KOMENTAR DAVIDA DAVISA

ZA JUTARNJI PIŠE BRITANSKI MINISTAR ZA BREXIT Savezništvo i trgovinsko partnerstvo s Hrvatskom jačat ćemo i nakon izlaska iz EU

David Davis ( u sredini)
 Goran Mehkek / CROPIX

U razgovorima s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović-Burić jučer u Zagrebu, glavnom gradu najmlađe članice Europske unije, bilo mi je izuzetno važno naglasiti da Brexit ne znači kraj naše suradnje s EU - on samo znači da krećemo u novu fazu našeg odnosa. Bilo da se radi o vrijednostima, gospodarskim vezama ili sigurnosti naših ljudi. To se, naravno, odnosi i na Hrvatsku. Kulturne veze Hrvatske i Velike Britanije možda najbolje personificira slavni baletan i koreograf Yelko Yuresha (Željko Jureša). Rođen u Hrvatskoj, Yelko je postao član Britanskog kraljevskog baleta i zajedno sa svojom suprugom, Britankom Belindom Wright, predstavljao je Veliku Britaniju na pozornicama diljem svijeta. Sada, pola stoljeća kasnije, Britanija je ta koja se neće povući pred reflektorima, nego će se suočiti sa svijetom, baš kao što su to nekada činili Yelko i Belinda, i bez straha ćemo projicirati svoje vrijednosti i snagu na međunarodnoj sceni.

Veze Britanije i Hrvatske važne su danas, baš kao i nekad, i sve su snažnije. U 2017. više od 750.000 britanskih turista izabralo je posjetiti baš Hrvatsku kako bi uživali u njenoj prekrasnoj obali, znamenitoj arhitekturi i prirodi. Broj Britanaca koji dolaze u Hrvatsku raste 20 posto svake godine. To nikoga ne čudi. Ova je zemlja tako čarobna da je postala savršena pozadina za “Igre prijestolja”. Jedan od najsjajnijih povijesnih kulturnih spomenika, pulska Arena, već je godinama scena otvaranja Outlook glazbenog festivala - koji vode Britanci.

Posve je jasno da je u interesu i Velike Britanije i Hrvatske da nastavimo biti blisko povezani. Kako se približava Europsko vijeće, potkraj ožujka, na kojem će se raspravljati i o Brexitu, ja nastavljam zagovarati dogovor o razdoblju implementacije nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti EU. Razdoblje implementacije predstavlja vrlo važan most potreban kako bi se biznisima i javnom sektoru u cijeloj Europi dalo vremena da se pripreme za promjene u odnosu Velike Britanije i EU. No da bi to bilo učinkovito, moramo čim prije o razdoblju implementacije postići dogovor s Europskom unijom. Budući da postoji širok konsenzus o potrebi takve faze, mislim da ćemo se oko toga i dogovoriti krajem ovog mjeseca. Ja sam uvjeren, sada kao i prije, da smo na pravom putu da ostvarimo smjelu, novu, pozitivnu viziju za Veliku Britaniju koju je premijerka Theresa May iznijela u svom govoru u petak.

Naša predanost sigurnosnim pitanjima jednako je tako nepokolebljiva, kao što je premijerka potvrdila prošli mjesec na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Bilo što manje od nastavka suradnje u pitanjima sigurnosti samo čini europsku zajedničku obranu slabijom. Velika Britanija i Hrvatska snažno su povezane na područjima sigurnosti i obrane i obje zemlje iznimno cijene suradnju u sklopu NATO-a i kroz europske sigurnosne mjere. Na primjer, u Poljskoj, gdje su britanske snage rame uz rame s našim hrvatskim saveznicima dio NATO-ove operacije Enhanced Forward Presence. I dok Britanija pregovora o svom novom partnerstvu s EU, želim uvjeriti sve u Hrvatskoj da ćemo to učiniti na način koji će najbolje štititi naše zajedničke vrijednosti, naše građane i njihove interese. No naš odnos seže i dalje od sigurnosti. Sljedeće je važno pitanje naše buduće gospodarsko partnerstvo s EU.

U svom govoru u petak, premijerka May je iznijela našu predanost postizanju dogovora koji će predstavljati najbolji ishod za obje strane. Dogovor koji će odražavati naše zajedničke interese kroz održavanje međusobnog bliskog pristupa našim tržištima, no također priznati potrebu transparentnih mehanizama koje će obje strane uvažavati. Znamo da će se stvari promijeniti, jer - kako ne bi? Mi nemamo iluzija; kao što je premijerka sama rekla: “Život će biti drugačiji.” I to je zato što Britanija apsolutno poštuje strukture prava i obveza EU i znamo da nije moguće imati sve povlastice, a nijednu obvezu.

No, naša je premijerka jasno rekla da su naši napori usmjereni prema dogovoru koji će nam dopustiti da odnos gradimo na našim zajedničkim uvjerenjima, a njih je mnogo: obostrana predanost slobodnoj trgovini, zaštiti tržišta i pravima potrošača. Kako se približavamo trenutku našeg izlaska iz Europske unije, moja je poruka građanima Hrvatske da mi želimo osigurati da naš budući odnos s ovom sjajnom zemljom bude od obostrane koristi, da nastavimo jačati kao saveznici i trgovinski partneri. Želim uvjeriti ljude ovdje u Hrvatskoj, i širom Europske unije, da mi ostajemo Europljani i prvaci u svemu što je ovom kontinentu bitno.

*autor je ministar za Brexit u vladi Ujedinjenog Kraljevstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:10