BRISELSKI POUČAK

HDZ i SDP imat će važne uloge u političkim skupinama u Europskom parlamentu

Dok se u Hrvatskoj razmišlja samo o tome kako su izbori utjecali na odnos unutarnjih snaga, za obje stranke se pokazalo da je dobro što su na europske izbore izašli sami
 Boris Kovačev / CROPIX

Iako se HDZ na razini Hrvatske smatra svojevrsnim gubitnikom europskih izbora, jer je dobio manje od očekivanog, a SDP dobitnik jer je dobio više mjesta u Europskom parlamentu nego što su se nadali, gledano iz perspektive Europskog parlamenta, zastupnici iz ovih stranaka imat će značajan utjecaj u svojim skupinama. HDZ je i do sada imao četiri zastupnika u Europskom parlamentu jer su 2014. iz zajedničke liste u EP ušle i Marijana Petir i Ruža Tomašić koje su iz drugih stranaka.

Sada će HDZ imati isti broj zastupnika, ali će skupina Europske pučke stranke biti znatno manja nego prije, što znači da je nacionalna skupina u EPP-u relativno veća. I Marijana Petir je bila u EPP-u pa će broj hrvatskih zastupnika u ovoj najvećoj skupini biti manji, ali, snađu li dobro, utjecaj HDZ-ovih zastupnika mogao bi biti veći.

Što se SDP-a tiče, tu nema dvojbe. Ova će stranka u skupini S&D imati tri, a kasnije, dogodi li se, i nakon što se dogodi Brexit, četiri zastupnika. To je duplo više nego prije, u to u manjoj skupini. Iako su imali važne uloge, i Tonino Picula kao voditelj delegacije za BiH i Kosovo i Biljana Borzan, koja se istaknula u borbi za zaštitu potrošača, njihova uloga u skupini S&D-a bila je slaba. I nije mogla biti veća kada je iz Hrvatske u ovoj drugoj po veličini skupini bilo samo dva zastupnika.

Dok se u Hrvatskoj razmišlja samo o tome kako su ovi izbori imali utjecaj na odnos unutarnjih snaga, za obje stranke se pokazalo da su ispravno postupile što su na europske izbore izašli sami. Iako bi možda u skupini s drugim strankama dobili veći broj glasova, teško da bi kao pojedinačne stranke dobile veći broj mandata u Europskom parlamentu. To vrijedi za SDP čak više nego za HDZ. Prije pet godina s liste koju je predvodio SDP ušlo je 4 zastupnika od kojih je dvoje išlo u skupini Liberala (Jozo Radoš i Ivan Jakovčić).

Zato je sadašnji uspjeh SDP-a u Hrvatskoj dobra vijest i za skupinu S&D u Europskom parlamentu gdje će zbog povećanja broja zastupnika SDP moći računati na važnije funkcije u odborima i veći utjecaj u samoj skupini nego dosad. Ako se tome doda i stečeno iskustvo Tonina Picule i Biljane Borzan, šanse za to bit će još veće.

HDZ sada ima dva nova zastupnika, kojima Europski parlament nije stran, ali nemaju zastupničko iskustvo, i dvije zastupnice s iskustvom. Dubravka Šuica je već bila potpredsjednica utjecajnog Odbora za vanjske poslove nakon što je Europski parlament napustio Andrej Plenković te potpredsjednica Kluba žena Europske pučke stranke.I Željana Zovko je imala nekoliko važnih uloga, uključujući i izvjestiteljice za pregovore EU i Švicarske te se njezin rad nije ograničavao samo na pitanja vezana za BiH.

Svaki zastupnik u Europskom parlamentu koji želi imati veći utjecaj tijekom svog mandata mora krenuti od pozicije u političkoj skupini. Jer će se mjesta prvo podijeliti po skupinama, a onda će se unutar skupina odlučivati tko će što dobiti.

Ostali zastupnici iz Hrvatske će pojedinačno imati manji utjecaj, a pitanje je u koje će se skupine oni svrstati. Zastupnik iz redova Amsterdamske koalicije će vjerojatno biti u Liberalima koji su za razliku od S&D-a i EPP-a povećali svoju skupinu i prvi put prešli brojku od 100 zastupnika. To će se smanjiti nakon Brexita, ali će i dalje ostati veća nego sada. Hrvatska neće imati zastupnika u četvrtoj po veličini skupini, onoj Zelenih, koji su zabilježili veliki porast na razini EU.

Ostane li gdje je i dosad bila, Ruža Tomašić bit će u skupini Europskih konzervativaca i reformista ECR. Ipak, veže li se za ekstremnu desnicu, prema njoj bi mogli biti rezervirani jer ECR može surađivati sa skupinom koja je eurokritična, ali ne i s onom ekstremnih stajališta te ksenofobnim antimigrantskim strankama.

Tko kod bude zastupnik Živog zida, izabrat će li želi u neku skupinu, no prostor im nije previše širok. Iznenađenje europskih izbora u Hrvatskoj Mislav Kolakušić je nepoznanica. Ako je suditi prema njegovim izjavama nakon izbora, on baš i ne razumije dužnost europarlamentarca jer je najavio da će “minimalno” boraviti u Bruxellesu i Strasbourgu. U tom će slučaju ostati izvan političkih skupina.

Paralelno s borbom za ključne funkcije u institucijama EU, već je počela i utrka za važnije funkcije u Europskom parlamentu uoči konstituirajuće sjednice 2. srpnja. U tome i HDZ i SDP imaju dobru startnu poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:38