NEVINA U LUDNICI

Može li se tući žena ako ispeče loše fritule? Ili to vrijedi samo za Zadranke?

 CROPIX

Vlasnica kafića, tog zadarskog kafića u kojem su gosti mirno promatrali kako bilder pola sata mlati curu, rekla je da je i ona bila tu, ali se eto ne sjeća tog događaja iz svibnja. Sudac ju je pustio da svjedoči o nekakvoj snimci u kojoj se 18-godišnjakinju optužuje za “laki moral”, odnosno prikazuje ju se kao “kurvu”, izvijestila je Slobodna Dalmacija.

U prijevodu na dalmatinski, to znači da je cura (vjerojatno, ali nije nužno) imala više od jednog dečka i ne samo jedan seks. Koliko puta cura treba imati seksualni odnos da bude dopušteno da ju premlate? Što piše u zakonu? Piše li koliko seksualnih partnera treba imati da bi bilo dozvoljeno da joj se slomi ruka, ili recimo čeljust? Je li dozvoljeno njenom glavom razbiti prozor ako tri osobe kažu da je kurva - ili samo ako pet osoba to tvrdi?

U Republici Hrvatskoj, je li dozvoljeno prebiti ženu kojoj loše ispadnu fritule, ili samo ako vam se ne sviđa njezin seksualni život? Ili možda nije dozvoljeno nikoga prebiti, pa niti ženu?

Možda u Zadru imaju drugačiji zakon. Zamislite vijest: Zadranin premlatio 50-godišnjeg pomorca jer je u životu imao više seksa od njega. Sudac pomno razmotrio količinu seksa u životu žrtve i počinitelja te presudio...

Ne znam mogu li vas osuditi za sudioništvo ako ste pola sata mirno gledali kako nabildan netko mlati djevojku. Igrali ste se mobitelom, nije vam palo napamet nazvati policiju, zamoliti SMS-om nekoga da to napravi umjesto vas. Da se mene pita, i vlasnica kafića i svaki od tih koji su kukavički sjedili tamo bili bi optuženi.

Umjesto toga dobili su pozornicu na kojoj će opravdavati sebe i gnjusni čin nasilnika. Ako je netko neuk pratio suđenje u Zadru, ili je samo čitao novine, morao bi zaključiti da je za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede bitna činjenica seksualni život žrtve. Jer da nije, zašto bi sudac dopustio da se u sudnici govori o tome? Znate čemu sucima služi onaj čekić. Sudac je pustio odvjetnika i svjedoke obrane da teško vrijeđaju žrtvu, natenane iznoseći detalje koji nemaju veze s nedjelom, ali imaju s ocrnjivanjem žrtve. I onda je tužitelj tražio da se suđenje zatvori za javnost.

Dragi suče, ne isključujte javnost, nego advokata koji vrijeđa žrtvu. Ako ste pred novinarima pustili da žrtvu tako cipelare, bojim se kako će to izgledati bez novinara. Već sad izgleda kao da čitav Zadar nastavlja kolektivno mrcvariti tu curu, samo ne više na pločicama kafića.

U Parizu i drugim gradovima Francuske sutra se očekuje 100.000 ljudi na prosvjedu protiv nasilja nad ženama. Jednog dana će tisuće Zadranki i Zadrana izaći na ulice, i prosvjedovati protiv ovoga što se tamo danas čini normalnim čak i sucima. Ne, nebitno je koliko je imala frajera. Zakon je isti, bili vi nesretnik bez seksa ili mijenjali partnere.

Netko sanja pobjedu na lotu, ja svijet u kojem svaki sudac zna da primjena kaznenog zakona ne ovisi o tome je li se cura ševila i s kime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:59