NEVINA U LUDNICI

Tražimo dečke na izborima za Miss. U kupaćim gaćama, naravno

 Profimedia, Alamy

Ti ljevičari unište svaku instituciju, gorko je primijetio jedan bloger. Posljednja je Miss Amerike: osnovana 1921. kao izbor ljepotica u kupaćim kostimima, od ove jeseni više neće tjerati cure da se skidaju u kupaće. A ni sto godina nisu paradirale!

Objavila je to Gretchen Carlson, bivša Miss Amerike i šefica natjecanja. Poklopilo se da su sve žene u upravi, i dogovorile su se: nema više posrtanja u kupaćem pred milijunskim auditorijem, na vrtoglavim štiklama. Van lete i štikle i kupaći.

Naravno, odmah je krenuo lelek i plač. Šuti samo Donald Trump, donedavni vlasnik licence. To natjecanje u ljepoti prvi put je održano ni godinu dana otkako su žene dobile pravo glasa, i uskoro će obilježiti stotinu godina. Je li vrijeme da se žene konačno prestanu izlagati kao krave na stočnom sajmu?

“Nećemo više procjenjivati naše kandidatkinje po njihovom vanjskom fizičkom izgledu”, najavila je prije desetak dana Gretchen Carlson. Umjesto polugolog prešetavanja pred kamerama, sad će se s kandidatkinjama puno više razgovarati. Ajde. Još 2003. gledalo ih je 10,3 milijuna Amerikanaca, lani još 5,6 milijuna. Kako je najava došla iznenada, neke savezne države će svoja prednatjecanja za jesenji Miss America održati po starom.

Nakon objave, oglasile su se nekadašnje misice. Neke plaču za šetanjem u kupaćim i štiklama, kao što su grupno ronile suze kad je Formula 1 početkom godine objavila da više nema seksi hostesa. Pa otkud ćemo zarađivati za studij, zapomažu. Časopis Glamour objavio je priču Nancy Redd, 37-godišnjakinje koja je 2003. izabrana za Miss Virginije. Pobijedila je na Miss America baš u tom dijelu natjecanja s kupaćim kostimom, iako su je mjesecima mučile noćne more da će tamo pred svima pasti. Nikad nije dobro ovladala štiklama, posrnula je pred svima i gotovo pala. Ipak, dobila je nagradu Lucite koja joj je donijela 2000 dolara: to je bilo otprilike pola onoga što je, kako kaže, potrošila na osobnog trenera, solarij, masaže algama i voskom kako bi njeno 21-godišnje tijelo izgledalo dovoljno dobro za natjecanje. Pomogla joj je i teška godina na ženskim studijima na Harvardu, jer je izgubila masu kila dok je pisala seminar o manjinama na natjecanju za Miss America. Nancy Redd danas podržava ukidanje paradiranja u kupaćem kostimu: naziva to poluneugodnom preprekom koju su deseci djevojaka morale preskočiti da bi postigle svoje životne ciljeve.

Uz tekst je objavljena nekadašnja i današnja fotografija 37-godišnje Nancy, njezina supruga, glumca Rupaka Ginna, sina Augusta i kćeri Nancy. Bivša najljepša Amerikanka u kupaćem kostimu pozirala je poput većine žena iskompleksiranih svojim izgledom, pažljivo se namjestivši u pozadini, sakrivena iza muža i djece. Sada kupuje XL kupaći, i srami se svog tijela.

To je baš lijepo, da 20-godišnjakinje mjesecima teško treniraju i izgladnjuju se da bi izgledale dovoljno dobro da bi milijunima drugih žena bile uzor. Kao da je stvar smislio netko tko jako, jako mrzi žene. Mislite da pretjerujem? Kad god sam nesigurna oko neke ženske stvari koja mi izaziva jaku nelagodu, a svima je eto normalna, uzmem jednostavan test: jel’ važi to i za dečke? Na poslu sam objesila kalendar s polugolim vaterpolistima iz Bruxellesa, dar bivše kolegice, i uvijek me raduje kad vidim kolege kako se stresu kad ga prvi put vide.

Vidim, dečkima se ne sviđa ideja da bi muško tijelo moglo biti tretirano poput ženskog, da se njih svlači i da se procjenjuje kakve su im noge, a kakav trbuh. A nas, tko nas žene pita? O da, volimo mi muške. Ono malo što sam ih vidjela u štiklama, u kazalištu ili negdje neku drag queen, zbilja je fantastično. I s malo šminke, pliz.

Zato, slažem se s vama ako ste protiv ukidanja izbora za Miss u kupaćim kostimima. Pod uvjetom da onda curama u kupaćima dodamo dečke u kupaćima. Pa da se za koju godinu svi muškarci počnu sakrivati ako ne izgledaju dobro kao ti na natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:20