ORGAN VIDA

Bojan Mrđenović prvi dobitnik Nagrade Marina Viculin za fotografe

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2017. u 12:43

Samir Cerić Kovačević

Bojan Mrđenović

ZAGREBBojan Mrđenović prvi je dobitnik novoosnovane fotografske Nagrade Marina Viculin, koju dodjeljuje fotografska udruga Organ Vida s ciljem unapređenja razvoja umjetnika i ohrabrenja njihovu budućem djelovanju.

 

Mrđenović je nagrađen za rad Highway koji je u nastanku i koji će izložiti na sljedećem festivalu, rekla je predsjednica žirija Marina Paulenka na dodjeli nagrade, u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, dan uoči službenog otvorenja fotografskog festivala Organ Voda.

 

Primivši nagradu Mrđenović je ocijenio kako je ona odlična inicijativa i iskorak za fotografe. "Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unaprijed, pa nam je poticaj i povjerenje za rad koji će se tek razviti", ustvrdio je.

 

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. 2006. godine završio je opću gimnaziju u Daruvaru. 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. Godine diplomirao je na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije

 

Kandidati se biraju putem natječaja na kojemu međunarodni žiri ocjenjuje talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja.

 

Izabrani autor dobiva 25 tisuća kuna za završetak svog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom idućeg festivala fotografije Organ Vida.

 

Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik potpore obvezan je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice.

 

Nagrada nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori Marini Viculin, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji.

 

Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, podsjetila je kako je Marina Viculin bila jedna od najznačajnijih osobnosti u domaćem kulturnom prostoru. "Uvijek je pomicala granice i podizala standarde umjetničke prezentacije i recepcije umjetnosti", istaknula je.

 

U žiriju su bili Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Organa Vida, Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica, Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorica na Katedri za fotografiju ADU u Zagrebu, Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, kustosica, teoretičarka i profesorica na ADU, Corinne Noordenbos, nizozemska fotografkinja i dugogodišnja edukatorica i savjetnica u području fotografije, Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar iz Slovenije te Walter Seidl, austrijski pisac, kustos i umjetnik.

 

Nakon dodjele nagrade u MUO se održava Open Show Zagreb, međunarodna platforma za prezentaciju fotografskih i multimedijalnih radova, u okviru koje umjetnici predstavljaju svoje radove u interakciji s publikom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo