KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

POBIJEDI LI U HDZ-u KOVAČEVA EKIPA, HRVATSKOJ SE LOŠE PIŠE Da je Plenković prije dvije godine očistio HDZ od ekstremista, sada bi mirno čekao izbore

Da je Plenković prije dvije godine očistio HDZ od ekstremista, sada bi mirno čekao izbore
Miro Kovač i Andrej Plenković
 Hanza Media

Milijan Brkić, neformalno poznatiji pod nadimkom Vaso, već godinama slovi za sivu eminenciju HDZ-a. Pripisivane su mu natprirodne političke moći i sposobnost utjecanja na odnose unutar HDZ-a, ali i države. Brkiću je odgovarao takav status, međutim, on je ambiciozan čovjek, a već je dvije godine očito da ga Andrej Plenković i krug premijerovih suradnika žele marginalizirati, a možda i eliminirati.

Zato je Brkić čekao da se uruše optužnice na njegov račun, za koje mnogi vjeruju da su plasirane od Plenkovićevih ljudi. Čekao i dočekao. Osim toga, rejting HDZ-a je u padu, njihova kandidatkinja KGK je uvjerljivo izgubila predsjedničke izbore, a trijumvirat Miro Kovač - Davor Stier - Ivan Penava želi preuzeti stranku. U takvim okolnostima Milijan Brkić je odlučio da je došlo vrijeme za konačni obračun s Plenkovićem. Sada i jedni i drugi izvlače prljavo rublje i međusobno se optužuju, je li ovaj bio za koaliciju s HNS-om, a onaj s HSS-om ili Mostom, iako je to potpuno nevažno. Važno je, međutim, tko će pobijediti na izborima u HDZ-u 15. ožujka.

Bude li to Plenković, HDZ će nastaviti dosadašnju politiku desnog centra. Ali, dođe li na vlast ekipa oko Kovača, Penave i Brkića, Hrvatska demokratska zajednica vratit će se u vrijeme kada je stranku vodio Tomislav Karamarko. Što će razveseliti velik broj njezinih birača i radikalnu desnicu, ali izazvati nove ideološke sukobe, a možda i plinske boce na cestama.

Bude li takav HDZ u prilici formirati iduću Vladu, Hrvatskoj se loše piše. A to je sasvim realna opcija. Sada vjerojatno i Plenković shvaća koliko je duboko griješio sklapajući neformalne dogovore s proustaškim elementima i odbijajući očistiti HDZ od ekstremista. Da je to napravio prije dvije godine, sada bi mirno čekao izbore, kako u stranci tako i u državi. Umjesto toga je oklijevao, pa sam Bog zna kako će na kraju svršiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:57