IVANA JURIĆ I FEDOR FISCHER

AUTORI RADOVA KOJI SU ZAPANJUJUĆE NAJAVILI PANDEMIJU 'Naša je umjetnost još prije tri godine nagovijestila užase kojima svjedočimo'

Fedor Fischer i Ivana Jurić
 Marko Todorov / CROPIX
'Što je život kvalitetniji, a problemi manji, to smo bliži dekadenciji. U jednom trenutku nas priroda potrese i vrati pravim problemima', kaže Fischer

Bračni par, multimedijalna umjetnica Ivana Jurić i slikar Fedor Fischer, kao i većina njihovih kolega umjetnika ovih su dana nove izložbe i poslovne planove stavili na čekanje, a kako su nedavno postali roditelji, svoje vrijeme provode u brizi za petomjesečnu bebu.

Dok Fischer ipak otiđe do ateljea koji se nalazi u blizini njihova doma, Ivana Jurić u potpunosti je posvećena brizi o djetetu. Jedini izlazak joj je kratka šetnja po kvartu koji je, kaže, ovih dana sablasno pust.

Fedor Fischer svaki dan slika u svom ateljeu, a inače se bavi i glazbom pa u nedostatku nastupa s dečkima sad sam doma vježba svirajući bas gitaru.

Civilizacija u komi

I Fedor Fischer i Ivana Jurić u svojim su radovima na neki način još prije nekoliko godina nagovijestili ovu krizu. Prije tri godine u Domu HDLU Fischeru je održana izložba pod nazivom “Collapse”. U maniri enformela njegovi su radovi još 2017. ukazali na užase kojima smo svjedoci ovih dana. U jednom je intervju tad među ostalim ovako protumačio te svoje slike: “Kolaps je stanje prije velike promjene, ponovnog rođenja. Sve što ima početak ima i kraj. To nije ni pozitivno ni negativno, naprosto je tako. Što je život kvalitetniji i problemi objektivno manji, to ih više vidimo kao probleme i bliži smo dekadenciji. U jednom trenutku nas priroda potrese i vrati pravim problemima i onda ne znamo kako bismo se nosili s time”.

Fedor Fischer

A kako danas gleda na te svoje radove? “Nisam tad imao neku jasnu ideju. Sjećam se da su me pitali je li se možda u tim slikama bavim migrantima. No činjenica je da sve vrijeme slušamo o raznim katastrofama, kako je civilizacija u komi i slično. Ja mislim da su promjene normalne. Od kad postoji svijet, događaju se katastrofe. No nakon njih dođu promjene i idemo dalje. Kao da nam treba da nas svako malo nešto zdrma da shvatimo što je bitno u životu. Ovo će nas, kad prođe, vratiti stvarnim problemima. Već se sad pitamo što nam je stvarno bitno, a što nije”, tumači Fischer. Posebno je zabrinut za studente na Akademiji likovnih umjetnosti gdje predaje kao vanjski suradnik. “Njima je sad posebno teško jer moraju raditi doma, a to naprosto nije to. Akademija je prostor koji nadahnjuje, kod kuće su dekoncentrirani”.

Predviđanje

Njegova supruga Ivana zadnjih je mjeseci radila na radovima koji su trebali biti izloženi u travnju u Dubrovniku, no i ta je izložba otkazana. No jedna je druga njezina izložba posebno zanimljiva upravo sad u kontekstu širenja zlokobnog virusa koji prijeti čovječanstvu. Prije dvije godine imala je izložbu u galeriji Josip Račić pod nazivom “Face Blindness” (“Nevidljivo lice”) na kojoj je izložila portrete u tehnici kolaža među kojima su neka od prikazanih lica prekrivena zaštitnim maskama. Kao da je predvidjela ovu situaciju, kaže, iako joj ideja tad nije bila da tematizira zarazu. “Nevjerojatno je kako se sve poklopilo. Izgleda da nam sve to izlazi iz naše podsvijesti kao mogućnost da će se nešto takvo dogoditi”, zaključuje Ivana Jurić.

Ivana Jurić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:40