IZA KULISA

Pavelić u Kuščevića. Premijeru, i to je katastrofa!

Wikimedia Commons, Booking.com, CROPIX

Ante Pavelić (lijevo i u crvenim krugovima), Lovro Kuščević (dolje desno)

“To je katastrofa”, komentirao je nekidan premijer Andrej Plenković rasističke internetske istupe Elizabete Mađarević, prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj, koja je u najboljoj neonaci maniri na Facebooku brljala o “čistoj i bijeloj Europi”.

Povjerovali smo da premijer misli kako je to “čista katastrofa”, ako ništa, zato jer su o spomenutoj sramoti počeli izvještavati čisto bjelački mediji od Njemačke do Velike Britanije, u kojima je Hrvatska opisana kao država koja godinama tolerira fašizam, a sada i promovira rasizam. Sasvim je razumljivo da se svakome tko voli ovu zemlju diže kosa na glavi kad vidi kako nas doživljavaju u inozemstvu.

I taman kad je Elizabeta Mađarević pala u drugi plan, policijski istražitelji upali su u kuću bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića na otoku Braču kako bi u sklopu USKOK-ovih izvida obavili pretres. A tamo, u Kuščevićevoj luksuznoj vili s bazenom u Nerežišćima, koju je iznajmljivao turistima, među raznim predmetima nalazi se izložen i portret vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića. Poglavnikova fotografija izložena je na kaminu u kuhinji i jedino nedostaje natpis “Dobar tek”. Dakle, donedavni član Vlade i aktualni saborski zastupnik vladajuće stranke, od svih likova iz ovdašnje nacionalne povijesti, kao dio turističke ponude nudi najgoreg zločinca.

Ne sumnjamo da će među dijelom HDZ-ovih birača narasti interes za ljetovanje na Braču, ali u real-političkom smislu tek sada Plenković treba zavapiti: “To je katastrofa”. Jer, ona diplomatkinja je bila anonimus, a ovdje je riječ o čovjeku koji je do prije dva mjeseca bio pripadnik najužeg premijerova suradničkog kruga. Međutim, u HDZ-u se skanjuju javno kritizirati svoju subraću pa će ministar gospodarstva Darko Horvat teškom mukom izjaviti: “Ja nisam od onih koji komentiraju ili love vruće krumpire i vruće loptice. Kroz par dana, kada se ti izvidi završe i dobijemo neke relevantne informacije, bit ćemo sigurno pametniji”.

Nema tu puno pameti. Lovro Kuščević mora biti maknut sa svih javnih funkcija jer pobornici ustaškog režima sramote Hrvatsku.

Izdvajamo