NEVINA U LUDNICI

Zašto se Clinton nikada nije ispričao Monici Lewinsky

 Reuters Picture Stream/MED / Mike Segar/Reuters

Šta ona hoće, pa ja sam se ispričao, odgovorio je Bill Clinton ovih dana, kad su ga pitali za Monicu Lewinsky. Bivši američki predsjednik pojavio se prvi put u javnosti od izbijanja #MeToo pokreta, na promociji krimića koji je napisao s piscem bestsellera Jamesom Pattersonom. Doduše, Clinton se nikad nije ispričao Monici. Ispričao se javnosti, i smatra da je to sasvim dovoljno.

Otkako je izbila sva ta frka oko Weinsteina i njemu sličnih Clinton se bio pritajio. U ožujku je Monica Lewinsky napisala dugi, potresan tekst za Vanity Fair. U svjetlu #MeToo pokreta, sada sasvim drugačije izgleda ono što zovemo aferom Lewinsky, kad je tadašnji američki predsjednik Clinton 1998. uhvaćen u vezi s 22-godišnjom pripravnicom u Bijeloj kući, pa je prtljao da to što su imali nije bila veza ni seks. I ono po čemu smo svi zapamtili aferu: da pušenje nije seks, što je tvrdio Clinton, a čitav svijet grohotom se smijao.

Niz je žena koje su imale aferu s njim, četiri ga friško optužuju za napastvovanje. Dok je bio oženjen, i na položaju. “On je bio moj šef. Najmoćniji čovjek na planeti. Bio je 27 godina stariji od mene, s dovoljno životnog iskustva da zna bolje. On je u tom trenutku bio na vrhuncu svoje karijere, meni je to bio prvi posao nakon diplome”, napisala je Lewinsky. Ne zato da kaže da sama nije odgovorna: ne tražim da me se oslobodi mog dijela odgovornosti za to što se dogodilo, ponavlja, žalim zbog toga svakog dana.

U tekstu “Sram i preživljavanje” opisala je mučnih 20 godina borbe sa stigmom najosramoćenije cure na planeti. Kurvetine, drolje. Na nju se sručila sva mržnja prema ženama ovoga svijeta. Jer ako si se ševila s oženjenim tipom, a ti si slobodna mlada cura, što je logičnije nego da se njega smatra frajerom, a tebe ismijava do bola? Pritom ti izgubiš posao, on ne. Ti si ta koja više ne može naći posao, jer svaki poslodavac ustukne pred Blow Job Queen, a on sjajno zarađuje držeći predavanja…i pišući krimiće. Jer on je sjajan lik, a ti jadna fufica.

Monica opisuje što je sve činila da pobjegne od poniženja, pokušala je živjeti u Velikoj Britaniji, sasvim se povukla iz javnosti. Dok je gledala kako njenim frendicama život ide dalje, kako se udaju i imaju djecu, ona je nastavila liječiti rane psihoterapijom. Svaki izlazak, svaki novi dečko značio je oživljavanje traume. Sad se bavi pomaganjem žrtvama internetskog zlostavljanja. Ona je bila 1998. najzlostavljanija osoba na svijetu. I vjerojatno prva žrtva putem interneta. Internet je stvar učinio krajnje jednostavnom: par klikova i eto, ostavili ste komentar. Što ste time učinili drugom biću, baš vas briga.

Monica Lewinsky ne optužuje danas Billa Clintona da ju je zaveo onako mladu i neiskusnu. To je bila stvar obostranog pristanka. Njihov odnos opisuje kao duboko emotivan, s čestim susretima, pozivima i razmjenom poklona. Svjesno je ušla u to, ističe, ali premlada da shvati posljedice. I to da će biti iskorištena kao žrtveno janje.

Njeno je pitanje danas: Gdje su tada bile feministkinje? Trebala je običnu žensku podršku, i nije je dobila. “Shvaćam ih: Bill Clinton je bio predsjednik prijateljski otvoren ženskim temama”, kaže Lewinsky. Danas misli da se njen odnos s Clintonom ne može voditi kao zlostavljanje, ali je bio velika zloupotreba moći. On se pritom izvukao lišo, a ona na doživotnu kaznu srama. Sramota koju je ponijela Monica Lewinsky pokazuje u kako duboko nepravednom društvu živimo, koliko je naša kultura dubinski ženomrzilačka. Naša, jer jednako smo joj se rugali mi u Hrvatskoj kao oni u Americi. Glupači običnoj. A on je faca, onako zgodan. Uostalom, dao je zeleno svjetlo za Oluju i zaustavio rat u Bosni.

“Žao mi je što si bila tako sama”, napisala je Monici Lewinski jedna od liderica #MeToo pokreta. Mogao se i Bill Clinton ispričati 20 godina kasnije, ali nije. Ostao je papak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:15