ORDINACIJA

Zašto su nam potrebne dobre masti?

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u mehanizmu rada ljudskog tijela. Svaka stanica, tkivo, žlijezda i organ ovise o prisustvu esencijalnih masnih kiselina.
Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u mehanizmu rada ljudskog tijela. Svaka stanica, tkivo, žlijezda i organ ovise o prisustvu esencijalnih masnih kiselina.

One su strukturalna komponenta svake stanične membrane, bitne su za stanični rad i diobu stanica, reguliraju vitalne stanične aktivnosti kroz njihovu konverziju u hormonima slične molekule – eikosanoide, kroz njihov utjecaj na gene i kroz stanični signalizirajući mehanizam. Zato je njihov balansirani unos apsolutno nužan za zdravu staničnu funkciju.

Unos odgovarajućih količina i optimalnog odnosa esencijalnih masnih kiselina (na tržištu je dostupan proizvod Solgar tekuća Omega 3-6-9) nužan je za poboljšanje energetskog statusa, izdržljivosti, obrasca spavanja, koncentracije, raspoloženja i kvalitete kože. Istraživanja su dokazala njihov pozitivan učinak u antiupalnim procesima i sagorijevanju masti. Esencijalne masne kiseline podupiru i kvaliteu probave, uklanjaju artritične boli, riješavaju probleme kandidijaze, ekcema i psorijaze.

Nedostatan ili nepravilan odnos esencijalnih masnih kiselina prilikom unosa povezan je s brojnim zdravstvenim problemima kao što su: prekomjerna tjelesna težina, krhke kosti, PMS, inzulinska rezistencija, oslabljen imunološki odgovor i povećan rizik prema srčanokrvožilnim bolestima.

Budući da su velike količine esencijalnih masnih kiselina nužne za normalan razvoj mozga i živčanog sustava, njihov nedostatak može dovesti do problema u raspoloženju kao što su depresija, anksioznost, osjetljivost na stres, te do oslabljene mogućnosti razmišljanja, učenja i pamćenja.

Znanstveno je dokazano da esencijalne masne kiseline smanjuju rizike za -srčanokrvožilne bolesti!



Korištenjem tekuće Omege 3-6-9 (esencijalnih masnih kiselina) dokazano smanjujemo rizik oboljevanja od srčanokrvožilnih bolesti. Razina triglicerida i lošeg LDL kolesterola se smanjuje, dok dobri ili poželjnih HDL raste. Osim toga značajno poboljšava odnos HDL i LDL kolesterola. Konzumiranjem omega 3,6,9 poboljšava se i nekoliko drugih srčanih i cirkulacijskih rizičnih faktora uključujući smanjenje rizika od formiranja tromba, smanjuju se krvni tlak, razina fibrinogena i lipoproteina.

Stoga ne čudi što su kardiolozi prihvatili terapeutski učinak esencijalnih masnih kiselina, pa se danas omega-3 može dobiti i na recept, u svim stanjima srčanokrvožilnih tegoba.

Esencijalne masti su osjetljive na temperaturu, lako oksidiraju u kontaktu s kisikom, pa ih je stoga potrebno čuvati u zatamnjenoj staklenoj ambalaži i u frižideru (na +4 do +8), a po potrebi se mogu i zamrznuti kako bi im se produžio rok trajanja.

Valja znati da su omega-3 esencijalne masne kiseline pet puta kemijski osjetljivije od

omega-6 masnih kiselina i zato one moraju biti znatno zastupljenije u našoj prehrani bogatoj visoko rafiniranim namirnicama. Izbjegavati treba rafinirana ulja, jer su procesom rafiniranja uklonjeni liposolubilni fitonutrijenti: bioflavonoidi, antioksidansi i proantocijanidi. Znanstvenici još uvijek nisu odredili odgovarajući omjer omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Preporuka je da taj omjer bude 4:1 (omega-6:omega -3), kako bi se izbjegli mogući deficit bilo kojeg oblika omega masne kiseline.

Simptomi nedostatka omega masnih kiselina su mnogobrojni, ali ljudi najčešće na njih ne obraćaju pozornost… Dakle, organizam putem simptoma signalizira da mu nedostaju esencijalne masti, ali mi najčešće te signale ne prepoznajemo i ne povezujemo s njihovim nedostatkom.

Simptomi nedostatka omega-3:

usporeni rast, promjena ponašanja, slabost, slabljenje vida ,problemi učenja, depresija, hiperaktivnost, nemogućnost koncentriranja i poteškoće čitanja kod djece, oslabljenja mišićna koordinacija, usporeno zarastanje rana, paleće senzacije u mišićima ruku i nogu, inzulinska rezistencija, povišeni kolesterol i trigliceridi, lipoproteini i fibrinogen, povišeni krvni tlak, upale tkiva, sindrom “probušenih” crijeva, alergije, autoimmune bolesti, zadržavanje vode i pojava edema, snižena energetska razina…

Simptomi nedostatka omega -6:

Pojava ekcema i drugi problemi kože, gubitak kose, gubitak vode kroz kožu te pojava izrazite žeđi, promjena ponašanja, masna jetra, oslabljena funkcija bubrega, osjetljivost na infekcije, usporeno zarastanje rana, promjena rada ritma srca što može rezultirati srčanim arestom, povišeni kolesterol, problemi kože, kose, noktiju….

Esencijalne masne kiseline čine eritrocitne membrane elastičnijim i na taj način omogućuju bolji i brži prolaz eritrocita kroz uske kapilare, te osiguravanje dovoljno kisika i drugih hranjivih tvari svim stanicama. One optimiziraju proizvodnju hemoglobina, podupiru funkciju štitne, nadbubrežne žlijezde, a pozitivno djeluju i na funkciju drugih endokrinih žlijezda. Svojim antioksidativnim djelovanjem štite i molekule DNA od oštećenja. Esencijalne masne kiseline povećavaju kondiciju kod športaša i brži oporavak nakon fizičkih napora. Prvi pozitivan efekt uzimanja esencijalnih masnih kiselina je upravo povećanje energetskog potencijala, i to već nakon 3 dana.

Fitosteroli i njihov učinak

Fitosteroli su masti prisutne u svim biljkama. Dokazano je da imaju jedinstvene i važne biokemijske učinke za zdravlje biljaka i ljudi. Mnogobrojne su studije pokazale da steroli imaju antiupalno, antipiretičko i imuno-modulirajuće djelovanje. Pokazuju i obećavajuće djelovanje u normalizaciji funkcije T-limfocita, odgovora antitijela na razne uzročnike bolesti, i u normalizaciji odnosa DHEA i kortizola kao odgovor na dugotrajnu izloženost stresu.

Budući da su jedino niske razine fitosterola nađene kod ljudi, njihov povećani unos kroz suplementaciju može imati terapeutski učinak na brojne procese kao što su: kronične virusne infekcije, stresom potaknuti poremećaji imuniteta, tuberkuloza, alergije, reumatoidni artritis i druge autoimmune bolesti, zatim alergijski sinusitis/rinitis, astma….

Fitosteroli nisu toksični i njihova primjena ne izaziva nuspojave, sigurni su u primjeni.

Važno je upamtiti: esencijalne masne kiseline su masti koje tijelo ne može sintetizirati, pa stoga moraju biti dio dijete (prehrane). Jedemo li “u prolaza” i ne razmišljamo li o hrani na odgovarajući način, teško ćemo zadovoljiti potrebe organizma za esencijalnim mastima. Stoga će biti potrebito dodatno ih uzimati.

Da bi um ostao svjež i bistar treba čuvati tijelo. Znanost svakodnevno potvrđuje drevnu maksimu - “Zdrav duh u zdravom tijelu”, što dokazuju i mnogobrojna istraživanja o djelotvornosti nezasićenih ili esencijalnih masnih kiselina.

Podsjetimo – nezasićene masne kiseline:

• održavaju poželjnim ravnotežu dobrih i loših masti i reduciraju loše masti u našem organizmu

• sudjeluju u metabolizmu kostiju

• djeluju antioksidativno

• preveniraju pojavu ateroskleroze

• štite arterije od oštećenja

• imaju antitrombocitni učinak

• djeluju protuupalno!

• daju snagu mentalnoj energiji

• ombrambeni ili imuni sustav čine snažnim i kvalitetnim!

Mimi Vurdelja, mr.pharm.

nutriciologinja HOO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 12:12