SEKSOPOLIS

Zašto je šešir Meghan Markle najvažnija vijest u Velikoj Britaniji?

 REUTERS

To što je Meghan Markle stavila na glavu šešir koji podsjeća na kolač te isplazila jezik pred kamerama, trenutno zabavlja britanske novine i portale. Mora se priznati da je kraljevska kuća nekoć imala malo ozbiljnijih problema od šešira neke mlade žene. Princ Phillip, suprug kraljice Elisabethe II, već kao dječak, bježeći iz Grčke s roditeljima, suočava se s time da mu majku zatvaraju u švicarski sanatorij. Navodno je poludjela. Dijagnozu je, između ostalih, postavio i doktor Freud, proglasivši seksualnu frustraciju razlogom njezinih psihičkih problema. Saopćio je njezinom mužu, princu Andrewu od Grčke, da nije nikada seksualno zadovoljio svoju suprugu, te da bi nju moglo smiriti samo to da joj zračenjem unište jajnike. To im je, naravno, uništilo brak i više se nikada nisu vidjeli. Kad čujem za tu dijagnozu, shvaćam da Jung nije imao nekog izbora nego se onako strašno posvaditi u Beču s Freudom, od čega je napukao doktorov ormar s porculanom.

Mali i napušteni Phillip odrasta u Engleskoj kod bake Victorije, unuke kraljice Victorije, dok mu se sestre udaju za prominente Nijemce što će se s veseljem priključiti nacističkoj stranci. On se pak u ratu bori na engleskoj strani. Njemačke krvi (Saxe - Coburg Gotha po majčinoj liniji, Schleswig Holstein Sonderburg-Glücksburg po očevoj), Phillip se osjeća Dancem (jer njegovi su do danas danski kraljevi, a razmjerno dugo vladali su i Grčkom). U njegovom se ranom djetinjstvu u Grčkoj pretežno govorilo njemački, tek nešto malo grčki, sve dok nije kao dječak došao kod bake u Englesku, udovice Mountbatten (koji su praktički do malo prije bili Battenberzi, no svih tih njemačkih prezimena britanska se kraljevska loza morala u Velikom ratu odreći i tako se rodila kuća Windsor).

Najdugovječnija engleska kraljica zapravo je to postala zbog neočekivanog povijesnog obrada, naime nakon abdikacije njezinog strica Edvarda VIII, zbog ljubavi prema dvaput razvedenoj ženi Wallis Simpson i neskrivenih simpatija prema Hitleru (o čemu se razmjerno dugo šutjelo). Windsori su sve te krize, uključujući zatiranje vlastitog prezimena, Edwardovu abdikaciju, probleme s govorom njegovog mlađeg brata - novopečenog kralja Georgea VI, prebrodili te u Drugom svjetskom ratu kralj i kraljica postaju ikone otpora, zajedno s premijerom Churchillom. Mlađahna Elisabeth se neočekivano brzo uspinje na tron, uslijed čega se Phillip odriče svih svojih dansko-grčkih titula i postaje “samo” Mountbatten, što nije baš lako podnio.

U kasnijoj će se povijesti, nepuno desetljeće nakon smrti skandaloznog Edvarda VIII, pojaviti novi član kraljevske kuće koji će suvereno vladati medijima, princeza Diana, čiji će se svaki pokret pratiti, te će se s njezinim nevoljama, bulimijom, anoreksijom, depresijom, bračnom krizom i mržnjom prema protokolu svi rado poistovjetiti, premda nije baš svatko poput dotične skromne i samozatajne Diane iz ugledne i drevne grofovske kuće Spencer, čije je obiteljske portrete izrađivao sir Joshua Reynolds.

Princ William, Dianin sin, bez većih problema koje bi imali njegovi preci oženio je “običnu” djevojku, današnju vojvotkinju od Cambridgea, koju iz milja svi zovu “Kate”. Već je i kraljica Viktorija odavno izrazila želju da joj se brojna djeca udaju iz ljubavi, no naravno, ljubav su trebala osjetiti prema prinčevima iz, po mogućnosti, njemačkih vladarskih kuća. Meghan Markle, američka glumica i modna blogerica, još jedan je dokaz da više nikome u kući Windsor nije do plave krvi, no pitanje je koliko će još - lišena svojih kolonija, titule carstva “u kojem sunce nikada ne zalazi”, te slave koju su kralj George i stekli zato što se nisu micali iz Londona tijekom bombardiranja - ta kraljevska i prinčevska lica ploviti svijetom spektakularnih vjenčanja, lijepih haljina i preslatkih beba?!

Koliko će još šešir jedne Meghan Markle biti vijest dana, kao i besprijekorna linija vojvotkinje od Cambridgea u trudnoći, koliko još protokola (iz kojeg se gotovo stoljetni princ Phillip povukao tek ove godine), rukovanja i poziranja? Može li ih to održavati još dugo, makar u ovom našem tabloidnom svijetu, ili su sada krhkiji nego u svim ratovima i krizama koje su preživjeli? Odgovor će možda znati Meghan Markle. A možda ga i pronađem u Netflixovoj seriji “The Crown” uz koju kanim provesti Staru godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42