DRUGI KRUG

HDZ-ovci JUČER TRAŽILI RJEŠENJE, DANAS GA IMAJU Plenković: 'Pronašli smo formulu prema kojoj Grabar-Kitarović osvaja izbore!'

 
Andrej Plenković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ni premijer Andrej Plenković nije na Badnjak propustio prošetati centrom Zagreba gdje su ga zatekli novinari. Komentirao je predsjedničku kampanju za drugi krug izbora u kojem će snage odmjeriti HDZ-ova kandidatkinja i aktualna predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović, i SDP-ov kandidat Zoran Milanović, piše N1.

- Ovo je bitka za smjer Hrvatske. Imate protukandidata koji sada glumata da je uključiv i pun zajedništva. Mislim da hrvatski narod nije baš toliko počeo patiti od amnezije da bi zaboravio tko je dijelio Hrvatsku, tko je isključiv i tko nastoji ponovno u drugom ruhu prodati istu priču. I to kao premijer bez rezultata - rekao je Plenković.

Kaže da su pronašli formulu za osvajanje izbora:

- To je da će hrvatski građani prepoznati postignuća predsjednice, da vide da je njen program konkretan, za razliku od onoga njezina protukandidata koji je nepostojeći, da dotiče sve bitne teme hrvatskog društva i da će predsjednica, kao i dosad, nastaviti jačati ugled Hrvatske, brinuti o skladu svih institucija i činiti život zajedno s Vladom kvalitetnijim za sve naše sugrađane - rekao je Plenković.

Poručio je da će Grabar-Kitarović, kao i do sada, nastaviti jačati međunarodni ugled zemlje, brinuti o skladnom funkcioniranju svih institucija, zalagati se za jačanje gospodarstva, demografsku revitalizaciju, decentralizaciju, ravnomjerni regionalni razvoj i sl.

'Svi su birači jednaki'

Što se tiče glasova koje je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro, Plenković je rekao da ne postoje ‘nečiji’ glasovi na izborima.

- Svi su hrvatski birači jednaki, svatko ima svoj glas, razum, procjenu tko je osoba koja treba biti u sljedećih pet godina na dužnosti predsjednice - rekao je Plenković, dodajući da je prema rezultatu prvog kruga, gdje je Milanovića podržao SDP sa 13 drugih stranaka, jasno da će Grabar-Kitarović osvojiti izbore:

- Ovaj rezultat je vrlo jednostavan. Imate kandidata SDP-a s još 13 stranaka i dođe samo do 29,5 posto glasova, a ovdje imate cijelu angažiranu mobilizaciju niza desnih stranaka koje nastoje odgristi dio biračkog tijela HDZ-a i svejedno u tome ne uspije. Onda znate da je to ogroman potencijal za predsjednicu Republike u drugom krugu.

FOTOGALERIJA: Premijer Andrej Plenković u šetnji centrom Zagreba

Premijer drži kako je smjer kojim vode zemlju i HDZ dobar za društvo, građane i stranku. Ponovio je kako je HDZ koji vode na desnom centru te pozvao one koji o tome dvoume ili nisu sigurni neka "popiju čašu vode" i vide koje su to politike koje vode. Istaknuvši dobre rezultate rada svoje Vlade (zdrav gospodarski razvoj, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, veće plaće i mirovine i dr), Plenković je rekao da su ta postignuća i sve što su radili s predsjednicom Republike veliki plus, a nikako nešto čega bi se trebali sramiti.

- Treba razbistriti maglu, odvojiti netočno od točnoga, sve halucinacije i priče koje se ljudima serviraju kao istina, a to nisu - rekao je i dodao:

- Ja sam predsjednik HDZ-a i iskreno podupirem predsjednicu, kao što bi trebao svaki član HDZ-a. Tu sam na raspolaganju da joj pomognem, ovo je bitka za smjer Hrvatske.

'Milanović glumata'

Upitan pomaže li ili odmaže Grabar-Kitarović njegovo prisustvo u kampanji odgovorio je kako svatko onaj koji je razuman i vidi što je njegova Vlada napravila može "zbrojiti dva i dva". Ponovio je i da će se aktualna predsjednica odazvati na sučeljavanja.

- Imate kandidata koji sad glumata da je za zajedništvo. Pa ne pati hrvatski narod toliko od amnezije da ne vidi o čemu se radi - komentirao je Milanovića, a prenosi N1.

Upitan o dijelu desnih birača koji se ne slažu s njegovom politikom i kako vodi HDZ, odgovorio je kako njih sigurno muči sve što su učinili za dignitet Domovinskog rata, za prava hrvatskih branitelja, jačanje Hrvatske vojske, jačanje hrvatske policije, čuvanje naše granice i čuvanje nacionalnih interesa te utjecaj Hrvatske u svijetu.

Što se tiče ideoloških pitanja, poput Istanbulske konvencije, Plenković je rekao kako siguran da svi birači desnog centra, članovi i članice HDZ-a nemaju ništa protiv da jačamo zakonski okvir protiv divljaka koji mlate žene i djecu.

"Stojim iza toga, stajao sam jučer, stajat ću sutra i stajat ću cijeli svoj život neovisno o toj konvenciji, i treba tu maglu raščistiti", poručio je.

U ponedjeljak, dan nakon izbora, premijer je rekao da će stranka analizirati rezultate prvog kruga izbora te pokušati pronaći formulu za pobjedu njihove kandidatkinje. Istaknuo je da je dobro da birači ne zaborave što je Milanović imao prigodu napraviti dok je bio premijer, a nije napravio, a zbog čega dva puta nije dobio povjerenje kada ga je pokušao obnoviti.

- Te razlike između njezinih postignuća i njegovih propusta je nešto što u iduća dva tjedna hrvatski građani trebaju vidjeti i podsjetiti se - poručio je.

Iz Kolindinog stožera su u ponedjeljak navečer poručili da su na višesatnom sastanku užeg vodstva HDZ-a analizirali rezultate i odlučili da Kolinda u naredna dva tjedna neće obilaziti teren, niti imati skupove, nego će se fokusirati na sučeljavanja i intervjue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:27