DIGITALNI RAT

ANALIZA DRUŠTVENIH MREŽA FAVORITA NA IZBORIMA Škorini fanovi se naglo probudili, a Kolakušićevi imaju poruku za svog idola: 'Odustani od tog nauma!'

 
Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić
 Robert Fajt / Matija Djanješić / Mrako Todorov / Hanza Media

S obzirom da nas od prvog kruga predsjedničkih izbora dijeli samo 4 dana te da predizborna šutnja uskoro nastupa, predsjednički kandidati privode svoje kampanje kraju. Isto vrijedi i za njihove digitalne kampanje, koje Jutarnji list nastavlja pratiti i prikazivati svojim čitateljima. Iz službenih objava četvero kandidata, Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore i Mislava Kolakušića, komentara pod njihovim objavama te objavama simpatizera u neslužbenim grupama podrške, izdvajamo bitne informacije i podatke, koje prezentiramo kako bi se mogle pratiti promjene trendova njihovih digitalnih kampanja.

Kolinda Grabar-Kitarović

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoju digitalnu kampanju nastavlja voditi bez značajnijih promjena – izrazito je aktivna, s učestalim pozivima na njene skupove, objavama slika i videozapisa s prethodnih skupova te navođenjem ključnih aspekata svog političkog programa.

Ako pažnju skrenemo prema njenim simpatizerima s neslužbenih grupa podrške, vidljivo je da oni nastavljaju biti najmanje aktivna skupina simpatizera među promatranim kandidatima, svodeći svoje djelovanje pretežno na objave o terminima njenih skupova, prenošenje njenih objava te na pohvale Grabar-Kitarović.

Zoran Milanović

Zoran Milanović nastavlja biti vrlo aktivan na društvenim mrežama. Njegove objave su orijentirane na zahvale za potporu pratiteljima, biračima i sudionicima njegovih skupova tijekom kampanje. U njima se osvrnuo i na svoj program i stavove, naglašavajući kako će, s njegovom pobjedom, Hrvatska nakon izbora postati otvorenija i modernija država.

Njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške zahvaljuju mu se na trudu i žele mu puno sreće na izborima, tvrdeći kako je on jedini kandidat građana umjerenih stavova. Osim iskazivanja potpore Milanoviću, njegovi simpatizeri pozivaju na sudjelovanje u internetskim anketama i izražavaju brigu zbog mogućeg uspjeha i pobjede Škore.

Miroslav Škoro

Kada je u pitanju Miroslav Škoro, on se u svojim objavama direktno obratio svojim pratiteljima, pozivajući ih na sudjelovanje na njegovim završnim skupovima te gledanje njihovih prijenosa.

Također, svoje pratitelje je pozvao da glasaju za njega, kako bi „Hrvatska pobijedila“. Što se tiče njegovih simpatizera iz neslužbenih grupa podrške, oni su od sučeljavanja postali izrazito aktivni u pogledu dnevnih objava, prestižući čak i Kolakušićeve simpatizere, koji su do sada bili najaktivniji. Tu rastuću aktivnost može se pripisati njihovom iznimnom optimizmu i uvjerenju u Škorinu pobjedu. Teme kojima su se bavili se uglavnom nadovezuju na temu sučeljavanja – veličanje Škorinog nastupa i napadanje Katarine Peović.

Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić je u svojim objavama pozvao sve neodlučne građane da prate njegov intervju na N1 u petak, jer im taj intervju predstavlja posljednju priliku da ga slušaju. Osim toga, službeni Kolakušićev Facebook profil se, u komentarima pod njegovim objavama, uključio u rasprave njegovih pratitelja, kojima smeta što planira odustati od parlamentarnih izbora ako izgubi predsjedničke. Na molbe da odustane od tog nauma, službeni profil je odgovorio da Kolakušić ne planira biti sveden na „žetončiće“ u Saboru.

Unatoč tome, pratitelji mu objašnjavaju da je njegovo uključivanje i u buduće parlamentarne izbore bitno, jer samo kontinuiranim političkim radom može dovesti do postepenog mijenjanja svijesti hrvatskih birača. Nakon toga je promijenio mišljenje, izjavivši kako će se uključiti u parlamentarne izbore ako uspije doći do drugog kruga predsjedničkih izbora.

U neslužbenim grupama podrške njegovi su simpatizeri pozivali na aktivno dijeljenje Kolakušićevih izjava po internetu, postavljanje njegovih slika na Facebook-u, kako bi se stekao dojam mnogobrojnosti njegovih birača, te na pisanje objava na osobnim profilima, u kojima bi trebali motivirati svoje prijatelje da glasaju za njega. Pritom su se osvrnuli i na Udrugu blokiranih, te njihovu javnu izjavu o podržavanju Grabar-Kitarović, koju su ocijenili negativno i izrazito kritizirali, navodeći kako je to još jedan dokaz sveprisutne hrvatske korupcije koju samo Kolakušić može zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:54