KOMENTAR

INOSLAV BEŠKER UZVRAĆA NA PROZIVKE: 'Grmoja, ne kazuj lažna svjedočanstva!'

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja čita Jutarnji list
 Goran Mehkek / Hanza Media

Grmojina tvrdnja da novinari koji pišu u izdanjima Hanze Medije svoje stavove o politici Mosta grade po narudžbi njezina vlasnika Marijana Hanžekovića radi potpore ovrhama koje provodi njegova odvjetnička firma - brutalan je spin, na koji novinar ne smije biti ravnodušan. Kad se pogledaju sudske statistike o broju i strukturi osuđenih u Hrvatskoj, i slijepcu je razvidno da nisu političari ta kategorija koja ima pravo novinare učiti poštenju.

U 16 i pô godina, koliko objavljujem u izdanjima EPH odnosno Hanze Medije, nikada mi ni od jednog vlasnika nije prispio ni izravan ni neizravan zahtjev, niti je ikada itko od njih sa mnom diskutirao ijedno slovo koje sam napisao, kamoli koje bih imao napisati. Inspiraciju za tezu o odlasku po svoje stavove “gore” zastupnik Grmoja nije mogao naći u našemu novinarskom ambijentu; on bolje (možda i izravno) zna gdje to jest uobičajeno.

Dovoljno je prolistati Jutarnji list i Globus pa vidjeti da je Most, otkako postoji, manje izložen kritikama negoli HDZ odnosno SDP, te da nam je na tapetu obično stranka na vlasti, baš kao što je logično (Vijeće Evrope je u Pragu 1994 utefterilo da je novinstvo dužno “podvrgavati djelovanje različitih tipova vlasti stalnome kritičkom preispitivanju”.). Most je godinu dana na vlasti, glupo je da se postavlja kao nevina u ludnici, čak i ako misli da mu je to isplativo.

Svaki lex specialis je dvosjekli mač, a lex ad personam je apriorno štetan, i kad donosi osobnu korist. Prokazujući svoj zakonski prijedlog kao oružje protiv jedne osobe zastupnik Grmoja čini medvjeđu uslugu saborskoj većini, a zapravo i ovršenicima, pogotovu pretplatnicima HRT. Loš je prijepor tko će zarađivati na ovrhama, dobar je kako da ovrha bude što manje. U jednoj susjednoj zemlji, otkako je pretplata ubačena u račun za električnu struju, iznos pretplate je dvaput smanjen i tako prepolovljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:16