PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

Što nam je Luka poručio iz Londona: najvažnije je voljeti i biti voljen

Luka Modrić sa suprugom Vanjom, sinom Ivanom i kćeri Emom
 Getty Images

Kako god okrenemo, ove godine nogomet nam je uzeo dosta živaca i probudio u nama ponos kojeg u posljednje vrijeme baš i nemamo na bacanje. Previše je briga i problema, previše se autobusa puni ljudima koji odlaze zauvijek da bi čovjek bio nešto osobito ekstatičan kad pomisli na domovinu.

Crna haljina

Pa ipak, nakon trijumfa nad Argentinom na SP-u, čak i onima koji nisu bili nešto osobito zagrijani za nogomet došlo je da kupe crveno-bijele šešire, navlake za auto i slične parafernalije. Premda smo pobjede nizali u crno-plavim dresovima. Potom smo, zaboravivši snove o zlatu, “srebrne” dočekali svečanije od Pape 1994., premda su se uzbibale rasprave oko Thompsona, je li trebao pjevati na Trgu ili nije. Skroman i samozatajan, Luka Modrić ovu godinu sigurno neće zaboraviti: proglašen je najboljim igračem svijeta, Europe te Svjetskog prvenstva. Uz to, s Real Madridom osvojio je četiri trofeja, pa tako i europsku krunu.

Ni najciničniji među cinicima, a znamo koliko volimo biti cinični, ne može ništa dodati ni oduzeti ovom blistavom nizu. Ljetos su se medijske priče o Luki pojavljivale svakodnevno, nalik svetačkim hagiografijama. Govorilo se njegovom teškom, ratom obilježenom djetinjstvu, javljali su se oni koji su ga znali mnogo prije nego što je postao zvijezda, a pogotovo je zanimljiva bila priča snimatelja velebitskog dokumentarca, u kojem se slučajno pojavljuje mali pastir Luka. Čak ni čudnovat, ponižavajuć poraz od Španjolske nije bacio sjenu na izvjesnost da će Modrić biti proglašen najboljim. Uostalom, odluka je donesena prije te utakmice.

Znalo se. Znali su i Lukina obitelj, žena, djeca. Treće dijete, djevojčica od nepunih godinu dana, premalo je za slavlje u Londonu. Ali zato su supruga, sin od osam i kći od pet godina itekako zablistali na dodjeli nagrade. Žena u crnoj haljini s volanima. Luka i sin u smokinzima. Kći u haljinici i bijelim balerinkama. Cristiano Ronaldo, redoviti nositelj te titule te Lukin suigrač iz Reala tijekom šest godina, nije se pojavio u Londonu, dok je Leo Messi, također višestruki laureat, svoj glas dao Luki. Je li Cristiano bio ljubomoran, indisponiran ili samo neraspoložen, nikad nećemo znati, no nije ni važno. Luka je diplomatski izjavio kako je s Cristianom u dobrim, kolegijalnim odnosima i da se čuju uvijek kada treba.

Većina je pohvalila modni odabir obitelji Modrić: nogometaš i supruga odjenuli su Dolce & Gabbanu, glamurozne sicilijanske kreatore koji vjerojatno nikad neće otvoriti dućan u Zagrebu. Svakako, Madonna ih voli, a Monica Bellucci upravo je nosila njihovu reviju. Luka se pozicionirao među svjetski slavne i relevantne osobe. Samim time, nešto je svjetlucavog praha palo i na nas, premda ne spadamo među najsretnije narode na svijetu.

Trijumf navijača

Puni smo napuštenih kuća i samotnih vrtova. Nekretnine se po brežuljcima u okolici Zagreba prodaju u bescjenje. Sve manje je staklenih kugli u kojima se vidi neka budućnost Lijepe Naše. Pa ipak, Modrićev trijumf barem je malo i trijumf njegovih navijača. Koliko god navijačima život bio težak, nekad i beznadan. Mali pastir s Velebita i te kako ih razumije.

On nije rođen sa srebrnom žlicom u ustima, pa čak ni sada, kada ima dovoljno razloga, ne djeluje drukčije nego kao zadovoljan obiteljski čovjek, svjestan toga da slava koja ga je sustigla ima smisla baš zato što je slavi sa ženom i s djecom. Kao što se neki istočnjački car iz bajke žalio da mu je šetati samome prostranim perivojima oko dvorca pusto, tako nam je i Luka iz Londona poručio da je najvažnija stvar na svijetu voljeti i biti voljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:39