Aftermath

Pogledajte izložbu Fedora Fischera u Galeriji Račić. Svjedoči o krizama koje proživljavamo

Fedor Fischer

 Damir Krajac/Cropix
Radovi Aftermath nastavljaju se na njegov ciklus Collapse, i nastali su posebno za ovu izložbu

Još samo je nekoliko dana ostalo, do 6. ožujka, vremena da u Galeriji "Josip Račić" pogledate izložbu nazvanu "Aftermath", a čiji je autor Fedor Fischer. Izložena su tri rada u kombiniranoj tehnici, dva diptiha i jedan triptih, no povećih dimenzija. Najnoviji radovi Fedora Fischera okupljeni pod nazivom Aftermath nastavljaju se na njegov ciklus Collapse iz 2017. godine i nastali su posebno za izložbu u Galeriji Račić. Fischer je umjetnik koji je s vremenom mijenjao svoj stil, razvijao se, najnoviji su mu radovi posve apstraktni. U srednjim je četrdesetim godinama, na slikarstvo se odlučio nešto kasnije, diplomirao je kod Zlatka Kesera na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje i sada predaje.

Za koncepciju je zadužena kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Romina Peritz. Kako piše: "Još prije pet godina Fedor Fischer u svojim je radovima nagovijestio krizu koja je početkom 2020. zadesila čitav svijet i kojoj se još uvijek, kako se čini, ne nazire kraj. Na izložbi u Domu HDLU 2017. premijerno je predstavio ciklus Collapse kojim je, iako u posve apstraktnoj maniri enformela, gotovo proročanski ukazao na užase kojima smo bili svjedoci samo nekoliko godina kasnije. Fischer je do ciklusa Collapse došao nakon razdoblja figurativnog i narativnog slikarstva te je, okrenuvši se u potpunosti apstrakciji, u svojevrsnom "neoenformelu" pronašao izraz koji je savršeno pogodio trenutak u kojem živimo. U njegovim apstraktnim djelima iščitavala su se brojna značenja, potaknuta nazivom, ali i načinom pristupa slici, koja su tek sad, pokazalo se, dobila svoj epilog i "objašnjenje".

image

Fedor Fischer

Nmmu

Na Fischerove su radove, među ostalim, utjecali klasici, Kiefer i Dubuffet.

Dok su radovi iz ciklusa Collapse bili odraz stanja pred katastrofom, sada svjedočimo "kolapsu" iz drukčije perspektive – iz perspektive proživljene krize, suočeni s njezinim posljedicama, tumači kustosica izložbe, te dodaje da Aftermath sadrži jednu bitnu, novu karakteristiku, a to je boja. U triptihu Aftermath, to su ljubičasta i plava, te dva diptiha, "zeleni" i "crni":

Fischer ima paralelno izložbu i u Galeriji Forum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:23