SVEČANA DODJELA STIPENDIJA

VIDEO: REKTOR BORAS U GOVORU STUDENTIMA 'Iseljavanje mladih? Muški se vrate, a cure se vrate s 35-40 godina, neudane i bez djece...'

 
Damir Boras
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

U četvrtak je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana svečana dodjela i potpisivanje ugovora za stipendije Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu se okupljenima obratio i rektor Damir Boras. Dodijeljene su sveučilišne stipendije u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, stipendije za uspješne sportaše i studente slabijeg socioekonomskog statusa, piše Srednja.hr.

- Želim da uživate u studiranju, dolaženju na studij, da uživate u poslu zbog koje ste izabrali studirati to što studirate i da vam studentski dani prođu u jednom lijepom okruženju. Mi smo ovdje prvenstveno zbog vas, bavimo se znanstvenim radom, ali jako je važno da se možemo družiti s vama, da vi primate naše iskustvo i nađete smisao života, rekao je rektor Boras u uvodnom obraćanju studentima.

Osvrnuo se na dugačku tradiciju i uspjehe Sveučilišta u Zagrebu te se pohvalio novim 420. plasmanom na jednoj od listi svjetskih sveučilišta, a u tom se kontekstu dotaknuo i 'medijskih dezinformacija'. Potom se osvrnuo i na mlade koji odlaze iz Hrvatske, a taj je dio govora bio posebno zapažen.

- Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80 posto na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu, istaknuo je između ostalog rektor Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22