UOČI SJEDNICE UŽEG KABINETA

MINISTRI NA MARKOVU TRGU KOMENTIRALI SINOĆNJI SASTANAK U HDZ-u 'Nije bilo povišenih tonova, u životu treba razgovarati i ne reagirati ishitreno'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2020. u 10:45

CROPIX

Tomo Medved, Milan Kujundžić, Gordan Grlić Radman

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu da će HDZ održati više sastanaka s ciljem analize rezultata predsjedničkih izbora te ustvrdio da će iz njih izaći još snažniji.

"Ovo je prvi od sastanaka s ciljem analize rezultata izbora. Slijede daljnji sastanci po tom pitanju. Županijske organizacije će u narednih nekoliko dana dostaviti detaljna izvješća", kazao je Medved ispred Banskih dvora uoči sjednice užeg kabineta Vlade, komentirajući jučerašnji višesatni sastanak HDZ-a.

Dodao je da su u stranci koncentrirani utvrditi sve čimbenike koji su utjecali na predsjedničke izbore, na kojima njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović nije ponovno izabrana na dužnost predsjednice republike.

"HDZ će iz ovih izbora izaći još snažniji, pripremit ćemo se i pobijediti na parlamentarnim izborima", zaključio je.

Upitan što je s analizama koje su provedene nakon izbora za Europski parlament, Medved je odgovorio da se "sada ne treba vraćati na te izbore".

Aladrović: HDZ-ova Vlada nastavlja rad do kraja mandata

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu da poraz HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima sigurno nije pozitivan za stranku, ali HDZ-ova Vlada nastavlja rad do kraja mandata.

Aladrović se nije htio upustiti u nagađanje tko je kriv za poraz Kolinde Grabar-Kitarović i ima li tu krivnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ili predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića.

"Ne bih razgovarao u javnosti o tome tko je kriv, to ćemo rješavati unutar HDZ-a. Imali smo jučer Predsjedništvo stranke, imat ćemo i dalje sastanke i na njima ćemo razgovarati o razlozima zašto rezultat nije onakav kakav je bio očekivan, ali u javnosti ne planiramo razgovarati o tome", rekao je Aladrović.

Upitan za buduću suradnju s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem oko mirovinske reforme, ustvrdio je kako su to pitanja koja su jako bitna za hrvatsko društvo.

"Očekujem da ćemo o tome razgovarati tako da tražimo najbolje rješenje, odnosno da rješenje bude konsenzualno. Mirovinska pitanja tiču se milijun i 200.000 građana i tu moramo biti vrlo dogovorni, kako Vlada tako i predsjednik", rekao je Aladrović koji smatra da nema prepreka suradnji premijera Andreja Plenkovića i novog predsjednika Milanovića.

Kujundžić: Nije bilo povišenih tonova sinoć u HDZ-u

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako na sinoćnjoj sjednici u HDZ-u nije bilo povišenih tonova, već se se razgovaralo o tome što je propušteno na predsjedničkim izborima i što treba biti drugačije na parlamentarnima.

"Inače u životu, a posebice kad se jave poteškoće treba razgovarati i ne reagirati ishitreno. Tako smo i sinoć razgovarali, analizirali što je propušteno, što bi trebalo biti drugačije u izbornim procesima koji su u ovoj godini", rekao je Kujundžić.

"Neovisno o rezultatu ovih izbora, na parlamentarnim izborima HDZ će biti ustrojen tako da će Hrvati prepoznati kako je dugotrajno rješenje u opciji koja se zove HDZ i mi ćemo dobiti sljedeće parlamentarne izbore", ustvrdio je.

Na pitanje hoće li to biti pobjeda s Plenkovićem na čelu odgovorio je: "Samo ime kaže - Hrvatska demokratska zajednica, demokratska znači da slijede izbori pa tko bude pobjednik taj će voditi HDZ".

Osvrnuo se i na iseljavanje iz krajeva gdje je dosad uvijek pobjeđivao HDZ rekavši kako to nije proces koji je krenuo zadnju godinu dana ili pet godina već se iz njih uvijek iseljavalo.

"Ti razmjeri sada nisu veći, ali treba ih smanjivati a ne povećavati. Zadnju godinu dana imamo nešto manje iseljavanje no to ni u kom slučaju nije samo po sebi dovoljno, treba raditi dugoročan plan", kaže.

Što se tiče odnosa novoizrabranog predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Kujundžić misli da će njihova suradnja biti dobra.

"Mislim da će suradnja biti dobra. Radi se o dvojici karijernih političara koji razumiju što je vlada, predsjednik, država, a nadasve što su interesi države i nacije".

Grlić Radman: Suradnja mora postojati

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako je siguran da će premijer Andrej Plenković te izabrani predsjednik Zoran Milanović pronaći zajednički nazivnik za suradnju, ustvrdivši da ona između njih mora postojati.

"Kada su u pitanju hrvatski naiconalni i strateški interesi, siguran sam da ćemo naći zajednički nazivnik. Predsjednik Milanović izabran je voljom građana, to treba poštovati, a suradnja mora postojati", izjavio je Grlić Radman uoči sjednice užeg kabinata Vlade.

Komentirajući jučerašnji sastanak u HDZ-u, kazao je da se održala dobra i konstruktivna rasprava, a da su razgovarali o "budućim planovima i onome što ih čeka".

Smatra i da izborni poraz HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović neće utjecati na rad Vlade.

"Dapače, sada smo fokusirani na predsjedanje Vijećem Europske unije, te mislim da su tu i Sabor i Vlada i stranke podržavaju, jer je to hrvatski nacionalni interes", dodao je.

Vučković: Ne treba tražiti krivce

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prije ulaska u Banske dvore kazala je da za rezultat Grabar-Kitarović ne treba tražiti krivce.

"Nema krivaca. Za rezultat treba tražiti razloge", izjavila je.

Vučković je o budućoj kohabitaciji premijera i predsjednika kazala da svi "mogu i moraju surađivati za dobrobit države".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo