UDRUŽILI SNAGE

Autori ‘Ptičjeg gnijezda’ rade novi Serpentine paviljon u Londonu

ZAGREB - Najpoznatiji privremeni paviljon svijeta, londonski Serpentine, koji su ove godine osmislili kineski arhitekt, umjetnik i disident Ai Weiwei zajedno sa švicarskim arhitektima Herzogom&de Meuronom bit će otvoren idući mjesec.

Guardian je objavio prve simulacije paviljona koji će posjetitelje voditi ispod travnjaka londonske galerije u podzemni labirint, skriven ispod vodenog krova.

Podij za razgovor i ples

Taj vodeni krov bit će uzdignut nad zemljom, a za posebne programe galerije bit će isušen i korišten kao podij za razgovore, večere pa čak i kao plesna pozornica.

Riječ je o dvanaestom paviljonu u nizu, a sve dosadašnje radili su svjetski poznati arhitekti koji nikad do tada nisu gradili u Velikoj Britaniji. Zbog Olimpijskih igara ove je godine napravljena iznimka. Jacques Herzog i Pierre de Meuron, naime, poznati su i kao autori galerije Tate Modern. Zajedno s Weiweijem radili su i na Ptičjem gnijezdu u Pekingu.

Najavljujući projekt obećali su kako će osmisliti “savršeno mjesto da se sjedi, stoji, leži ili samo promatra i bude zadivljen”.

Savršeno mjesto

No Weiwei ne smije napuštati Kinu, pa su uglavnom komunicirali preko Skypea. Autori dosadašnjih paviljona Serpentine bili su Zaha Hadid, Oscar Niemeyer, Jean Nouvel, Toyo Ito, Frank Gehry...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:46