VRAŽJA TRUBA

Botticellijevi 'Venera i Mars' nisu zaljubljeni nego nadrogirani?

Ljubavnici na jednoj od najpoznatijih slika u britanskoj Nacionalnog galeriji mogu se opisati kao da su na halucinogenim drogama jer se prikazuje biljka koja uzrokuje ludilo potrebu za skidanjem odjeće

Stručnjaci su dugo vremena Veneru i Mars smatrali posvetom "pobjedničkoj moći ljubavi“, no novi dokazi upućuju na to da bi slika mogla sadržavati subverzivnu poruku o uporabi droga.

Naime, biljka koju u donjem desnom uglu drži satir je u stvari vrsta Datura , biljka koja uzrokuje ludilo i potrebu za skidanjem odjeće. Učinci ove biljke dokumentirani su u tekstovim antičkih Grka, no nije se smatrala bitnom sve do sada kad ju je uočio programski direktor Instituta umjetnosti pri Sothebyju David Bellingham.

On je sliku pokazao hortikulturistima u Kew Gardensu koji su biljku identificirali, rekavši kako je poznata i pod imenom Vražja truba.

"Biljka se nudi gledateljima, pa može imati simboliku. Botticelli je i inače koristio biljke kao simboliku,“ rekao je Bellingham, “Satura je u Americi poznata kao droga za siromašne, a simptomi se pojavljuju kod muškaraca. Od nje postaje vruće i čovjek gubi inhibije, pa zbog toga čovjek ima potrebu skinuti odjeću sa sebe. Osim toga, uzorkuje padanje u nesvijest.”

Bellingham vjeruje da ova slika iz 15. stoljeća ne opisuje samo Veneru i Marsa, već predstavlja Adama i Evu. Datura bi mogla predstavljati jabuku koju je Eva dala Adamu.

U zapisima Nacionalne galerije o slici stoji sljedeći opis „Scena prikazuje preljubničku vezu, jer je Venera žena Vulkana, boga vatre, no sadrži moralnu poruku: pobjedničku moć ljubavi. Možda će nakon ovog otkrića morati mijenjati opis.

Opasna datura

Datura se koristi kao vrtna biljka, no zbog alkaloida hiociamina atropina, skopolamina koristi se i u farmaceutskoj industriji. U malim količinama nalazimo ju u lijekovima za liječenje astme i parkinsonove bolesti. Datura stramonium u rodu je s vrstom Datura inoxia koju su još indijanska plemena koristila kao halucinogeno drogu za vjerske obrede.

Svi dijelovi biljke su otrovni. Stoka se otruje jedući lišće biljke, dok se djeca mogu otrovati već samim udisanjem nektara cvjetova. Iako je smrt rijetka, najčešći simptomi trovanja su: ubrzan puls, žeđ, groznica, gubitak ravnoteže, zbunjenost, problemi s disanjem, a moguća je i koma. Ponekad i sam sladak miris cvjetova može uzrokovati glavobolju. Lišće često može uzrokovati osip po rukama ukoliko ga se dira duže vrijeme

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06