StoryEditor
PARLAMENTARNI IZBORI

DIP izmijenio dio kontroverzne upute o biračkom pravu, Ustavni sud zatražio hitno očitovanje

Ustavni sud je uputio DIP-u zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih kronavirusom
Ilustracija
 Zvonimir Barisin/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je djelomično izmijenilo preporuke biračima za dolazak na biračko mjesto, koje se tiču glasanja s povišenom temperaturom, a u cilju sprječavanja zaraze koronavirusom. 

DIP biračima preporučuje da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37, 2 C i/ili ako birači maju respiratorne ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), da se jave telefonom nadležnom liječniku. Po izmijenjenoj preporuci, biračima kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.

Prijašnja je preporuka bila da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za koronavirus, trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku te, što je sada promijenjeno, da ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Izmijenjena preporuka dio je Tehničkih uputa o glasovanju na izborni dan i osiguranju epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima koje je DIP pripremio u suradnji sa HZJZ-om.

U Uputama ostaje da se biračima kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom neće moći osigurati glasovanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.

DIP u svom priopćenju kratko navodi da je Uputu izmijenilo „povodom različitih tumačenja“. Neslužbeno, to je učinilo nakon brojnih reakcija i nakon što su ustavnopravni stručnjaci raniju odredbu protumačili kao kršenje izbornog prava zaraženih koronavirusom i svih s temperaturom većom od 37,2 °C i/ili s respiratornim i drugim simptomima karakterističnim za koronavirus.

U Tehničkim uputama ostala je i odredba da članovi biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi koronavirusom ili im je izrečena mjera samoizolacije.

Razviju li simptome karakteristične za koronavirus za izbornog dana, dužni su odmah napustiti biračko mjesto i javiti se telefonom nadležnom liječniku.

Ustavni sud u međuvremenu je uputio DIP-u zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih kronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da će nakon očitovanja DIP-a Ustavni sud donijeti svoju odluku o zaključku DIP-a da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji su također rizični.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u srijedu stajalište Ustavnog suda o DIP-ovoj zabrani glasovanja osobama zaraženim koronavirusom, ističući kako je jasno da je zabrana glasovanja svima kojima je temperatura viša od 37,2 stupnjeva nelegitimna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 16:53