StoryEditor
ORGAN VIDA

Bojan Mrđenović prvi dobitnik Nagrade Marina Viculin za fotografe

Bojan Mrđenović
 Samir Cerić Kovačević

ZAGREBBojan Mrđenović prvi je dobitnik novoosnovane fotografske Nagrade Marina Viculin, koju dodjeljuje fotografska udruga Organ Vida s ciljem unapređenja razvoja umjetnika i ohrabrenja njihovu budućem djelovanju.

 

Mrđenović je nagrađen za rad Highway koji je u nastanku i koji će izložiti na sljedećem festivalu, rekla je predsjednica žirija Marina Paulenka na dodjeli nagrade, u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, dan uoči službenog otvorenja fotografskog festivala Organ Voda.

 

Primivši nagradu Mrđenović je ocijenio kako je ona odlična inicijativa i iskorak za fotografe. "Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unaprijed, pa nam je poticaj i povjerenje za rad koji će se tek razviti", ustvrdio je.

 

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. 2006. godine završio je opću gimnaziju u Daruvaru. 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. Godine diplomirao je na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije

 

Kandidati se biraju putem natječaja na kojemu međunarodni žiri ocjenjuje talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja.

 

Izabrani autor dobiva 25 tisuća kuna za završetak svog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom idućeg festivala fotografije Organ Vida.

 

Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik potpore obvezan je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice.

 

Nagrada nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori Marini Viculin, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji.

 

Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, podsjetila je kako je Marina Viculin bila jedna od najznačajnijih osobnosti u domaćem kulturnom prostoru. "Uvijek je pomicala granice i podizala standarde umjetničke prezentacije i recepcije umjetnosti", istaknula je.

 

U žiriju su bili Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Organa Vida, Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica, Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorica na Katedri za fotografiju ADU u Zagrebu, Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, kustosica, teoretičarka i profesorica na ADU, Corinne Noordenbos, nizozemska fotografkinja i dugogodišnja edukatorica i savjetnica u području fotografije, Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar iz Slovenije te Walter Seidl, austrijski pisac, kustos i umjetnik.

 

Nakon dodjele nagrade u MUO se održava Open Show Zagreb, međunarodna platforma za prezentaciju fotografskih i multimedijalnih radova, u okviru koje umjetnici predstavljaju svoje radove u interakciji s publikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 02:58