IZA KULISA

Pavelić u Kuščevića. Premijeru, i to je katastrofa!

Ante Pavelić (lijevo i u crvenim krugovima), Lovro Kuščević (dolje desno)
 Wikimedia Commons, Booking.com, CROPIX

“To je katastrofa”, komentirao je nekidan premijer Andrej Plenković rasističke internetske istupe Elizabete Mađarević, prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj, koja je u najboljoj neonaci maniri na Facebooku brljala o “čistoj i bijeloj Europi”.

Povjerovali smo da premijer misli kako je to “čista katastrofa”, ako ništa, zato jer su o spomenutoj sramoti počeli izvještavati čisto bjelački mediji od Njemačke do Velike Britanije, u kojima je Hrvatska opisana kao država koja godinama tolerira fašizam, a sada i promovira rasizam. Sasvim je razumljivo da se svakome tko voli ovu zemlju diže kosa na glavi kad vidi kako nas doživljavaju u inozemstvu.

I taman kad je Elizabeta Mađarević pala u drugi plan, policijski istražitelji upali su u kuću bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića na otoku Braču kako bi u sklopu USKOK-ovih izvida obavili pretres. A tamo, u Kuščevićevoj luksuznoj vili s bazenom u Nerežišćima, koju je iznajmljivao turistima, među raznim predmetima nalazi se izložen i portret vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića. Poglavnikova fotografija izložena je na kaminu u kuhinji i jedino nedostaje natpis “Dobar tek”. Dakle, donedavni član Vlade i aktualni saborski zastupnik vladajuće stranke, od svih likova iz ovdašnje nacionalne povijesti, kao dio turističke ponude nudi najgoreg zločinca.

Ne sumnjamo da će među dijelom HDZ-ovih birača narasti interes za ljetovanje na Braču, ali u real-političkom smislu tek sada Plenković treba zavapiti: “To je katastrofa”. Jer, ona diplomatkinja je bila anonimus, a ovdje je riječ o čovjeku koji je do prije dva mjeseca bio pripadnik najužeg premijerova suradničkog kruga. Međutim, u HDZ-u se skanjuju javno kritizirati svoju subraću pa će ministar gospodarstva Darko Horvat teškom mukom izjaviti: “Ja nisam od onih koji komentiraju ili love vruće krumpire i vruće loptice. Kroz par dana, kada se ti izvidi završe i dobijemo neke relevantne informacije, bit ćemo sigurno pametniji”.

Nema tu puno pameti. Lovro Kuščević mora biti maknut sa svih javnih funkcija jer pobornici ustaškog režima sramote Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13