IZBORI

Vodeći autori Jutarnjeg analiziraju: Ovih 46 poteza nova Vlada mora povući u prvih 100 dana

Deset vodećih autora Jutarnjeg detektiralo je ključne poteze koje će nova Vlada morati povući što prije
Davor Bernardić, Andrej Plenković
 Tomislav Krišto, Darko Tomaš/cropix

Pred novom Vladom, tko god je uspio formirati, naći će se niz nezavršenih poslova koji nerijetko zahtijevaju i donošenje nepopularnih odluka, dio kojih je odgođen upravo zbog izbora. Deset vodećih autora Jutarnjeg lista detektiralo je 46 poteza koje će nova Vlada morati povući što prije, u prvih 100 dana.

1. Novi Zakon o plaćama u državnoj upravi

Krajnje je vrijeme za pravednije definiranje koeficijenata o složenosti poslova za javne i državne službenike, što je stavljeno po strani zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom. Zakon bi trebao pravednije vrednovati rad, a penalizirati nerad, odnosno službenici bi se plaćali prema stvarnom učinku. Pitanje je hoće li nova Vlada imati hrabrosti krenuti u takvu reformu. Vjerojatno će se morati krenuti i u smjeru rezanja nekih materijalnih prava s obzirom na deficit proračuna od 25 milijardi kuna.

2. Priprema modela školske nastave za jesen

Bilo tko da zasjedne u vruću fotelju ministra(ice) obrazovanja i znanosti ne smije se uljuljkati u razmišljanju da su školski praznici i kako ima dovoljno vremena za uhodavanje. Vremena nema i treba odmah pripremiti modele nastave koji će se, ovisno o okolnostima, provoditi od jeseni.

Pritom je opći stav u školama da djeca trebaju što više vremena biti na nastavi u učionicama, pa čelna osoba resora treba brzo prionuti izradi rješenja koja će to omogućiti (vodeći računa o nedostatnim prostornim uvjetima, ograničavajućim higijensko-sanitarnim mjerama, dostupnoj tehnologiji, omogućavanju jednakih uvjeta nastave za djecu s teškoćama i sl.). Sustav se ne smije dovesti u situaciju da pred početak školske godine donosi ad hoc rješenja.

3. Novi zakon koji regulira pobačaj

Postojeći zakon datira iz 1978., a novi nikad nije donesen zbog osjetljivosti teme koju regulira. Ustavni je sud prije nešto više od tri godine odlučio da pravo na pobačaj nije protuustavno te je naložio Saboru da u naredne dvije godine donese novi, moderan zakon. Budući da je rok samo instruktivan, HDZ je izbjegao donošenje novog zakona. Buduća Vlada treba ga donijeti što je prije moguće kako bi izbjegla neko predizborno vrijeme: lokalni su izbori već dogodine.

4. Očuvanje radnih mjesta u turizmu

Želi li Vlada da ovaj sektor preživi do travnja 2021. , bit će neophodno osmisliti mjere za očuvanja radnih mjesta s obzirom na to da će mjera skraćenog radnog tjedna u turizmu biti neprovediva. Poslodavci u turizmu zazivaju nastavak mjere u iznosu od 4 tisuće kuna po svakom radniku. Bez adekvatnih mjera domaći turizam dugoročno će ostati bez radnih mjesta te dodatno oslabjeti ionako nedovoljno konkurentnu poziciju na Mediteranu.

5. Odlučiti o angažmanu HV-a u Afganistanu

Sadašnjem kontingentu mandat završava u rujnu, a dio vojnika je već povučen. Poznat je stav predsjednika da hrvatski vojnik više nema što raditi u toj misiji.

6. Strategija razvoja poljoprivrede koja osigurava samodostatnost proizvodnje hrane

Buduća hrvatska Vlada nakon izbora ima samo jedan put kojim će, ako želi kao najznačajniju stratešku granu budućeg razvoja izabrati proizvodnju hrane, biti samodostatna za sve njene stanovnike i turiste.

7. Potpuna digitalizacija pravosuđa

Nova Vlada morala bi u potpunosti digitalizirati pravosuđe tako da se svi predmeti vode u digitalnom obliku te omogućiti sudionicima postupaka da sve podneske, kao i sve dokazne materijale za koje je to moguće, sudovima dostavljaju digitalno. Sucima i strankama time bi ostalo samo neposredno ispitivanje svjedoka i vještaka.

8. Informatizirati sustav zdravstva

I ova je epidemija pokazala da je jedan od prioriteta zdravstvenog sustava informatizacija i povezivanje ustanova kako se ne bi gubilo vrijeme zbog loše komunikacije te kako bi se u konačnici brže došlo do dijagnoze i terapije. Djelomice bi to riješilo i preduge liste čekanja, uputilo na moguća uska grla u rješavanju zdravstvenih problema i racionalnije rasporedilo kadrove.

9. Regulacija teritorijalnog preustroja

Sve političke opcije najavljuju smanjenje broja ministarstava, a načelno se spominje i teritorijalni preustroj, u kojem bi većina opcija rezala i spajala općine. I SDP i HDZ slažu se da ne treba ukidati županije, koje je HDZ u svom mandatu dodatno i ojačao.

10. Reguliranje rada od kuće

S obzirom na trajanje epidemije, potrebno je adekvatnije regulirati rad od kuće.

11. Ograditi se od Viktora Orbana

Hrvatska se treba jače vezati uz Austriju i Njemačku, jasno pokazati da su odnosi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na razini susjedskih zemalja i ništa više od toga. Treba pokušati dobiti status u klubu mediteranskih članica, a suradnja s Višegradskom skupinom treba biti samo na interesnoj bazi.

12. Restrukturirati državna poduzeća

Restrukturiranje velikih državnih poduzeća treba biti pojačano provedeno, kao i privatizacija svih nestrateških tvrtki, uključujući HPB, Podravku, Đuru Đakovića i druge slične tvrtke, a manjinske udjele u HEP-u i HP-u prodati putem inicijalne javne ponude dionica na tržištu kapitala.

13. Donijeti novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

U sadašnjem su kazne još uvijek izrečene u njemačkim markama! Jedan od razloga zbog kojeg se ne donosi novi zakon jest činjenica da on regulira i prostituciju. Hrvatska je jedina država u EU u kojoj je prostitucija kažnjiva samo za pružatelja ili pružateljicu usluge.

Ostale države kažnjavaju ili klijenta ili nikoga (ako se ne radi o maloljetnoj osobi, žrtvi trgovanja ljudima i slično): nema jasnog obrazloženja zašto bi transkacija između dvije odrasle osobe koje žele seksualni odnos uz naknadu bila kažnjiva.

14. Smanjiti broj ministarstava i ukinuti Ministarstvo turizma

Kad je u pitanju golema administracija, nova bi se vlada trebala hrabro odlučiti ukinuti zasebno Ministarstvo te turizam staviti tamo gdje taj segment prirodno i pripada - kao Sektor Ministarstva gospodarstva.

15. Donijeti odluku o borbenom zrakoplovstvu

Prije nekoliko mjeseci zaustavljen je natječaj za kupnju novog borbenog aviona uz obrazloženje da je za to kriv koronavirus. No, nova Vlada i čelni ljudi u Ministarstvu obrane brzo će morati donijeti odluku što dalje - kupiti nove avione ili ugasiti borbeno zrakoplovstvo.

16. Donijeti odluku o kurikularnoj reformi

Nova ili stara vlast, tko god bio, učiteljima i nastavnicima mora odmah jasno reći što će biti s kurikularnom reformom, hoće li se zaustaviti, modificirati ili kako-tako nastaviti, odnosno čekaju li ih u narednom razdoblju neke radikalne promjene.

17. Ojačati domove zdravlja

Hitno treba reformirati primarnu zdravstvenu zaštitu, koja bi trebala rješavati 70 do 80 posto svih zdravstvenih problema, ali to se ne događa. Nužno je ojačati domove zdravlja i ukinuti dvojno vlasništvo ambulanti PZZ-a.

18. Pojačati povlačenje novca iz fondova EU

Mora se pojačati provođenje ugovorenih projekata iz perspektive fondova EU 2014.-2020., koje se provodi do 2023. Jednako tako prioritet mora biti priprema za financijsku EU perspektivu 2020.-2027., a posebna pažnja se treba obratiti na ugovaranje i provedbu digitalne i zelene projekte u okviru Plana oporavka EU, iz kojeg je za Hrvatsku inicijalno predložena alokacija u iznosu od 10 milijardi eura.

19. Raspisati natječaj za novi sustav elektronske naplate cestarine

To je jedna od odluka koje Vlada treba donijeti što je prije moguće.

20. Kategorizirati bolnice

Nužno je u što kraćem roku kategorizirati i akreditirati bolnice jer u tom slučaju ne bi svi radili sve, kao godinama do sada. Drugim riječima, to je preduvjet za realizaciju centara izvrsnosti, a to onda vodi prema boljim ishodima liječenja.

21. Zauzdati proračunske rashode

Kriza će nastaviti krajnje negativno djelovati na deficit državnog proračuna i javni dug i Vlada stoga treba nastaviti sa zauzdavanjem rasta onih rashoda koji nisu “produktivni”, a mjere za pomoć gospodarstvu i održavanju radnih mjesta maksimalno optimizirati.

22. Zatražiti od Srbije rješavanje pitanja nestalih

Aleksandar Vučić je samovladar. Sada je pravi trenutak da se od njega zatraži da riješi pitanje nestalih osoba i tako relaksira odnose dviju država.

23. Povećati socijalnu pomoć na 1500 kuna

Sadašnji iznos od 800 kuna za radnosposobnog samca je neobjašnjiv: struka upozorava da nije dovoljan ni za osnovnui prehranu odrasle osobe.

24. Smanjivanje parafiskalnih nameta

Treba se nastaviti s poreznim rasterećenjem, ali sukladno prihodovnim mogućnostima proračuna za vrijeme recesije. Nova Vlada treba nastaviti s programom administrativnog rasterećenja i smanjivanja parafiskalnih nameta, vodeći računa o tome da ne ugrozi funkcionalnost pojedinih državnih i javnih sustava i sigurnost poslovanja.

25. Objaviti imovinske kartice sudaca

Kriteriji za izbor sudaca trebali bi biti jasni i transparentniji, a trebalo bi promijeniti i način izbora glavnog državnog odvjetnika jer se najnovije izmjene u praksi nisu pokazale kao dobre i provedive. Suci bi trebali češće odgovarati za nerad. Potrebno je objaviti imovinske kartice sudaca.

26. Uvođenje dodatno snižene međustope PDV-a za turizam

Ovu mjeru sektor zaziva već godinama.

27. Opremiti graničnu policiju za kontrolu migracija

Epidemija koronavirusa na kraće je vrijeme zaustavila migrante koji se iz BiH preko Hrvatske pokušavaju probiti u zapadnu Europu. No, pritisak se ponovo pojačao te će opremanje granične policije novim tehničkim sredstvima biti i dalje Vladin prioritet. Tu je i jačanje policijskih kapaciteta u sklopu uloge policije u sferi domovinske sigurnosti.

28. Detektirati propušteno školsko gradivo prošle godine i napraviti plan nadoknade

Iz škola pozivaju i na što žurniju provjeru učinka nastave na daljinu, primjerice nacionalnim testiranjem na početku nove školske godine, a kako bi se detektiralo propušteno gradivo ove godine.

29. Odmah osigurati pomoćnike u nastavi

Ne smije se dopustiti da još jedna školska godina počne bez dovoljno pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama te njihova neriješena statusa.

30. Odluka o budućnosti Croatia Airlinesa

Treba odlučiti ide li se u nastavak procesa traženja strateškog partnera za Croatia Airlines. Također se treba odlučiti na koji način i s koliko sredstava će se pokriti gubici CA nastalih zbog koronavirusa.

31. Provedba “zelenog plana” EU

Velike planove sada svi vide u zaokretu proizvodnje hrane kroz “zeleni plan” EU, bez obzira na činjenicu da naši proizvođači hrane zaostaju za konkurencijom u klasičnoj proizvodnji desetke godina.

32. Nadogradnja sustava e-Građanin

Novu Vladu dočekuju i nedovršeni projekti digitalizacije za koje je Hrvatska povukla novac EU, među kojima je najznačajniji centar dijeljenih usluga te nadogradnja sustava e-Građanin.

33. Inzistirati na provedbi svih uvjeta koje EU stavlja pred BiH

Snažno inzistirati na provedbi svih uvjeta koje je EU postavila pred tu zemlju jer je to trenutno jedini način da se pokrenu nužne reforme. Izbori u Mostaru će se vjerojatno održati, ali tu je prije svega pitanje provedbe presude Sejdić-Finci.

34. Ukidanje nepotrebnih turističkih zajednica

Ne smije se dopustiti da u zaborav padne nedavno izglasani Zakon o turističkim zajednicama koji je pojavom korone praktično stavljen ‘ad acta’. Treba krenuti u smanjivanje prenapuhane turističke administracije te konačno ukinuti sve nepotrebne turističke zajednice mjesta, općina i gradova, parazita na pristojbama koje bi se u ovim teškim vremenima znatno bolje mogle iskoristiti.

35. Edukacija sudaca

Suci bi se trebali stalno educirati, kako u promjenama i primjeni europskog prava, tako i u primjeni domaćih propisa.

36. Uložiti maksimalni napor za ulazak u Schengen

Iako su tehnički uvjeti za ulazak Hrvatske u Schengen ispunjeni, sada će Vlada, ali i čelni ljudi MUP-a morati uvjeriti ostale članice Europske unije da Hrvatska može nadzirati granicu Europske unije.

37. Definirati odnos s Kinom

Moderirati djelovanje unutar skupine 17+1 u skladu s novom europskom strategijom prema Pekingu. Bez ikakvog iskakanja.

38. Odlučiti o mogućem preuzimanju “Đure Đakovića”

Buduća Vlada morat će odgovoriti hoće li prihvatiti donaciju američkih oklopnih vozila Bradley i američkoj kompaniji BAE Systems omogućiti preuzimanje tvrtke “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu.

39. Regulirati zapošljavanje profesora informatike

Odmah treba regulirati zapošljavanje nastavnika informatike jer ona od jeseni postaje izborni predmet u nižim razredima osnovne škole.

40. Odluka o početku restrukturiranja željezničkog sektora

Resorno ministarstvo prometa donijelo je pismo sektorske politike koje propisuje što sve u sklopu restrukturiranja treba provesti pa će sada nova Vlada trebati krenuti u to.

41. Hitno zaposliti veći broj socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb

Centri za socijalnu skrb već godinama rade sa smanjenim kapacitetima: prosječno je nepopunjeno 30 posto stručnih mjesta. Drugim riječima, u sustavu nedostaje oko 1700 stručnjaka. To je razlog zbog kojeg u pojedinim centrima jedan socijalni radnik brine o 100 i više problematičnih obitelji. Takva skrb je, unatoč svem trudu, malo više od nikakve.

42. Dodjela koncesije za Zagrebačku obalu u Luci Rijeka

Najdalekosežnija infrastrukturna odluka koja čeka novu Vladu jest odluka o dodjeli koncesije za Zagrebačku obalu u Luci Rijeka. Na stolu su dvije ponude. Jednu ponudu je dao kineski konzorcij koji nudi stalni dio godišnje koncesijske naknade od dva milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina.

Drugu je ponudu dala zajednica ponuditelja u kojoj su nizozemska tvrtka APM Terminal BV i hrvatska tvrtka ENNA Logic. Oni su ponudili stalni dio koncesijske naknade od milijun eura na godinu, uz obvezu dovršetka radova druge faze u 10 godina.

43. Donijeti Zakon o povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Zakon je obećan, no nije donesen. Ključan je za sprečavanje korupcije i nepotizma.

44. Otvoriti skloništa za žrtve nasilja

Nakon neočekivanog odjeka pokreta #spasime, Vlada je obećala žrtvama brda i doline. Između ostalog, i hitno otvaranje 6 novih skloništa u županijama koje takva skloništa nemaju. Nije se dogodilo ništa.

45. Ukidanje pomoćnika ministara

Također, HDZ nikad nije dovršio proces ukidanja mjesta pomoćnika ministara i imenovanja ravnatelja uprava.

46. Povećati broj profesionalnih udomiteljskih obitelji

Zakon već godinama propisuje da predškolska djeca u domovima smiju boraviti samo iznimno. No, domovi su puni, a novih udomiteljskih obitelji nema. Jedino rješenje je visoki stupanj profesionalizacije udomiteljstva i pristojne plaće za udomitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:30