PIŠE JANUSZ BUGAJSKI

KONTINENT NA PREKRETNICI, NAŠA REGIJA U OPASNOSTI Rusi će Trumpa pokušati namamiti na novu podjelu Europe, a to će ohrabriti Srbiju...

Republican U.S. presidential nominee Donald Trump speaks at his election night rally in Manhattan, New York, U.S., November 9, 2016. REUTERS/Mike Segar
Mike Segar / REUTERS

Amerika ima novog predsjednika i ulazi u novu nepredvidivu i promjenjivu eru. Glavna dvojba s kojom se suočava izabrani predsjednik Donald Trump jest hoće li djelovati slijedom predizbornih obećanja i izazvati ozbiljne sukobe unutar i izvan Amerike ili će povući prijetnje i naljutiti polovicu elektorata koji ga je vidio kao populističkog spasitelja.

Donald Trump bit će inauguriran sredinom siječnja. Suočit će se sa strahovitim izazovima na području unutarnje i vanjske politike nakon izbora koji su podijelili zemlju i uznemirili mnoge američke saveznike. Doista, dvoje kandidata podijelilo je zemlju više nego bilo koji drugi političar u novijoj povijesti.

Na domaćem planu postoji hitna potreba za mirenjem frustrirane javnosti. Velik dio vidi federalnu vladu u Washingtonu kao korumpiranu elitu. Trump je obećao da će isušiti močvaru glavnoga grada, ali nije jasno što će to značiti u praksi. Bilo kakav pokušaj čistki i istraga političara poput Clintonovih mogao bi ugroziti političko dvostranačje u Kongresu.

Jednako veliku opasnost predstavlja reakcija javnosti protiv Trumpa ako on počne implementirati obećanja o deportaciji milijuna Meksikanaca i drugih hispanskih imigranata ili ako zabrani ulazak muslimanima u zemlju, odnosno počne s ekstremnim provjerama “potencijalnih” terorista. Ne može se isključiti mogućnost da će Amerika svjedočiti masovnom nasilju razmjera neviđenih od pokreta za ljudska prava i kampanje protiv Vijetnamskog rata 60-ih godina. Trumpov ekonomski program pun je obećanja, ali bez detalja. Ideja da federalna vlada može osigurati ekonomski rast i stvoriti milijune novih radnih mjesta je pojednostavljena i varljiva. Međutim, neuspjeh u ostvarivanju najava iz kampanje dovest će do većeg protivljenja javnosti Trumpu, a on sam bi se mogao pokazati kao washingtonski insajder ili čak kao običan varalica.

Srećom, mehanizmi koji postoje u američkom sustavu neutralizirat će neke od Trumpovih autoritarnih nagona, poput ušutkavanja medija ili stavljanja u zatvor političkih protivnika. Ipak, s obzirom na to da su oba doma Kongresa (Senat i Zastupnički dom) u republikanskim rukama, Trumpu će biti lakše progurati politike koje će izazvati daljnju podjelu nacije.

Pogotovo bi konzervativna društvena agenda poput ograničenja abortusa i ukidanja nekih liberalnih zakona putem imenovanja sudaca u Vrhovni sud izazvala otpor velikih skupina građana. Ponavljam, mogući su i prosvjedi i nasilje ako Trump pokuša progurati konzervativna obećanja iz kampanje.

Na repertoar će doći čitav niz polarizirajućih tema, uključujući sveobuhvatnu zdravstvenu skrb, minimalne plaće i porez na dohodak. Teško da će Trump ispuniti očekivanja studenata i siromašnih radnika budući da je obećao smanjiti ograničenja za poslovni sektor i porez za velike kompanije, a ne podržava povećanje minimalne plaće.

Na međunarodnoj areni trumpizam je dio šireg desničarskog pokreta koji jača u Europi i temelji se na ksenofobiji, antiglobalizmu, političkom nacionalizmu i ekonomskom protekcionizmu.

Trumpovi ekonomski recepti osigurat će da dođe do revizije svih postojećih dogovora o slobodnoj trgovini te da se nijedan novi ne potpiše s Europom ili Istočnom Azijom. Paradoksalno, to će podrivati stvaranje novih tvrtki, povećati cijene dobara i na kraju naštetiti američkom radniku. Također će stvoriti probleme s Kinom i drugim ključnim silama te stvoriti nove tenzije u regijama koje se spore, poput Istočne Azije.

Trumpovo obećanje da će uništiti tzv. Islamsku državu i otkazati nuklearni dogovor s Iranom mogli bi nagovijestiti novu utrku u naoružavanju na Bliskom istoku gdje bi došlo do želje Saudijske Arabije za nuklearnim oružjem. Trump je zapravo podržao nuklearnu proliferaciju na Bliskom i Dalekom istoku tijekom izborne kampanje.

Država koja bi najviše mogla profitirati od predsjednika Trumpa je Rusija Vladimira Putina. Trump je pohvalio Putina kao velikog vođu, nazvao je NATO zastarjelim, a neki od njegovih vanjskopolitičkih saveznika posluju u Rusiji ili su privatno povezani s Kremljem.

Nijedan europski saveznik ne može biti siguran da će SAD ostati posvećen NATO-u i braniti njihovu nacionalnu sigurnost. Doista, Trumpovi komentari o NATO-u kao višku imali su ozbiljne reperkusije na istočnoj fronti od Baltika do Crnog mora. Putin bi mogao testirati Trumpovu reakciju kratkim ratom sa zemljom poput Estonije i ustvrditi da je to lokalni problem i nema veze sa SAD-om.

Još je vjerojatnije da će Kremlj pokušati namamiti Trumpa na novu podjelu Europe u zamjenu za grandioznu antiterorističku koaliciju koja odgovara Moskvi. Takav pristup ohrabrit će ruske saveznike i partnere poput Srbije u preuzimanju veće uloge na Balkanu, bez straha od značajne američke reakcije u trenutku kaosa u Europi.

Postoji opasnost i od loše procjene Rusije te dominacije u odnosima s Washingtonom. Trump bi se mogao pokazati kao osoba koja snažnije reagira na nešto što procjenjuje kao uvredu Moskve ili druge strane koja prekrši dogovor. Takav nepredvidljivost mogla bi rezultirati naglom i puno opasnijom međunarodnom konfrontacijom.

Izdvajamo