VELIKI TRIJUMF HDZ-a!

HDZ-u čak 66 mandata, Bernardić i Restart doživjeli veliki debakl, Škoro i Most očekivano, Možemo iznenađenje izbora!

Već sada je jasno da je SDP pretrpio težak poraz i da će Andrej Plenković imati komotnu situaciju kod sastavljanja Vlade
Andrej Plenković, Davor Bernardić
 Cropix

Hrvatska demokratska zajednica najjača je stranka u Republici Hrvatskoj i pobijedila je, i to vrlo uvjerljivo, u osam od deset izbornih jedinica, pokazali su službeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Prema prvim nepotpunim rezultatima, HDZ osvaja oko 66 mandata, a to znači da će Andrej Plenković bez većih poteškoća pokušati sastaviti novu koalicijsku Vladu.

Predsjednik HDZ-a održao je vrlo miroljubiv pobjednički govor, iz kojeg se može iščitati da ne namjerava surađivati s desnim radikalima:

- Želim zahvaliti svim građanima, svima koji su izašli i dali svoj glas, bilo da su ga dali nama ili nekoj drugoj stranci. To je demokracija. Iskaz volje naroda o smjeru kojim putem da ide Hrvatska. Ovaj rezultat obvezuje. Imali smo težak mandat, pun iskušenja, iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo. Ovakva potpora za nas je ogromna obveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska treba Vladu koja će baštiniti novi moderni suverenizam - rekao je Plenković. - Mi smo posljednjih godina postavili HDZ na ono mjesto političkog spektra gdje ga je Tuđman uvijek stavljao i želio - zaključio je.

Uvjerljvo u Dalmaciji

SDP i Restart koalicija su - izgubili. Pobijedili su samo u III. i VIII. izbornoj jedinici, imaju 41 mandat i očito je da nemaju nikakve šanse doći na vlast, a to znači da je pitanje što će se dogoditi s Davorom Bernardićem. Domovinski pokret i Miroslav Škoro sigurno su treći sa 16 mandata, a Most i Možemo imaju osam i šest mandata.
Ostane li približno ovako, HDZ je apsolutni pobjednik ovih izbora. Osim toga, gotovo posvuda HDZ-ovi nositelji lista pobijedili su SDP-ove.

U I. izbornoj jedinici Andrej Plenković (28,7 posto) ispred je Davora Bernardića (22,7 posto), a u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković (34,7 posto) pobijedio je Rajka Ostojića (25,7 posto). U slavonskima IV. i V. izbornoj jedinici visoke pobjede ostvarili su Ivan Anušić i Zdravko Marić protiv Sabine Glasovac i Freda Matića, kao i u VI. i VII. jedinici, gdje su HDZ-ove liste pod ministrima Davorom Božinovićem i Tomom Medvedom bile puno jače od Restartovih, koje su vodili Davorko Vidović i Zlatko Komadina.

HDZ je uvjerljivo pobijedio u obje izborne jedinice u Dalmaciji. U IX. osvojio je gotovo 50 posto glasova, ispred SDP-a sa 17, Domovinskog pokreta sa 11 te Mosta s 9 posto (prema rezultatima oko 23 sata). Božidar Kalmeta dobio je 19 posto preferencijalnih glasova, ministar uprave Ivan Malenica 17,9 posto, ali kiksao je nogometni dužnosnik Marijan Kustić, koji je dobio samo 1,8 posto.
U X. izbornoj jedinici za HDZ je glasalo 43,4 posto, za Restart 19,5, za Most 12,3, a za Domovinski pokret 10,8 posto, dok je Pametno u tom trenutku palo ispod praga. Ministar zdravstva Vili Beroš dobio je čak 43,1 posto preferencijalnih glasova, Branko Bačić samo 4,9 posto, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sirotih 0,9 posto.

Fali desetak glasova

Naposljetku, Domovinski pokret i Miroslav Škoro su, prema očekivanjima, treća stranka i Hrvatska ima ozbiljnu stranku desnice, koja bi možda mogla ući u Vladu, iako sumnjamo.

Ali, tek sada slijede predizborni pregovori jer će za formiranje saborske većine Plenković trebati još desetak glasova, a prema rezultatima kakvi su bili oko ponoći, nameću se zastupnici manjina, koji su i do sada podržavali njegovu Vladu kao i - ako prođu u Sabor - dvojica predstavnika HNS-a i Reformista.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved najavio je u nedjelju da će od danas započeti s razgovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima i pripremama za formiranje nove Vlade.

- HDZ će u ponedjeljak započeti pripreme za formiranje nove vlade. HDZ će biti nositelj formiranja Vlade i ona će u konačnici biti čimbenik sigurnosti i stabilnosti Hrvatske - rekao je Medved novinarima u izbornom stožeru u Arheološkom muzeju nakon prvih neslužbenih rezultata DIP-a.

S druge strane, Davor Bernardić, čelnik SDP-a, priznao je poraz i dao do znanja da se njegova politička karijera približila kraju.

Uostalom, već kada su objavljene izlazne ankete, bilo je jasno da unutar SDP-a predstoje velike turbulencije.

- Naravno da je ovaj rezultat loš, ja ne bježim odgovornosti, spreman sam otići i o tome ćemo razgovarati sutra na Predsjedništvu stranke. Ali, nastavit ćemo dalje po Račanovoj poruci, zalagati se za Hrvatsku kakvu je on htio - normalnu i u kojoj će svatko moći reći s ponosom ‘ja sam iz Hrvatske’ - izjavio je Bernardić i čestitao Plenkoviću.

Slaba izlaznost

Na žalost, obistinile su se najave da će ovaj put izlaznost biti niža nego prije četiri godine. Prema službenom izvješću Državnog izbornog povjerenstva (DIP), do 16.30 sati na birališta je izašlo 34,04 posto građana, a na prošlim je parlamentarnim izborima, 2016. godine, do 16.30 sati izašlo 37,68 posto građana. U brojkama, to je “manjak” od čak 106.000 birača (2016. bilo ih je 1,256.000, a ove nedjelje 1,150.000).

Kada se radi o XI. izbornoj jedinici, do 17.30 na birališta u inozemstvu izašlo je 23.659 birača, od čega se 19.085 glasova odnosi na birače iz Bosne i Hercegovine. I u dijaspori je pobijedio HDZ, s osvojenih gotovo 70 posto glasova.

HDZ-u pobjeda u devet izbornih jedinica, Restartu u dvije

HDZ je na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u dvije izborne jedinice.

U I. izbornoj jedinici HDZ je dobio pet mandata, dok su Restart koalicija i Možemo osvojile po tri mandata. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija četiri mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, Most jedan, te Možemo po jedan mandat.

U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je šest mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret, HNS i Reformisti po jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.

Slično su glasali i birači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.

U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most po jedan mandat.

U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši osam mandata, HDZ četiri, a Možemo i Most po jedan mandat.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata.

Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, Mađare će predstavljati Robert Jankovics, talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek.

Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince će i dalje predstavljati Veljko Kajtazi.

Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje ponovno dali Ermini Lekaj Prljaskaj.

Obrađeno 95 posto biračkih mjesta

Neslužbeni rezultati DIP-a, objavljeni nakon obrađenih 94,90 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata.

Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa.

Nova promjena

HDZ je pao na 66 mandata, a jedno mjesto otišlo je na stranuc koalicije Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom. U Sabor, čini se, ulazi Marijana Puljak!

Domovinski pokret 'oteo' mandat HDZ-u, ušao i Čačić!

Nakon 92 posto obrađenih glasova još jedna mala promjena - HDZ je izgubio jedan mandat, a Domovinski pokret je jednog dobio.

Malo poslije ponoći obradovao se i Radimir Čačić koji je prešao prag i ulazi u Sabor!

Možemo 'otelo' jedan mandat Restartu!

Obrađeno je 90 posto glasačkih listića, a Restart je izgubio još jedan mandat! Taj mandat je otišao u Možemo, točnije kod - Vilija Matule!

Miroslav Škoro obraća se javnosti

- Nakon 50 dana postojanja Domovinskog pokreta, uspjeli smo napraviti treći rezultat u Hrvatskoj! Neki su očekivali više, ali treba biti realan. Mi smo na pravom smjeru, nalazimo se na prekretnici, Sabor više nikada neće biti isti.

Upravo počinje obraćanje javnosti Davora Bernardića

- Spreman sam otići, sutra ćemo o tome pričati na Predsjedništvu stranke - rekao je šef SDP-a u svom prvom obraćanju javnosti nakon izbornog debakla.

Nema nikakvih promjena!

Obrađeno je 80 posto glasova, a promjena nema. HDZ drži 68 mandata, Restart 43, Most 8, Možemo 6, SSIP/Fokus/Pametno 2, HNS 1.

Sutra ostavke u SDP-u!?

Neslužbeno saznajemo da će Davor Bernardić i cijelo predsjedništvo SDP-a, vjerojatno sutra nakon sjednice Predsjedništva, podnijeti ostavke na svoje funkcije zbog izbornog poraza Restart koalicije.

Nema promjena

Obrađeno je 64 posto glasačkih listića, nema promjena, sve je kao prije 15 minuta...

Plenković uživa u poznatom restoranu

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakratko se povukao iz stranačkog stožera pa slavlje nastavlja u restoranu Brewbites u Gajevoj ulici...

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
Andrej Plenković
Vanja Nezirović

HNS ostaje parlamentarna stranka?

Nakon 58 posto obrađenih listića HDZ je na 68 mandata, a Restart na 43. Koalicija SSIP/Fokus/Pametno je na dva mandata, a HNS na jednom. Reformisti trenutačno nisu u Saboru...

HDZ izgubio dva mandata

Obrađeno je 50 posto biračkih listića! HDZ je izgubio dva mandata, a Most je sada na čak 8.

Razlika raste

Obrađeno je 44 posto glasova, a razlika između vodećih još više je narasla. HDZ sada ima čak 70 mandata, a Restart samo 42. Još jedan mandat otišao je na stranu Možemo koji je trenutačno na 6 mandata.

Restart izgubio jedna mandat

Situacija se vrlo brzo mijenja, ali među najvećim stankama nema previše razlike. Nakon 37 posto obrađenih glasova Restart je izgubio jedna mandat, Most je dobio dva...

image
Goran Mehkek/Cropix

Iz DIP-a osvježavaju rezultate svakih 15 minuta

Nakon 30 posto obrađenih podataka HDZ ima 69 mandata, Restart 44, Škoro 15, Most 6, Možemo 4, Reformisti i HNS su narasli na dva mandata, a Pametno 1...

STIGLI PRVI NESLUŽBENI REZULTATI!

HDZ ima 71 mandat, Restart 45, Domovinski pokret 16, Most 4, Možemo 4, Stanka s imenom i prezimenom/Fokus/Pametno 1, HNS 1, Reformsti 1!

Obrađeno je manje od 23 posto glasova

ANDREJ PLENKOVIĆ STIGAO U IZBORNI STOŽER

Predsjednik HDZ-a oko 20.30 stigao je u stožer HDZ-a, a doček je bio euforičan. Uzvanici su mu pljeskali gotovo cijelu minutu!

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

'PLENKOVIĆ NE MOŽE BITI PREMIJER!'

Sve što smo govorili u predizbornoj kampanji ostajemo pri tome, rekao je Hini politički tajnik Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić.

Ustvrdio je da je Domovinski pokret jasno istaknuo svoje pregovaračke pozicije.

"Mi nećemo promijeniti stavove, rekli smo da Bernardić (SDP) i Plenković ne mogu biti premijer“, napomenuo je Radić.

Opširnije pročitajte OVDJE!

HDZ NIKAD BOLJI NA SJEVERU ZEMLJE

HDZ na sjeveru zemlje, prema prvim izlaznim anketama, očekuje najbolji izborni rezultat dosad.

S pet osvojenih mandata, stranka je više nego zadovoljna.

- odličan je ovo rezultat i vjerujemo da će tako i ostati do kraja . Dosad smo naviše osvajali četiri mandata, a 2011. dobili smo tri - rekao je za Jutarnji list predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak. (Višnja Gotal)

Stigli osvježeni rezultati izbornih anketa!

HDZ - 62

Restart - 43

Škoro - 14

Most - 9

Možemo - 8

Stanka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno - 3

HNS - 1

KRAJ MILANA BANDIĆA?

Članovi stranke Milana Bandića BM 365 su se okupili u njihovom sjedištu u Praškoj 5 te prate izbore na parkiralištu gdje je nekada bila Židovska općina.

Iz stranke ne žele komentirati prve izlazne izborne ankete nadajući se da će stranka doći do barem jednog mandata, u 2. Izbornoj jedinici gdje na istoku Zagreba listu nosi gradonačelnik Milan Bandić.

Međutim, izrazi lica u stožeru dovoljno govore kakva je atmosfera tamo...

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

KOLIKO SU ANKETE ZAISTA PRECIZNE?

Ovdje treba uzeti u obzir da izlazne ankete ne moraju biti stotpostotno precizne. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016., izlazne ankete su predvidjele izjednačenost dviju najjačih političkih opcija - Narodne koalicija okupljene oko SDP-a te HDZ-a i partnera, odnosno osvajanje po 57 saborskih mandata, dok su Mostu davale 12 mandata, a “Jedinoj opciji” okupljenoj oko Živog zida sedam mandata. A nakon što su obrađena sva biračka mjesta, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13 mandata, a “Jedina opcija” njih osam.

BORZAN: DA SAM NA MJESTU BERNARDIĆA

U stožeru SDP-a svi odreda oprezno govore da treba pričekati službene rezultate, ali čini se da Biljana Borzan nema previše strpljenja. Ona je hladno rekla da je na mjestu Bernardića, da bi podnijela ostavku na mjestu predsjednika stranke.

ŠOK U TABORU SDP-a

Nakon objave prvih izlaznih anketa reakcije u stožeru Restart koalicije, blago rečeno, baš i nisu bile euforične.

Naime, po njima Restart dobiva samo 44 mandata, čak 17 manje od HDZ-a, što je veliki nesrazmjer u odnosu na ono što su pokazivale predizborne ankete.

Reakcije iz SDP-a pratite OVDJE.

OPĆE ODUŠEVLJENJE U TABORU HDZ-u

Rezultati prvih izbornih anketa izazvale su salve oduševljenja u taboru HDZ-a. Svi odreda naglašavaju da se nadaju da će i nakon objave službenih rezultata ostati na sličnoj razdaljini od konkurenata. Opširnije pročitajte OVDJE!

image
Izborni stožer HDZ-a
Goran Mehkek/Cropix

image
Goran Mehkek/Cropix

NESTVARAN REZULTAT

Zvuči nemoguće, ali po rezultatima prvih izlaznih anketa čini se da je istinito. Naime, platforma Možemo! je u I. izbornoj jedinici osvojila više mandata nego Restart! Čak četiri, isto koliko i HDZ, a Bernardićev Restart samo tri....

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI IZLAZNIH ANKETA

Stigli su prvi rezultati izlaznih anketa za parlamentarne izbore 2020.! HDZ po anketama osvaja nevejerojatnih 61 mandata, a njihovi glavni suparnici, Restart samo 44. Domovinski pokret Miroslava Škore osvaja 16 mandata, a Možemo i Most po osam.

U Sabor ulazi i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno s tri mandata....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:00