USUSRET 140 GODINA DJELOVANJA

OKONČAN POLUGODIŠNJI PERIOD BEZ RUKOVODSTVA Emil Jurcan novi predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.07.2017. u 12:36

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Na izbornoj skupštini Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), za novog predsjednika izabran je Emil Jurcan, a nove dopredsjednice su Ana Mrđa i Ana Dana Beroš.

 

Tom je skupštinom okončan polugodišnji period bez rukovodstva, s obzirom da nitko nakon odstupanja prethodne predsjednice i dopredsjednika nije istaknuo svoju kandidaturu, nego vršiteljica dužnosti predsjednice, priopćeno je u ponedjeljak iz tog udruženja. 

 

"U nedostatku formalno izabranog rukovodstva UHA-om je zadnjih šest mjeseci upravljalo predsjedništvo sačinjeno od predstavnika svih jedanaest regionalnih Društava arhitekata koje čine naš Savez. Riječ je o demokratizaciji samog Udruženja do koje je došlo iz nužde", istaknuo je Jurcan nakon subotnje izborne skupštine. 

 

Jurcan ističe kako je to udruženje jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se ciljano i sustavno bavi arhitekturom i izgrađenim prostorom te "jedini institucionalni alat kojim arhitektonske misli i ideje mogu utjecati u kulturnom, društvenom i političkom polju bez da ovise isključivo o tržišnim uvjetima i ekonomskim pritiscima koji, na žalost, često oblikuju suvremenu arhitekturu, kao i same arhitekte". 

 

"Naša regionalna Društva arhitekata već su krenula u tom smjeru, posebice na Jadranu gdje se mlađa generacija arhitekata odlučila aktivirati upravo kroz lokalna društva. Na redu je da se taj val promjene prelije i na krovno Udruženje hrvatskih arhitekata, koje će sljedeće godine obilježiti 140 godina djelovanja, dodao je. 

 

Novi predsjednik UHA-e rođen je 1981. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2007. Suosnivač je grupe Temp i Pulske grupe s kojom je prije pet godina predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji. 

 

Jurcan je upravitelj inženjerske zadruge Praksa, autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i stanzie Brčevac u Istri, a od 2015. i predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa. 

 

Prema predloženom programu rada za naredne dvije godine aktualna situacija Udruženja upozorila je na nužnost artikuliranja novog, dvojakog, djelovanja koje bi se razvijalo u dijalektičkom međuodnosu kritike i akcije, brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija često svodi. 

 

Na skupštini su odabrani i članovi Odbora kontrole - Aneta Mudronja Pletenac, Mariana Bucat, Tajana Jaklenec, zamjenik Mario Matić i Suda časti - predsjednik Miroslav Pavlinić, Gianmarco Ćurčić Baldini, Margareta Zidar i zamjenica Helena Sterpin.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo