PRVI TEST

REVOLT U SDP-u: Maras i Klisović se bune jer će veleposlanici u Beogradu i Berlinu biti imenovani prije Milanovićeve inauguracije

 
Joško Klisović
 Goran Mehkek / CROPIX

Imenovanje novih veleposlanika prvi je test kohabitacije između premijera Andreja Plenkovića i novog predsjednika države Zorana Milanovića, a već na njemu došlo je do pokazne vježbe bildanja političkih mišića, piše Slobodna Dalmacija.

SDP se jučer pobunio nakon što su dobili informaciju da je iz Vlade u Sabor poslan zahtjev za hitnim sazivanjem Odbora za vanjsku politiku. Iz Vlade zahtijevaju da Odbor u idućih 15 dana održi sjednicu i potvrdi imena predloženih novih veleposlanika te da ih predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović imenuje prije nego što preda dužnost Zoranu Milanoviću.

Odbor za vanjsku politiku posljednja je instanca u lancu predlaganja i potvrde novih veleposlanika, a izbor je tajan i javnost ne može prisustvovati sjednici Odbora kad se o tome odlučuje.

Među prvim veleposlanicima koji bi trebali biti imenovani je Hidajet Biščević, iskusni diplomat, a u HDZ-u tumače kako zbog važnosti veleposlaničko mjesto u Beogradu, ono ne smije biti prazno.

Dosadašnji hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota, naime, u brzom finišu procedure imenovanja opozvan je s dužnosti u Srbiji i poslan u Njemačku, na mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je Gordan Grlić Radman preuzeo dužnost ministra vanjskih i europskih poslova.

U SDP-u pak kažu da ih ne bi iznenadilo, da po istoj logici kao što sad pokušavaju ubrzati imenovanje veleposlanika, Plenković požuri i s imenovanjem novog načelnik Glavnog stožera budući Mirku Šundovu mandat istječe 1. ožujka.

- To bi bio doista loš početak za buduću suradnju Pantovčaka i Markova trga – objašnjavaju u SDP-u

U stožeru novog predsjednika države Zorana Milanovića prate razvoj situacije s izborom novih diplomata, no zasad ne žele ništa službeno komentirati.

SDP-ovac Joško Klisović, koji je član saborskog Odbora za vanjsku politiku pak tumači kako je vrlo nekorektno da se požuju imenovanja.

- Ovo je nepoštena podvala. Nekorektno je da nema nikakvih konzultacija oko imenovanja veleposlanika u ovoj fazi kada je novi predsjednik izabran, a on sukladno Ustavu sukreira vanjsku politiku i u idućih pet godina sudjeluje u imenovanju veleposlanika – poručio je Klisović.

On osobno, kaže, iz prosvjeda neće uopće sudjelovati na sjednici Odbora, a poziva i ostale oporbene zastupnike da postupe isto.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ne vidi problem, smatra da se radi o redovnoj proceduri

- Čudim se ovakvoj reakciji gospodina Klisovića. Treba zatražiti privolu zemlje primateljice, to je procedura koja traje mjesecima i svi mi koji smo radili u diplomaciji to dobro znamo pa i gospodin Klisović. Tako da te primjedbe držim nekorektnima. Popunjavanje mjesta u Berlinu iznimno je bilo važno zbog činjenica da predsjedamo Europskom unijom, a to automatski povlači za sobom da moramo imenovati i veleposlanika u Beogradu – komentirao je Gordan Grlić Radman

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras tumači kako se radi o "sitnom kokošarenju Andreja Plenkovića".

- Andrej Plenković nije odolio zovu slanja poruka članovima i glasačima HDZ-a. Tu postoji i sitno kokošarenje i muljanje oko veleposlanika. To je stvar političke korektnosti i pristojnosti - komentirao je Maras.

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, Arsen Bauk je ponovio kako se SDP odlučno protivi da na isteku mandata predsjednice koja je izgubila izbore, na taj način novoizabranom predsjedniku ulazi u prostor.

- Smatram da se veleposlanicima trebaju dogovarati Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Što se tiče tvrde kohabitacije mogu reći sljedeće. Gospodin Plenković je s mog susjednog otoka. Južnije od nas je bio Jakša Fiamengo koji je imao svoj stih - i utvrdo i umeko i ugusto i uritko, kako god bude bilo bit će prava fešta. Ali neće dugo, trajat će samo par mjeseci - komentirao je Arsen Bauk za HRT, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:21