PIŠE IVANKA TOMA

KOMENTAR: TEŠKO DA ĆE ZADNJA DEBATA BITI PRESUDNA ZA ODLUKU BIRAČA Bitne detalje smo saznali samo o jednoj stvari

 
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
 Bruno Konjević / CROPIX

Od zadnje debate koja se održala na Novoj TV gdje su se, uoči izborne šutnje, sučelili Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, najviše je profitirala televizija koja ju je organizirala. Nova TV je sigurno podigla gledanost u petak navečer, ispucala blokove reklama, dok su oba predsjednička kandidata samo potvrdila dojam i odluku koji su birači donijeli već ranije.

Činjenica je da zadnje istraživanje govori kako je čak 13 posto birača neodlučnih, no teško da će baš sučeljavanje koje se održalo u petak navečer biti presudno za njihovu odluku. Za one građane kojima je SDP-ov kandidat previše bahat i arogantan, Zoran Milanović dao je tijekom debate dovoljno argumenata da taj dojam zaokruže. Oni će mu zamjeriti što je Kolindi Grabar Kitarović više puta kazao da ne barata dobro hrvatskim jezikom, kazao joj da ne zna kako se puni proračun, i de facto ju prikazao tračericom.

Loše društvo

Onima koji žele čuti da se o nekim stvarima, posebno korupciji, govori glasno, da im se pristupa izravno i bez rukavica sigurno ne smeta kada iz Milanovićevih usta čuju da se Grabar Kitarović okružila lošim društvom – pri čemu osobito adresira zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Zdravka Mamića, a posebno Ivu Sanadera uz kojega je Grabar Kitarović ušla u politiku. Oni koji idućih pet godina na Pantovčaku žele vidjeti Milanovića zato što je on političar koji o svemu ima stav u jučerašnjoj su debati ponovo za to dobili potvrdu. Kod njega nema dileme što misli o Aleksandru Vučiću, kako gleda na zbivanja u Crnoj Gori potaknuta zakonom o slobodi vjeroispovijesti, da institut pomilovanja smatra suvišnim i štetnim, kao ni o njegovom svjetonazoru.

S druge strane, birači kojima je prvi izbor kandidat/kinja HDZ-a unatoč debati neće imati dileme o tome koji broj na glasačkom listiću valja zaokružiti. Kolinda Grabar Kitarović u svome je nastupu na Novoj TV bila kao i u ranijim sučeljavanjima na pozicijama s kojih se lakše svidjeti što većem broju birača. U prvom planu je domoljubni izričaj, a osnovna taktika svladavanja protivnika je kritika i optužba da je Milanović vodio najlošiju vladu, pri čemu bi poentirala označavajući ga kao osobu odgovornu za veliki broj nesretnih sudbina deložiranih obitelji koje su radi dužničkog ropstva ostale bez svojih domova.

Milanović barata s više podataka

Kada se govori o sadržaju, i nakon ove debate moglo bi se reći da Milanović barata s puno više podataka, ali je u svim je debatama, pa tako i u ovoj zadnjoj, biračima važan način na koji ih prezentira. Za Milanovića je glavno pitanje je li uspio svoju glavnu manu pretvoriti u svoju prednost, ili posve jednostavno – je li obuzdao svoj karakter. U debati na HTV-u mu je to uspjelo, a reklo bi se da je i na Novoj TV. Unatoč tome, HDZ-ovoj je kandidatkinji uputio niz žestokih udaraca, u glavu, ali i ispod pojasa.

Nije mu ni Grabar Kitarović ostajala dužna. Premda je došla bez savjetnika i cekera s cvjetićima, bila je koncentrirana tijekom cijele debate i nije ostajala dužna. Čak je prihvatila i Milanovićevu taktiku udaraca u glavu i onih niže, pa je mu je u jednom trenutku kazala da je politički zombi koji želi na Pantovčak. Kao da je jedva dočekao Milanović je ispalio „Ne, ja sam politički highlander" i dometnuo "Ako znate što to znači...“ Kada ga je dobivala, a jeste, Grabar Kitarović je to činila na svoj stari način – uporno je ponavljala da ju vrijeđa i ponižava, a pritom bi zadržavala smirenost i razvukla blagi ženski osmjeh.

Imovina kandidata

No, ono što je važno, a ova je debata do kraja zaokružila, je što smo saznali puno pojedinosti o tome kako su kandidati za predsjednika/cu politički napredovali i rasli, te kako su stekli svoju imovinu. Zahvaljujući debati saznali smo da je aktualna predsjednica Grabar Kitarović već nakon tri godine staža u Ministarstvu vanjskih poslova dobila povlašteni stambeni kredit od 4,5 posto, da je taj kredit vratila odjednom (objasnila je kako je to bilo prodajom stanova), da joj je na račun sjelo 100.000 eura iz NATO-a, da je s 27 godina sjedila u nadzornom odboru poduzeća kojeg se povezuje s Leonom Sulićem kojeg je kao predsjednica pomilovala.

U debati se pretresala i Milanovićeva imovina. Grabar Kitarović je osvježila priču s njegovim stambenim kreditom o kojemu se svojedobno puno pisalo i preispitivalo je li ga mogao dobiti po uvjetima za mlade, a pitalo ga se i za zaradu iz perioda kada se povukao iz politike.

Dvoje kandidata koji se natječu za funkciju predsjednika/ce) su generacija, startali su u isto vrijeme, početkom devedesetih iz Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu. No, vrlo brzo su otišli su na različite strane i danas su, kako je to Milanović rekao u debati, dva različita svijeta, a to će tako i ostati. Građani će u nedjelju birati onaj svijet koji im je bliži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:35