KOMENTAR IZBORA ZA NOVOG REKTORA

BORAS ILI BAKIĆ? Među 70 glasača za novog rektora je i skupina studenata. Već sada je jasno da glasom za Borasa naručuju novi kordon policije

 
Damir Bakić (lijevo) i Damir Boras (desno)

Najveće javno sveučilište dobiva, mada ne bira, rektora za mandat do 2022. Odluka stari rektor (Damir Boras) ili novi (Damir Bakić), ovisi o glasačkom tijelu sastavljenom od 70 članova Senata. Među njima je i skupina studenata, generalno sklonih zaokružiti ime na listiću po direktivi aktualnih nositelja rektorskog lanca i žezla.

Ima li kandidat za rektora Damir Bakić ikakvu šanse dobiti izbore od aktualnog rektora Damira Borasa? Nikakvu, ako su glasovi u Senatu unaprijed osigurani po modelu kakvim si je Pero iz “Vlaka u snijegu” zamislio prikupiti glasove za predsjednika Zadruge. Mangupčić iz romana prvotnog naziva “Djeca Velikog Sela”, u školu je donio pregršt slatkiša i podijelio ih razrednoj zajednici. Perin rival Ljuban u školu nije donio ništa. Ipak, nakon što su se dobro najeli Perinih slastica, siti zadrugari svoje glasove nisu dali na račun punoga trbuha. Igrala su djeca tridesetih godina pošteno, izbarali su si Ljubana, a Peru ostavili da sam proguta zadnju tablu čokolade.

Da je bilo potkupljivanja u sveučilišnoj predizbornoj kampanji ne bi bilo fer tvrditi, ali zgodno je biti sudionik procesa u kojemu se prije nego što je rektor izbaran čuje kakvu će nagradu ili privilegij dobiti koji student, profesor, dekan, čak i cijeli fakultet. U stvorenoj mreži podobnika, začahurenoj od ostatka društva i bez sposobnosti prihvaćanja kritika, aktualna Uprava Sveučilišta uspjela je postići dosad najveći odmak od ugleda svojih prethoditelja u povijesti.

Kroz niz godina, rektori su doista bili uglednici, osobe koje su svojim znanstvenim radom značajno pridonosile društvu. Zato je običaj nalagao da nakon kratkog rektorskog mandata (jedna godina) ostaju na poziciji prorektora, dok su društvenu zahvalu dobivali činom naziva zagrebačke ulice njihovim imenom.

Uz očekivanja da će Senat svoje povjerenje većinski pokloniti Damiru Borasu, ne bi se smjeli iznenaditi revitalizacijom starog običaja dodjeljivanja imena ulice po rektorovu imenu (u ulici Ivana Lučića, primjerice, gdje je smješten Filozofski fakultet, mogla bi oko proljeća osvanuti nova Ulica Damira Borasa). Studentima čijih 12 predstavnika sjedi u Senatu može biti potpuno jasno da glasom za Borasa potpisuju nove tužbe protiv studenata i naručuju novi kordon policije. A upravo zbog zadivljujuće količine afera proizašlih iz Borasova mandata, njegov je protukandidat od starta u boljoj poziciji i prednosti do mjere da se komotno može smatrati pobjednikom izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31