NEVINA U LUDNICI

Svatko može biti otac, ali samo pravi muškarac odlazi na porodiljni

 Shutterstock

Svatko može biti otac, ali samo pravi muškarac može biti tata. Dragi dečki, ne morate biti savršeni očevi, samo budite tate vašem djetetu! Preuzimanje jednakopravne roditeljske uloge izuzetno je važno i za vas i za djetetov razvoj, poziva plakat u čekaonici kod moje doktorice na Sigečici, nalik na one o štetnosti pušenja ili važnosti hodanja za dug i sretan život.

Pa nabrajaju sve po redu, koje su sve blagodati za dotičnog i za njegovo dijete, od većeg samopouzdanja, boljih socijalnih vještina, normalnijih odnosa u braku… Da, dijete bolje raste kad ima mamu i tatu koji su jednako zainteresirani za njega, definitivno će biti sretnije ako se i tata igra s njim, kuha mu i čita priče, ako se poput mame angažira kad iskrsne bilo kakav problem. To će dijete bolje napredovati nego kad je otac gost u obitelji, onaj koji dolazi s posla i pita šta ima za ručak, a onda ga ne smiješ smetati i uopće mu se obraćati jer je preumoran. Bolje je imati 1000 kuna nego tri, znao je to još i Grunf.

Stvar izgleda sasvim logična, ali usprkos tome do većine ne dopire. Posljednjih nekoliko godina i kod nas netko pokrene tu i tamo kakvu slabašnu štrebersku kampanju u kojoj se objašnjava dečkima da i muškarac može biti podjednako dobar roditelj: i nakon ulaska u brak frajeri obično imaju dvije ruke i dvije noge pa mogu raditi ama baš sve ono što rade mame. A najčešće su barem prosječne inteligencije pa im ne bi trebao biti problem shvatiti što se od njih traži i kako to izvesti.

No svejedno mnogi tipovi uvjereni su da to nije njihov posao i da ima tko drugi tko će kuhati i mijenjati pelene, spremati po kući, voditi dijete na cijepljenje, učiti s njim, razgovarati. Razmišljati, pamtiti, voditi računa i brinuti se. Recimo, kad je dijete bolesno, ostati doma s njim ili ga voziti liječniku.

Stvari svakako napreduju. Kad sam ja bila mala, bilo bi opće čudo ako bi se neki otac pojavio na roditeljskom sastanku. Sad ima čak i onih koji pod normalno mijenjaju pelene. Evo, od 36 tisuća očeva lani su rodiljni dopust koristili 204 tate, odnosno 0,3 posto, dok je roditeljski dopust koristilo 1930 očeva, ili 4,42 posto. Dakle, od 36 tisuća malih Hrvata rođenih prošle godine možemo očekivati da će njih 5 posto odrasti u okruženju gdje je otac odmah na početku djetetova života dao jasno do znanja svojoj partnerici i okolini da je za njega roditeljstvo jednako ozbiljna stvar kao i za nju, da je i njemu dijete jako važno... pa čak toliko da ode na porodiljni.

Jedino ne kužim zašto su taj plakat stavili kod moje doktorice. Tu u čekaonici većinom su oni stariji, kojima mudri savjeti o čudotvornoj ljubavi koja ima moć da preobrazi vas i vaš brak ne mogu popraviti život. Od mlađih svakako pretežu žene. Mladi muškarci rijetki su u tim čekaonicama. Oni očevi koji dođu pred vrata pedijatru ili obiteljskom liječniku većinom već znaju da su i oni jednako odgovorni za dijete kao i majka. Osim ako su došli u funkciji šofera.

Muškarac ima ama baš sve što je potrebno da bi bio tata svome djetetu. Za to su podjednako fizički opremljeni: ruke, noge, glava, mozak, jezik. I o tome ih treba obavijestiti. Ali nije problem samo to što mnogi ulaze u brak blaženo nesvjesni svojih potencijala, slijepi i gluhi za potrebe drugih kao što im je otac bio. Kompletno društvo pravi se blesavo i ostavlja roditelje male djece da se sami bore s neprijateljskom okolinom. I zato iznesite te plakate iz ordinacija i polijepite ih posvuda, po kafićima i po ministarstvima, emitirajte ih u poluvremenima utakmica i usred emisija o Agrokoru.

Svima treba reći da dijete treba i majku i oca, i da je za kompletno društvo dobro da otac uzme bolovanje kad je dijete bolesno. I da, neka vrsta rodiljnog dopusta mora biti obavezna jer otac je jednakovrijedno biće u životu djeteta kao i majka. A onda neka se izjasne poslodavci koji ne žele djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:08