredelj iz 2007., kad su moćni sponzori doveli veliko ime elektronske scene, Darrena Emersona.

Stan u tvornici

Neki od tih prostora u gradskom su vlasništvu, a neki u privatnom. Klaonicom upravljaju Tržnice i za unajmljivanje je potrebna dozvola Grada. Medikom upravlja Autonomni kulturni centar koji Gradu plaća najam od 10-ak tisuća kuna mjesečno, a Jedinstvom upravlja Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. Katran je u privatnom vlasništvu i prostor se može unajmiti za oko tri tisuće kuna. Glumac i voditelj Mario Petreković ondje je na 500 četvornih metara uredio stan, a nedavno je otvorio i klub.

Udruga Queer Zagreb, koja kroz umjetnost i aktivizam propituje (hetero)normativne vrijednosti društva, lani je počela organizirati tulume u Katranu, Medici i Klaonici.

Cilj im upozoriti na to da ne postoji strategija ulaganja u te prostore, kao što je to u većini gradova Europe koji drže do svoje industrijske arhitekture.

Kreativnost i tolerancija

- Htjeli smo u zaboravljenim prostorima omogućiti pripadnicima queer zajednice da pokažu kreativnost, a kako u Hrvatskoj ne postoje kanali za prezentaciju elektronskih bandova, na ovaj im način dajemo prostor za promociju - objasnila je Karla Horvat Crnogaj iz Queera.

Jedan je takav prostor i Jedinstvo, koju je lani Grad dao na upravljanje Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Nenad Barić, voditelj programa, kaže da svatko može ondje organizirati događaj.

- Do sada je održano pet partyja, nekoliko izložbi, plesnih i kazališnih predstava, performansa... Na našim web stranicama navedeni su uvjeti za najam kao i kalendar događaja - istaknuo je Barić.

Sudeći po ovim entuzijastima, Zagreb uskoro ne bi trebao biti etiketiran kao najdosadniji grad u Europi.

Možda će njihov entuzijazam probuditi i uspavanu gradsku vlast i potaknuti je da mijenja kulturnu politiku prema industrijskoj baštini.

Gradonačelniče, propale tvornice u ruke mladima!

Amsterdam se ponosi tvornicom plina 2003. restauriranom u kulturni centar s galerijama, restoranima i klubovima. Berlin je poznat po Tunel klubu u napuštenoj stanici podzemne željeznice kod Potsdamer Platza. Moskovski klubovi Arma 17 u staroj plinari blizu željezničke stanice Kurski privlači turiste iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:50