UMJETNIČKO RAZOTKRIVANJE

Luksuz pod rengenskim zrakama

13 predmeta koji predstavljaju luksuz snimljeno je kombinacijom tehnologije x-zraka i 3D izrade fotografija

ZAGREB - Luksuzni su predmeti sve traženiji, ali samo u jeftinijoj verziji. Na to su nas pokušali upozoriti sudionici francuskog projekta Lux Inside, odabravši 13 predmeta za koje smatraju da predstavljaju ikone luksuza.

No tu nije riječ o, primjerice, dijamantima, već o predmetima koje neki koriste i svaki dan, a sve ih krasi karakteristika da su izrađeni vrhunski i od vrhunskih materijala. Snimili su ih uz pomoć x-zraka te u 3D tehnologiji, tako da je čak i snimka usisavača dobila na estetskoj vrijednosti (kada već nije na umjetničkoj). Globalizacija je učinila svoje, svatko s malo više novca želi izgledati kao Grace Kelly ili pušiti cigare u kojima uživa Brad Pitt. No, luksuzni se predmeti, odjevni ili za uporabu, ne drže “snobovski” po strani od ostalih proizvoda zato što žele zadržati pravo ekskluzive. Luksuzni predmeti zaslužuju taj epitet onda kada se od “made in China” drastično razlikuju po - kvaliteti. A kvalitetu je, s obzirom na sve veću potražnju i želju za zgrtanjem velikih profita, teško zadržati, pa jedini koji još garantiraju luksuz su “obrtnici” i oni čiji su proizvodi u prošlosti bili pionirski. Naravno, pratiteljica luksuznog predmeta bila je i ostala visoka cijena, i bez nje luksuz prestaje biti luksuz. J. K.

Cipele Pierre Corthay

Ovaj francuski postolar još kao dječak pokazivao je velik interes prema kiparstvu i oblikovanju, a umjetnički je dar pretočio u zanat koji ga je učinio slavnim. Surađivao je i s modnom kućom Dior te je za sultana od Bruneja napravio čak 150 pari cipela.

Električna gitara Gibson Les Paul

Najpoznatija električna gitara nastala je 1950-ih godina, a dizajnirao ju je slavni Ted McCarty u suradnji s američkim jazz i country gitaristom Lesom Paulom po kojem je gitara i dobila ime.

Štikle Christian Louboutin

Crveni potplati na cipelama s visokom petom zaštitni su znak ženske otmjenosti i seksepila, iako je Louboutineu tek 46 godina. Svoje slavne cipele na tržište je izbacio 1992. godine, a od tada je više puta besramno kopiran. Stoga ne čudi da je prije tri godine zatražio patentnu zaštitu crvenih potplata.

Rémy Martin konjak ‘Louis XIII.’

Mnogi bi rekli, ovo je jedini pravi konjak među svim konjacima. Brend je nastao još u prvoj polovici 18. stoljeća u pokrajini Grande Champagne, a jedna boca ovog konjaka stoji od 9600 kuna do 16.000 kuna.

Usisivač s centrifugalnom silom

Makar se centrifugalna sila u usisivačima koristila i prije, tek je britanski inženjer James Dyson uspio unaprijediti tu tehnologiju pa su njegovi usisivači postali najprodavaniji u Europi, a kada su se tek pojavili na tržištu, stajali su više nego što danas iznosi hrvatska prosječna plaća.

Sedlo Hermčs

Tko bi pomislio da se i oko sedla za jahanje može diskutirati u razgovoru na temu čistoga luksuza. Čuvena modna kuća Hermčs ranije ove godine izbacila je na tržište ovu kolekciju sedla, a svako se sedlo izrađuje u omanjoj radionici te su djelo nekolicine vrhunskih kožara.

Upaljač S. T. Dupont

Tvornica luksuznih kožnih predmeta te upaljača, penkala i svega što bi gospodi moglo zatrebati, nastala je slučajno. Njezin osnivač Simon Tissot-Dupont u 19. stoljeću prvo je pokrenuo tvrtku za prijevoz, no kako mu je posao propao, počeo je s izradom kožnih torbi za muškarce. Nedavno je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kineskome kolegi darivao upravo Dupontov set penkala.

Leica M8

Ljubitelji fotografije, stari jednako kao i mladi, zasigurno cijene njemačke mehanizme koje u sebi nose svi fofoaparati i leće Leice, a sada zahavljujući ovoj snimci napokon mogu i zaviriti u “dušu” ovog prestižnog fotoaparata.

Mary Beyer rukavice

Francuskinja Mary Beyer pripada među one pariške “obrtnike” koji se slobodno mogu osjećati kao pripadnici zaštićene vrste, odnosno jedna je od malo preostalih haute couture zanatlija. Karijeru je počela 1966. godine, a od 1988. izrađivala je modne dodatke za najveće modne kuće, sve dok 2000. nije obnovila legendarnu tvornicu rukavica Lavabre Cadet (uz blagoslov vlasnikove udovice).

Korzet Cadolle

Klijentica pariškog salona donjeg rublja Herminie Cadolle bila je i Mata Hari, a izraz “soutien-gorge” (naziv za grudnjake pod kojim je Herminie prodavala gornje dijelove donjega rublja) u francuskom se jeziku koristi još danas. Naime, “gorge” u starom francuskom znači “grudi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:31